vineri, 29 iulie 2022

Dilema Rusiei - între Occident și Orient - Jurnal




Cartea lui Figes Dansul Natașei mi-a revelat marea problemă a Rusiei, nesiguranța apartenenței ei, la Occident sau la Orient, manifestată plenar de acest război de agresiune împotriva Ucrainei. 

Supunerea statelor ruse și amestecul cu ocupanții mongolo tătari a fost mai profundă decât se poate observa. Mulți mari boieri și nobili ruși se lăudau cu ascendența lor mongolo asiatică. Cazacii sunt o invenție izvorâtă din experiența cavaleriei tătare. În rusă sunt multe cuvinte de origine asiatică. Vorbind de amestecul de neamuri, unul din exemple este omul care a transformat profund Rusia, Lenin care avea trăsături asiatice unul din strămoși fiind calmîc. Începând cu Petru cel Mare Rusia a încercat o apropiere de Occident, Petru și-a inventat și a mutat capitala Rusiei spre Occident în orașul care-i va purta numele Sankt Petersburg. Procesul de occidentalizare a continuat cum am mai spus până la invazia lui Napoleon în Rusia, în 1812. Și așa occidentalizarea, care însemna tăiatul bărbilor boierimii a fost întâmpinată cu o mare rezistență, mai ales pe partea religioasă. Deși creștinismul nu este strict o chestiunea orientală, chiar dacă a apărut acolo, el este om chestiune europeană, occidentală. Dar cultura religioasă bizantină a favorizat supunerea instituției bisericii de către puterea lumească. Asta în timp ce în Occident în vremea Marii Schisme, papii se impuneau în fața regilor și împăraților Occidentului. 

Mai este o problemă legată de Rusia deschiderea spre ținuturile enorme din Orient, imensitatea Siberiei a creat un sentiment de nesiguranță Rusiei care a devenit agresivă în compensație în Occident, vezi cuceririle baltice, supunerea Poloniei, răpirea Basarabiei, sfârșind în vremea lui Stalin cu supunerea sub cizma bolșevică a Europei de sud est timp de 45 de ani. 

Campania napoleoniană din 1812 a marcat reîntoarcerea elitei ruse spre popor, a unor controverse mari, dacă asta însemna la o anumită tradiție orientală, din vremea cuceririlor tătaro-mongole, sau cum s-au revoltat slavofilii care susțineau valori perene, autohtoniste ale rușilor pravoslavnici.

Dacă Uniunea Sovietică, inventată de Lenin și continuată de Stalin era o țară guvernată de ideologia comunistă, acum Putin și acoliții lui au trebuit să reînvie miturile din vremea țarismului a tătucului, întruchipat de Putin. Este interesant că Thierry Wolton un fin analist al comunismului subliniază că revoluțiile sunt rodul acțiunii unor mici burghezi cum a fost gruparea bolșevică a lui Lenin, ca de altfel cam toate revoluțiile. Lenin mințea că el reprezintă interesele și scopurile clasei muncitoare. Ce a urmat a fost represiune, frică și viață de proastă calitate. Și revoluția lui Lenin poartă amprenta orientală Rusiei.

După cum se vede acum din agresiunea împotriva Ucrainei, vechile temeri, nesiguranța Rusiei de situare în geografie arată că în continuare Rusia nu știe pe ce drum să o apuce. 

În comparație, verii ucraineni, fixați aici în Europa de sud este nu trăiesc fricile vecinilor ruși., ei sunt oricum europeni. 

Am citit în România literară o prezentare a lui Caragiale - Epoca frumoasă. Unii istorici subliniază că epoca României lui Carol I a fost epoca frumoasă, a transformării radicale a României dintr-un binom de principate de state medievale, retardate social într-un stat modern, care se va desăvârși prin unirea tuturor românilor în 1918. Așa că-i poate are dreptate Adrian Cioroianu, care spunea că era epoca în care i-ar fi plăcut să trăiască în România. Chiar dacă Nene Iancu își ironiza conaționalii, piesele lui, schițele, întreaga epocă trezește mândria națională cum remarca și Conu Alecu Paleologu, care după reprezentațiile la O Scrisoare pierdută se umplea de mândrie patriotică. Oricum Caragiale ne este contemporan, pentru că el ne dezvăluie caracteristicile românului de ieri și azi. Ceva despre ambâțul caragialesc și ambiție conține dosarul Dilemei vechi.

Tot în revista menționată Andrei Manolescu reproduce conversațiile unor cupluri de pensionari care plănuiesc vacanța exotice. Asta ar arăta că nu numai pensionarii americani debordând de energie și voie bună există, există și pensionari români fericiți, nu numai din aceia care se lamentează de creșterea prețurilor. Între ei cu vacanțe externe, cvasi-exotice, în Grecia mă pot enumera și eu!

În aceeași revistă România literară Mircea Mihăieș continuă cu mizeriile toxice, nu se poate abține, dă dovadă de o răutate incredibilă. Cele întâmplate acum 10 ani dau prilejul unor meditații, cum politicienii pot greși grav și că plătesc oricum. Însă stupizenia în a denumi evenimentele politice de atunci ca lovitură de stat întrece bunul simț. Pentru uzul naivilor, o lovitură de stat implică o intervenție militară și arestări politice. Nimic din toate acestea nu s-au întâmplat atunci. 

S-au lansat în discuții noile legi ale educației. Toți sunt mai mult sau mai puțin mulțumiți, jurnaliștii își dau cu părerea pe motive ideologice și de mercenariat, și mai ales pe ignoranță! La un singur lucru sunt de acord, salariile trebuie mărite.

Vești bune din America, se poartă discuții pentru constituirea consorțiului care va finaliza reactoarele 3-4 de la Cernavoda. Energia nucleară este o soluție curată pentru producerea de energie,

Chiar dacă a mai plouat, este tare cald și umezeală.


13 comentarii:

  1. Imi place sfirsitul cu consortiul care va finaliza reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Bine ar fi !!! Nu de alta dar nu suport ideea cu microreactoarele care ar urma sa impinzeasca Romania . Alea sunt innstalatii incercate de americani pe submarinile lor militare si care toate au defectat in functiune..
    Vad ca Victor Orban si alti insi care psihic si-au pierdut controlul si si se extaziaza cind este vorba de rasism , creaza adevarate pledoarii rasiste. In cazul tau chiar te rog sa iti analizezi afirmatia cu mongoloizii. Chiar crezi ca astia, mongoloizii sunt ultimii oameni dupa planeta pentru ca Lenin avea profil de mongoli ?
    Ce timpenie !!!
    Nu de alta dar acum vre-o douazeci de ani un studiu ADN spunea ca unul din 200 de oameni de pe planeta au insemne ADN de la Gingis Han. Deci asta ne-a futut strastrastra..bunicile din care am iesit noi. Cam asta este adevarul Joe . Gindis Han nu a fost mai criminal decit Napoleon sau Hitler sau si multi altii in frunte cu ... Defectul sau calitatea lui era ca i se scula scirbavnicul madular.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ai înțeles chestiunea cu Lenin. El este o exemplificare a amestecului rușilor cu asupritorii lor și stăpânii lor asiatici. Unii sunt mândri de această descendență, alții o neagă cu tărie. Un rus mi-a explicat de ce Belarus - Bielorusia se numește așa.Pentru că Bielorusia nu a fost sub stăpânire tătară și nu s-au amestecat cu tătarii. Deci au rămas albi bielorușii! Nu că Lenin era descedent de calmîc îl face sinistru în istorie, ci faptul că a inventat revoluția bolșevică cu toate consecințele sale dezastruoase și cu epurările lui Stalin. Lenin și Stalin au distrus orice voință de rezistență a poporului rus împotriva sistemului comunist și acum împotriva acestui dement numit Putin care-i conduce spre dezastru.

      Ștergere
    2. Vad ca vrei sa dregi busuiocul. !!!

      Ștergere
    3. Mai Joe revolutia bolsevica a fost inventata de Germania ca singura arma impotriva tarismului pe care nu puteau sa il invinga militar. Sunt scoase de la secret tot felul de documente despre pregatirea cadrelor revolutionare in Austria si Germania.. Lenin , Hitler , Stalin , Tito , amiralulu Horty si multi altii sau aflat ca adolescenti sau tineri in posrtura de studenti ai politichiei in aceste tari.cam in aceeasi perioada . Restul sunt afirmatii de nimica toata. Cind Lenin a descins in Rusia cu proclamarea revolutiei deja o mare parte a armatei tariste , divizii conduse de comandanti pe care tarismul ii avea la index ca tradatori au practicat neimplicarea care a condus pina la urma la ce stim ca a condus. Deci asta este adevarul si poate peste 100 de ani vor mai fi scoase de la secretele occidentului si alte documente care vor intari ideea .

      Ștergere
    4. 21 martie 1919: Se proclamă Republica Sovietică Ungaria, care devine prima guvernare comunistă formată în Europa după Revoluția din Octombrie din Rusia.

      Republica Sovietică Ungaria, Magyarországi Tanácsköztársaság sau Republica Ungară a Sfaturilor, a fost un regim comunist ce a existat în Ungaria între 21 martie și 6 august 1919 sub conducerea lui Béla Kun, spune Wikipedia.
      A fost primul regim comunist din Europa constituit după Revoluția din Octombrie din Rusia.
      Regimul comunist ungar a durat doar patru luni, până la intervenția armatei române care a ocupat Budapesta.

      Ștergere
    5. Mongol Revoluția din 1921 , de asemenea , numit oficial Revoluția Populară din 1921 sau , mai simplu Poporului Revoluția (în chirilice mongol : Ардын хувьсгал ) este , uneori , de asemenea , numit Revoluția Outer mongolă din 1921 este o revoluție condusă de oamenii din Mongolia Exterioară , sprijinit de sovietic Armata Roșie , împotriva Armatei albe a țarului al Imperiului rus după căderea dinastiei Qing și crearea Republicii China . Ea vede Mongolia Externă să ia o semi-independență, înființarea unei puteri teocratice cu ajutorul armatei albe, țariste, cu sprijinul unui cler local lamaic și, în cele din urmă, un trecere la un regim comunist, după revoluția din octombrie a 1917 la Moscova .

      Ștergere
    6. Teoria lui Marx privind comunismul are și n-are asemănări cu revoluția lui Lenin. Lenin a impus un regim de teroare moștenit și de la țarism și exacerbat de Stalin. O fi marxismul de sorginte anglo - germană dar revoluția lui Lenin este o mare minciună, disprețuitoare față de poporul rus.

      Ștergere
    7. Pai toate atitudinile politice anglo xaxone din ultimii 200 de ani au fost dispretuitoare la adresa poporului rus. Nu prea ma pricep la Rusia dar arunc asa doua constatari conform carora
      1. URSSul ia salvat pe englezi de la distrugerea de catre Germani in 1945. Daca nu atacau germania din este si sar fi oprit pe undeva in Polonia pe aliniamentul granitelor anterioare Anglia ar fi fost distrusa de germania. Probabil si prin bomba atomica de care nemtii erau foarte aproape de a o produce. Sa dovedit ca frontul din vest era bine aparat de germani iar angloamericanii avansau greoi. Victoria a fost de fapt a Urss-ului dar cu banii englezilor si ai americanilor.
      2, URSS prin Gorbaciov i-a salvat pe germani 1988 de la umilinta redind fara razboi unificarea germaniei si libertatea atitor popoare inclusiv a noastra. Faptul ca Anglia si Germania nu au onoarea de a reconoaste aceste adevaruri sunt conform caracterizarilor lor si anume perfidul albion si foamea de bogatiile rusiei ale germaniei. Occidentul de fapt nu are in cap decit o singura solutie pentru Rusia si anume ocuparea ei si prin asta infascarea bogatiilor de care este cuprinsa acest teritoriu. Nu le-a reusit puna acum deoarece nu au avut putere. Acum ca apar si americanii s-ar putea sa reuseasca. E treaba lor , noi oricum vom cumpara totul pe bani multi si grei . Pe mine orice s-ar intimpla ma lasa indiferent.

      Ștergere
  2. Remarcabila prima parte, la subiect! Recenzia presei si restul textului puteau face obiectul unei postari separate ... De acord ca finalizarea U3-4 la Cv este mai fezabila la vremea actual decat SMR-uri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deh Vlad! Prima parte este addenda la postarea anterioară și extrem de importantă pentru a înțelege Rusia, fiind vineri este și jurnal săptămânal.

      Ștergere
  3. Dragă Joe, apreciez mult felul cum ai comentat lucrurile interesante pe care le-ai găsit în cartea Dansul Natașei, dar ar fi relevant, cred, să vorbim mai mult despre cum funcționa sclavia în Rusia, căci exact asta era șerbia acolo. Regimul șerbiei la ruși era mult mai dur decât a fost vreodată în Țările Române, de exemplu. Șerbii puteau fi vânduți individual, nu doar odată cu pământul de care erau legați, nu se puteau căsători fără acordul stăpânului, soții puteau fi despărțiți prin vânzare și pedepsele aplicate din diferite motive erau sălbatice, prin biciuire adesea până la moarte. Chiar Tolstoi și-a mărturisit mai târziu în viață remușcările pentru felul cum își pedepsea șerbii. De asemenea, sunt interesante unele ciudățenii menționate în "Dansul Natașei", de exemplu faptul că unul din marii aristocrați (occidentalizat desigur) organiza spectacole de operă italiană la moșia lui, iar diva de mare talent care cânta acolo provenea din șerbie și rămăsese sclavă, adică putea fi vândută altor aristocrați. Omul a vrut mai târziu să o ia de nevastă, dar a izbucnit un mare scandal. Mai sunt citate și cazuri cu șerbii pe care alți aristocrați îi educau ca artiști (mai ales ca pictori) și apoi și-i vindeau unii altora. În fine, bineînțeles, era cazul nenumăratelor vânzări către armată, pe care l-ai menționat și tu. Era într-adevăr un regim de sclavie, și s-a desființat abia în 1861. În acea vreme, potrivit estimărilor oficiale, 23 de milioane de țărani se aflau în proprietate privată, adică în regimul de sclavie, 18 milioane erau în proprietatea statului - aceștia nu puteau fi vânduți individual, erau considerați liberi, dar erau legați de pământ și cca 900 000 erau șerbi ai țarului. La o populație a Rusiei de 70 milioane, aproape o treime din populație (23 de milioane) aveau așadar efectiv regim de sclavi. Se găseau și unii țărani care nu erau șerbi în anumite părți, mai ales dincolo de Urali. Este uimitor contrastul între, de o parte, această mare masă ținută în primitivism și sclavie, și de altă parte, elita formidabilă a Rusiei, occidentalizată extrem de rapid și cu realizări în cultură, depășind uneori occidentul. De exemplu în muzică, pleiada de compozitori ruși pe care sunt sigur că Joe îi poate enumera după ce a citit "Dansul Natașei", nu e întrecută decât de compozitorii germani, iar în literatură se recunoaște astăzi că scriitorii ruși, printre care îi amintesc doar pe Gogol, Turgheniev, Tolstoi, Dostoievski și Cehov, deși sunt mult mai mulți, nu sunt întrecuți decât de pleiada scriitorilor de limbă engleză. Desigur că e vorba de comparații vagi în care nu se pot face cuantificări, dar simplul fapt că ele pot fi sugerate, arată ce progres rapid s-a făcut la nivelul elitelor în Rusia secolului 19 și începutului de secol 20. Ceea ce a dus la schimbarea radicală a căii Rusiei a fost însă tocmai contrastul uriaș cu marea masă a populației. Pe acești oameni care fuseseră menținuți în primitivism și sclavie cum să-i occidentalizezi? De fapt adevărata întrebare este cum să-i civilizezi? Și, mai precis, cum să-i civilizezi într-un mod care să se potrivească totuși cu tradițiile și religia lor? De aici apare desigur dilema pe care o discută foarte bine Joe. Aș mai face însă o observație. Așa cum remarcă unii istorici, marxismul, care a stat la baza încercării brutale de modernizare făcută de Stalin și de regimul sovietic, este el însuși una din creațiile occidentului, cum e și fascismul, de altfel. Într-un sens, evoluția Uniunii Sovietice a fost tot o formă de occidentalizare și încercare de modernizare a Rusiei. Dar comunismul fiind un tip de regim care s-a dovedit falimentar, încercarea a eșuat. Putin recunoaște cumva acest lucru și revine acum la ideea că măreția Rusiei trebuie realizată nu prin occidentalizare ci chiar în contradicție cu aceasta. Lumea Rusă, Ruskyi Mir, înseamnă revenirea la vechile tradiții - ortodoxism strict, autoritarism de tip țarist și eurasianism.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonimul îmi pare a Mihai Vasilescu London? Îmi păstram multe considerații pentru o viitoare prezentare completă a cărții.

      Ștergere
    2. Scuze, Joe. Credeam că ai încheiat comentariile despre această carte.

      Ștergere