marți, 5 iulie 2022

Adrian Cioroianu la Centrul Cultural Pitești - Marea dezordine mondială




Profesorul și istoricul Adrian Cioroianu a fost invitatul Centrului Cultural Pitești.  Sala mică a fost plină. A fost introdus de domnul Leonid Dragomir.

Adrian Cioroianu este un mare comunicator, are avantajul că a fost implicat în proiecte la TVR, unde povestește despre istoria națională. Este autor de cărți și alături de Lucian Boia sunt cei mai cunoscuți istorici de azi. Am aflat că, de altfel i-a fost asistent la Universitate profesorului Boia. 




Credeam că va fi o expunere savantă despre subiectul de actualitate imediată agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Și ne-a mărturisit cum a decurs o discuție cu un taximetrist pe 15 februarie anul acesta. Domnul Cioroianu i-a răspuns la întrebarea dacă Putin va ataca Ucraina, că el este convins că Putin nu va face asta. Și taximetristul i-a replicat că el crede că Putin va ataca pe 24 februarie! De ce? Pentru că au trecut deja trei zile de  la 21 februarie, terminarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Bejing și sportivii s-au întors acasă. Uite cum un om simplu poate avea intuiții!

După aceea domnul Cioroianu ne-a povestit de îngrijorările sale, de faptul că el credea că cel mai important eveniment al vieții sale  va fi Revoluția din Decembrie 1989 și iată că Covid și Rusia lui Putin schimbă complet actualitatea cu această agresiune unde mor oameni și care se poate transforma într-o catastrofă mondială. 

Și apoi a trecut la amintiri, cum a devenit student la Istorie, cum a ajuns să facă un doctorat în Canada. Acolo ei, studenții români erau apreciați pentru soliditatea cunoștințelor. De altfel același lucru mi l-au declarat și profesorii americani privind studenții români la inginerie nucleară, la conferințe în America. De fapt istoria învățată de noi, de mine de domnia sa nu mai seamănă cu istoria României de azi. Acum când se consolidează mitul Reginei Maria, rolul determinant al Regilor Carol I și Ferdinand.















Domnul Cioroianu a mai comentat cum ne-a schimbat viața de pandemia de Covid, când a avut stupefacția să vadă Parisul gol, pe când era ambasador UNESCO.

A răspuns cu plăcere la întrebările din public.  

Comentând gestul lui Ionel Brătianu de a-l trimite pe fiul său Gheorghe Brătianu la Războiul de Întregire, domnul Cioroianu a povestit un episod necunoscut mie, cum tatăl lui I. C Brătianu l-a luat cu el la război, pe Ionel care avea doar 13 ani la Războiul de Independență să vadă cum se câștigă un război și prin logistică, văzând cum se trec materialele peste Dunăre pentru armata română. De fapt acest lucru se remarcă și în prezentul război, care a arătat proasta pregătire logistică a armatei ruse. 

Finalmente și s-a declarat optimist privind viitorul nostru și al României cu mare încredere în tinerii noștri. De trăit i-ar fi plăcut să trăiască în perioada anilor 1880 -1900 când România a făcut pași mari în modernizare. Aș adăuga, este chiar vremea lui Ion Luca Caragiale!

Apoi a dat autografe pe cărți și a făcut și cu mine o fotografie!

A fost o mare plăcere să îl ascult pe domnul Adrian Cioroianu.


6 comentarii:

  1. Domnul Adrian Cioroianu, un intelectual rasat. Asta se vede, se simte de către cei care vibrează pozitiv.
    Păcat de acel grobian flash scos din context de către jurnaliștii lichele cu asa zisul semn "good point" pe vremea când era ministru de externe ... care din punctul meu de vedere nu a fost nimic deplasat.
    Este poate cel mai bun ministru de externe pe care l-am avut după 1990.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveți dreptate în privința ministrului de externe Adrian Cioroianu, dar totuși favoritul meu rămâne Andrei Pleșu!

      Ștergere
    2. Nu eram anonim, eram tot eu ... :) ... doar ca scriind de pe telefon nu mi-a luat credentialele.
      Sunt de acord cu Plesu, dar a cam luat-o la un moment dat pe aratura ...

      Ștergere
    3. E vorba de ministrul de externe Pleșu, nu de suporterul lui Băsescu care l-a expediat cu un șut în cur din sfetnic personal. Alte vremuri!

      Ștergere
  2. Considerat la un moment dat cel mai tanar penelist. Mai e in PNL? Anii au trecut si se pare ca e mai bine la catedra. Sau invitat neutru la tv. De la razboiul ucrainean incoace e invitat mereu la Digi24, care devine pe zi ce trece televiunea "oamenilor inteligenti", cum incheia Cioroianu cele 5 minute de istorie. Cum te-ai fotografiat cu el, puteai sa-i strecori la ureche ca nu-i sta bine cu burticica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e numai la Digi 24, pe care nu o consider cea mai echidistanta televiziune ... si nici neaparat a oamenilor inteligenti.... Acolo e un individ numit Cosmin Prelipceanu care taie si spanzura ...
      Personal, incep sa ma uit tot mai des la Aleph News, chiar daca striu ca e o emanatie sulfuroasa ... Sunt emisiuni interesante si jurnalisti tineri, foarte inteligenti si care isi expun liber parerea ...
      Despre NCN de la Cluj m-am lamurit. La inceput mi se parea o televiziune deschisa, ulterior mi-am dat seama ca e un cuib PSD ... adica prozelitii razvratitului PSDist Liviu Alexa.

      Ștergere