sâmbătă, 2 iulie 2022

Iluzii pierdute


Această săptămână a debutat cu o ieșire la pescuit. N-am prins vreun crap, cum a făcut prietenul Mitică, dar am prins mulți cărășei. Unul a nimerit în gura uei pisicuțe pripășită pe marginaea bălții, care s-a dus să-l devoreze liniștită sub mașina lui Mitică. 

Un articol interesant publică în Dilema veche a publicat Alexandru Călinescu Posteritatea Grazzielei. În acest articol autorul scormonește printre schițele publicate de Caragiale pentru a dovedi cât de actual este Ion Luca Caragiale cât de actual privind realitățile politice românești.

Și cu acest lucru aterizăm în actualitatea politică românească. Este perioada iluziilor pierdute. Criticul cel mai vehement al politicii populiste a PSD în această coaliție guvernamentală, Florin Cîțu a fost obligat să plece de la conducerea Senatului. Și-a dat demisia spunând că o face de bună voie pentru a nu pune colegi în situația de a vota contra conducerii PNL. Cu aceasta singurul liberal adevărat iese din primul plan al politicii. Este într-adevăr a aterizare forțată după o carieră politică fulgurantă. Florin Cîțu este victima propriilor decizii, dar și a încăpățânării prostești a USR de a ieși de la guvernare pentru un ministru mediocru cum cu obidă declara un lider USR. Când îl văd pe Stelian Ion că mai are tupeul unor declarații, mă gândesc cât de lipsit de rușine este acest individ care a reușit prin comportament să distrugă o coaliție. Unii îl vor învinui pe Cîțu pentru inflexibilitate, dar proiectul Anghel Saligny este o realitate și împreună cu partea din PNRR pot contribui la ridicarea nivelului de viață în zonele rurale, dar și în alte zone urbane, inclusiv Bucureștiul are proiecte din acest program. 

Știu că președintele Iohannis este acum înjurat de presă pentru că el ar fi fost cel care i-a alungat pe useriști de la guvernare. NU, au plecat ei ca proștii și s-a mai asociat și cu toxicul, fals naționalist AUR să promoveze moțiunea de cenzură. 

Klaus Iohannis a comis două erori majore în politica internă: prima, promovarea lui Dacian Cioloș ca prim ministru în 2015 la bunul plac al PSD care era majoritar în Parlament și a fost manevrat de veninosul Dragnea, care a câștigat lejer alegerile din 2016. A doua eroare majoră este constituirea acestei coaliții guvernamentale în care PSD a transformat pe premierul PNL, generalul Ciucă, în căprarul PSD satisfăcându-i toate populismele. Culmea că o replică bună a venit aseară la Las Fierbinți din gura personajului Aspirina care spune că politicienii, începând cu Iliescu i-a dosrit pe români să rămână proști și să-in aleagă pentru un litru de ulei și un kil de mălai. Cât de actuală este zicerea lui Brîncuși: V-am lasat săraci și proști și v-am găsit și mai săraci și mai proști! Se aplică atât la electorat, dar mai ales la politicienii care conduc azi România. Îi dau din nou dreptate lui Cîțu: această guvernarea ar fi fost mai bună fără PSD! PNL riscă să devină o balama la prostiile economice la care se dedă PSD. PSD vrea cu tot dinadinsul spolierea celor care muncesc, produc, dau de muncă.

În opoziția parlamentară este un haos total. USR se dezagregă, dubiosul Cioloș a inventat REPER, o virgulă la mișcarea lui Macron. Ce s-a ales din USR care avea în europarlamentarele din 2019 22%? dacă mai au vreo 10% și nu știu împreună cu REPER? USR nu mai are suficienți parlamentari să facă demersuri pentru CCR. Și legea avertizorilor de integritate care ar fi un argument pentru ridicarea MCV este hăcuită de interesele PSD, dar și PNL a votat aceste măgării. Ar rămâne doar Iohannis care să trimită la plimbare această lege scelerată, pentru care Codruta Kovesi vrea să pedepsească România. 

Cred că ar fi o soluție radicală a acestei situații politice imposibile ar fi ca Iohannis să ia o decizie. 

Ori să refacă o coaliție de dreapta PNL USR UDMR cu cioburile rămase, care să guverneze bine România până în 2024, sau să lase guvernarea PSD care să se descurce în minoritate și să plătească pentru toate imbecilitățile comise în guvernare la alegerile din 2024. 

Pe de altă parte Iohannis a reușit să-și îndeplinească obiectivele de politică externă al summitul NATO. România va avea o brigadă NATO pe teritoriu pentru riposte rapide la agresiuni externe. Rămân mari probleme cu dotarea navală în Marea Neagră și cu acoperirea aeriană cu avioane moderne. Presa autohtonă curioasă este foarte surprinsă de contribuția României la sprijinirea Ucrainei. Pe aici se tranzitează armament atât de necesar în sud est aproape de front. Diplomația românească nu face caz și ține secret aceste contribuții spre frustrarea unor păreriști alimentați cu povești din poezia Mama lui Ștefan cel Mare.

Și mai este și Războiul din Ucraina. Sunt știri amestecate. Unele foarte bune, rușii și-au luat tălpășița din Insula Șerpilor, dar s-au răzbunat dând cu bombe cu fosfor. Rușii comit acte de crime de război, bombardarea mallul din Kremenciuk, bombardarea așezământului pentru copiii moldoveni din apropierea Odesei. Începe să se simtă efectul sistemelor de tip HIMARS, au fost distruse comandamente rusești. A fost retragerea ucrainenilor din Severodonețk șoi luptele de Liciansk unde avansează greu rușii cu pierderi imense. Nici ucrainenii nu stau mai bine au și ei pierderi mari, dar armamentul greu  american , britanic sau din alte părți le măresc capacitatea de ripostă. Mă întreb cât mai rezistă Rusia cu asemenea pierderi inutile până să se revolte. E greu, după regimul instituit de Lenin și dezvoltat criminal de Stalin cu Gulagul care a tăiat orice capacitate de ripostă populară.


Un comentariu:

  1. Citind ceea ce ai scris vreau sa te intreb daca nu cumva canicula asta tip-a provocat suferinte la cap ! Fa dusuri fierbinti si opreste-te din scris pina cind se mai raceste vremea..

    RăspundețiȘtergere