marți, 10 iunie 2014

Johannis, democraţie şi altele

Am citit cu mare plăcere un articol scris pe contributors.ro, scris de Radu Vancu despre Klaus Johannis. 

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/klaus-iohannis-argumente-nelamuriri-a%C8%99teptari/

Radu Vancu este un tânăr poet şi traducător sibian. Aşa că este bine informat. Face un portret emoţionant făcut primarului sibian şi posibil candidat prezidenţial.
Am citit de asemenea şi un articol interesant cu un titlu provocator scris de Gabriel Liiceanu:

http://www.contributors.ro/cultura/ca-sa-nu-mor-bou/

Scriitorul şi filosoful Liiceanu face o pledoarie pentru autoinstruire, pentru educaţia. Şi-l evocă pe Alexandru Dragomir, student al lui Heiddeger, prieten al lui Noica şi care a devenit ulteriorul magistru al filosofului.
Ce ne spune de fapt filosoful Dragomir:
Cu aceste întrebări în minte, Dragomir ne-a făcut într-o zi inventarul categoriilor umane cu care dialogul nu e cu putință. Iată-l: „Clerul de orice religie, dar sigur cel ortodox. – Comuniștii și extrema dreaptă. – Posesorii adevărului. – Fanaticii de orice fel. – Proștii care se cred deștepți. – Mincinoșii.”

Este destul de mult adevăr în categoriile oamenilor imuni la dialog.
Dar concluziile lui Liiceanu sunt dezamăgitoare, se face că nu înţelege, democraţia este decizia majorităţii, şi ea a produs peste tot miracole.
A vedea doar dezavantajele posibile ale democraţiei este o eroare!
Teoria dictatorului luminat este demult la lada cu gunoi a istoriei.
Revin la articolul dedicat lui Johannis şi totodată, citind acest sait trăiesc o mare dezamăgire.
Când vine vorba de politică talibanii forumului nu înţeleg un lucru simplu şi esenţial!
Politica este arta compromisului!
Vorbind de referendumul din 2012, se eludează realitatea, ar fi putut apărea acuzaţia de lovitură de stat dacă Băsescu nu ar mai fi rămas preşedinte. După cum se observă ne-a mai fericit încă 2 ani jumate!
Acum pentru toţi cei care n-au trăit printre saşi, eu sunt muntean cu mamă ardeleancă şi copilăria mea s-a petrecut printre ei. Aşa vorbesc saşii, au o frazare mai lentă şi cu dicţie, vorbesc de obicei o foarte bună limbă română.
Johannis are o mare însuşire nu minte, subliniază Radu Vancu, este esenţial pentru unii şi de neînţeles pentru mulţi dintre concetăţenii noştri.
Unul dintre puţinii care nu au minţit pe parcursul activităţii lui a fost preşedintele Constantinescu, atât de ironizat de unii din intelectualii subţiri şi aleşi ai naţiei.

În concluzie, Johannis cred că este în viziunea celor mai mulţi soluţia bună!


12 comentarii:

  1. Joe, esti optimist, idealist vezi lucrurile in culori pastelate. Nu stiu cum este acest Johanis, in fapt(ca PNL-ist nu are un trecut care sa il recomande).Ca etnic neamt poate ca are ceva calitati care noua ne lipsesc, dar am dubii ce carte joaca (interese ppe).Nu vad cum va negocia cu pdl ca PNL-ist.Exista pericolul sa ne procopsit cu basescu sau alte jigodii(gen).Joe gindeste cu capul, lasa emotiile si amintirile din copilarie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. subscriu. principala calitate a lui Johanis este ca este santajabil. si el si nevasta. cea ce e mai grav. este doar o marioneta care de frica face ce i se spune. oricat de bine ar da ca neamt - presedinte, B tot nu are incredere. asa ca pa !

      Ștergere
  2. Politica este arta compromisului... Mari vorbe,subtile si destepte,explica faptul ca in politica daca spui ca iti dai demisia in fata natiunii nu-i bai ( cazul lui Tariceanu si Crinache...) daca minti fara sa rosesti nu-i bai,daca furi pentru " partid " ,vezi analiza finala a fostului prim ministru Vacaroiu, nu-i bai... Dar totusi Constasntinescu si Johannis ...: NU MINT...inseamna ca nu fac parte di "politica este arta compromisului " ??? Ca apicat sau nu Basescu in 2012 a fost o lovitura de stat esuata...clar. Voi nu vedeti lucrurile clare orbiti de Ponta. Nici macar nu vedeti minciunile zilnice ale acestui individ...bolnav dupa putere ca nciunul de pana acum. Asta e,voi vedeti ca nu a fost lovitura de stat si ca Ponta e destept,frumos si nu minte...asta e opinia voastra si ...o respect. dm

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu, nu vedem in Ponta omul perfect, pentru ca nobody's perfect!. In politica romaneasca,minciuna, lipsa de caracter, ipocrizia, interesul de grup etc.. s-au generalizat. Cred ca nu mai e cazul sa fim partizani. Dupa "lovitura de stat", atat Ponta cit si antonescu(mai dezgustator chiar) au incheiat cite un pact cu puterea-ppe reprezentata de basescu. Si daca Ponta a recunoscut, antonescu a fost mai mirsav (chiar si cu PNL si cu votantii PNL).A

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihai Vasilescu11 iunie 2014 la 12:25

      A spune "nu vedem in Ponta omul perfect", (doar) "pentru ca nobody's perfect" este de fapt o afirmatie extrem de favorabila pentru Ponta. Ea semnaleaza evident un "iubitor de Ponta-PSD", cum se exprima cineva pe acest forum. Ori, PSD-ul a reprezentat in trecut si reprezinta din nou acum, cel mai mare rau ( si cel mai mare pericol) pentru Romania; motivele sunt clare, nu e loc sa le amintesc aici. Cu aceasta premisa, logica e simpla: Johannis este, in prezent, singurul care are o sansa in fata lui Ponta, deci este necesara o alianta anti-PSD, cat mai larga, in jurul lui Johannis.

      Ștergere
    2. M-am exprimat in sensul ca nici Ponta nu este perfect, cum niciun politician cu pretentii de lider nu este, nici chiar luminita de la capatul tunelului.Johannis. Asta nu arata adulatie pentru PONTA-PSD. Cred ca trebuie mai multa moderatie in afirmatii privind pericolele care bantuie Romania dinspre stinga. Mai exista si altele, dar se pare ca ele nu se vad din pricini partizane.

      Ștergere
    3. Da stimabile. Am observat. Te tot incurci in cuvinte. Nu este prima data.

      Ștergere
    4. altii se incurca in logica , mai grav.

      Ștergere
    5. Mihai Vasilescu11 iunie 2014 la 15:42

      Domnule A, eu nu vorbesc de pericole dinspre stanga. Eu consider ca Romania are mare nevoie de un partid social-democrat. Din pacate, nu are asa ceva, caci PSD ocupa abuziv acest loc. PSD nu este un partid social-democrat ci un sindicat mafiot. A pus la punct inca din vremea lui Iliescu cel sarac si cinstit un puternic mecanism in teritoriu, menit sa fraudeze statul si sa fure de la contribuabili. PSD nu face o redistribuire a bogatiei de la cei bogati catre cei mai saraci, conform doctrinei social-democrate. PSD fura, inclusiv de la saraci, ca sa dea ciracilor sai, foarte multi imbogatiti deja peste masura. Avand de departe cel mai vast mecanism de frauda
      in teritoriu, dintre toate partidele, liderii PSD fura sute de milioane si apoi folosesc cateva sute de mii ca sa cumpere voturile unor alegatori saraci, pe care, tocmai prin fraudarea statului, ii mentin intr-o stare de mizerie. In acest fel, in perfect stil mafiot, liderii PSD din teritoriu se perpetueaza la putere. Fiind perpetuati acolo, ei contribuie totodata, prin cumpararea de voturi cu bani furati, la sporirea procentului obtinut de PSD in alegerile nationale. Este deja extrem de greu sa mai reduci din puterea acestei caracatite care sufoca Romania. Ea controleaza prea mult: printre altele, daca intrebati in tara, veti afla ca este foarte greu sa obtii un loc de munca, daca nu vrea PSD; nici la stat si nici chiar la privat; marea majoritate a firmelor de stat sunt controlate de ciracii PSD, de asemenea multe firme private sunt "ale PSD"; in plus, PSD-ul are metode de a distruge firmele private mici si mijlocii care nu ii convin. O victorie caregorica a PSD, cu obtinerea atat a guvernarii cat si a presedintiei, ar putea face in scurt timp ca nimic sa nu mai scape de sub puterea acestei caracatite. E principalul pericol la care ma refeream, desi mai sunt si altele.

      Ștergere
    6. Logica nu e incurcata, dar premizele pot fi puse sub semnul intrebarii. 1. Este PSD cel mai mare pericol? 2.Este Johannis cel mai bine situat sa se bata cu Ponta?

      Ștergere
  4. http://www.german-foreign-policy.com/en/fulltext/56289

    RăspundețiȘtergere
  5. Privind partidul monstru PSD: Acuzatiile sunt valabile pentru FSN(PSD) din anii'90. Intre timp, partidul s-a mai reformat cit de cit si poate tinde spre un partid social-democrat modern , asa cum trebuie sa existe , pentru echilibru. Si daca nu a reusit singur, au avut grija macovei&comp sa il curete. Acuzatiile sunt valabile si pentru guvernarea basescu+boc(pdl), dar inca nu s-a purces la curatenie. Doar o mizerabila fuziune si o separare a unora in pmp.Pe principiul hotul neprins -negustor cinstit ramane (dupa unii) un partid model.Asa ca asistam doar la schimbarea palariilor Mariei. Pe scurt, sa nu ma mai incurc in vorbe, nu sunt votant psd, dar DETEST dreapta ce se contureaza.A

    RăspundețiȘtergere