joi, 19 iunie 2014

Regele Felipe al Spaniei

Astăzi a avut loc un eveniment major pentru spanioli. S-a produs încoronarea noului monarh al Spaniei, Regele Felipe al VI-lea.

De ce este important acest eveniment? 

Pentru că tatăl său, Regele Juan Carlos a fost un rege puternic, care afăcut tranziţia de la dictatura franchistă la regimul democratic de monarhie constituţională, care a rezistat unei încercări de lovitură de stat şi care a condus Spania spre lumea modernă a secolului XXI. Spania de azi este o ţară puternic dezvoltată şi un model pentru România. Este la fel de adevărat că astăzi în Spania locuiesc aproape un milion de români şi de aceea ne interesează ce se întâmplă acolo.
Juan Carlos devenise un rege controversat, a comis erori care au adus dezaprobare publică, a avut şi probleme de sănătate şi a decis finalmente să abdice în favoarea fiului său, Felipe, pentru a nu mai alimenta sentimente republicane. Pentru că Spania a fost scena unei înfruntări extrem de violente a unui Război Civil chiar înainte de Al Doilea Război Mondial. Această  înfruntare s-a produs chiar între monarhişti şi republicani. Monarhia spaniolă a reuşit să repună la locul ei această instituţie după dictatura franchistă şi să strângă pe spanioli în jurul său.

Sper ca Regele Felipe să redea prestigiul acestei instituţii extrem de importante în istoria Spaniei. 

Sub conducerea regilor spanioli au reuşit Reconquista, eliberarea Spaniei de stăpânirea maură. 
Momentul căsătoriei Isabelei de Castilia şi a lui Ferdinand de Aragon a reunit cele două mari provincii istorice ale Spaniei. Regatul nou format a devenit o foarte mare putere în secolul al XVI-lea prin descoperirea Americii şi civilizarea ei, care l-a sud de Rio del Norte este spaniolă cu excepţia Braziliei. 
Spania a dominat lumea în acel secol, putere dată de caravelele şi celebre regimente tercio care învingeau toate celelalte puteri ale Europei. 

Măreţia Spaniei apune cu provocarea engleză şi independenţa olandezilor la sfârşitul secolului al XVI-lea, dar Spania a rămas un factor important de putere politică şi civilizaţie.


Să ne bucurăm alături de spanioli pentru acest eveniment şi să sperăm că Spania îşi va rezolva problemele economice şi cele independentiste ale Cataloniei şi Ţării Bascilor.

10 comentarii:

  1. "Civilizarea" Americii de sud și de nord, ca și a altor numeroase teritorii de către colonialiștii de multe neamuri: spanioli, portughezi, englezi, francezi, belgieni, olandezi, ruși, chiar și arabi este doar o expresie eufemistică în odiosul jargon inventat de nu știu care sectă americană (cei cu "politically correct") pentru a denumi jefuirea și asasinarea popoarelor băștinașe.
    Iar ca antimonarhist sper ca acest Felipe să nu o ducă mult, catalanii și bascii să devină liberi, poate chiar Galicia să se unească (parțial) cu Portugalia..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma scuzati; poate nu stiti ca indo-europenii, stramosii nostrii, au ocupat cu forta Europa (veninf din Asia) si au macelarit populatia indigena ? Sau romanii au facut cam acelasi lucru cu mai toti ? Nu sunteti mandru de asendenta Romana a Poporului Roman ? Si nu cred ca va referiti cu simpatie la Azteciii cei cruzi (Toltecii au strans cam 100,000 de oameni ca sa il ajute pe Cortez) sau la Imperiul Incas care cucerise cu sange cam tot ce putuse ? A, va referiti poate la Poporul Iroquez, cal care a venit in jur de 1600 (cu 20 de ani inaintea Englezilor) si a macelarit si alungat populatiile Mohwak din Noa Anglie ? Asa ca povestea asta stangista cu "imperialismul" este o prostie. Nu mai vorbesc de civilizatia si bunastarea reale aduse de Europeni, dar va dau exemplu Africa unde astazi, bunastarea materiala, siguranta si GDP sunt sub nivelul anului 1955 cand erau in top miscarile de eliberare. Sic ! (PS: va pot furniza surse pentru afirmatiile facute).M

      Ștergere
    2. Aici dragă Mac suntem complet de acord!
      Monarhia spaniolă a fost bună cu Juan Carlos în instaurarea democraţiei şi va fi bună cu Felipe!
      Ce nume, îl are înaintaş pe cel mai mare rege spaniol, pe Filip al II, ta-su, Carol Qvintul era mai mult flamand şi în plus împărat pe juma din Europă şi de lume!
      Spaniolii, portughezii, englezii francezii, olandezii au adus civilizaţia!
      Exemplul cel mai frapant este Africa de Sud, ce era dacă nu erau şi foştii colonialişti? Burii nici măcar!

      Ștergere
    3. Cred că e preferabil să o luăm de prin evul mediu european - epoca descoperirilor geografice; altfel, aveți dreptate - toți și-au ucis predecesorii sau vecinii. Iar cu civilizația de felul celei aduse dincolo de Europa (mai ales religie creștină cu forța, sclavagism, jaf, boli, arme de foc etc.) nu sunt de acord. Nici nu cred că își doreau autohtonii așa ceva, iar civilizație nu înseamnă doar ce le trece prin cap vest-europenilor. Populațiile din. ins Canare, Tasmania, Țara de Foc, 99 % din aborigenii Mării Caraibilor și mulți alții au fost exterminați pînă la dispariție. Pe moartea altor popoare s-a întemeiat bogăția englezilor, ibericilor, olandezilor, rușilor etc. Dar și regnul vegetal și animal a fost în parte distrus. Iar a face o legătură între antiimperialism și stîngism este o procedură de acum 70 ani.

      Ștergere
    4. Sorine, de anumite păreri eşti atât de convins că nu mai are rost să polemizăm!
      N-ai dreptate, dar este părerea ta!

      Ștergere
  2. Prea multe laude pentru prea putine fapte reale. Care este motivatia pseudoabdicarii? Prea multa destrabalare in vreme de criza. Iar retragerea de acest tip a fost facuta pentru ca acesata forma de guvermanat vetusta - cand se poate stabili cu imprecizii si incertitudini mici cat si ce fel de sange are fiecare (inclusiv de la grajdarii, lachei si cameriste), iar a pretinde chestii de gen "sange albastru" este o mare nerozie - sa nu dispara intr-o tara unde criza a fost semnificativa (si mai este, inca), iar revolta potentiala a populatiei ar fi dus la intoarcerea la republica sufocata de dictatura franchista. Si atunci, adio laude (nefondate).
    Ca republican convins visez la o Spanie republicana, in integritatea ei teritoriala in Peninsula Iberica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adica o Spanie care sa execute, cam ca si Kievul, populatia de etnicitate diferita care isi doreste autodeterminarea ? Pai Kogalniceanu a fost un tradator cand a constatat Independenta (Tarile Romane erau parte component a Imperiului Turc, conform Constitutiei Imperiale). Cat despre sangele albastru, se refera in general la o buna educatie. Doriti contra-exemple presidentiale ? M

      Ștergere
  3. Mai Joe, tu ai noroc cu M asta, ca te ( va ) pune la punct . Cultura pot avea si aia cu sangele rosu, bolsevicii tai iubiti, educatia, cum zice M, albastreste sangele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi Mircea el poate fi în dezacord cu mine, dar asta nu înseamnă că mă pune la punct!
      Iar în problema monarhică suntem la fel, prefer monarhia sau republica parlamentară ca la voi, cu Angela acum!

      Ștergere
    2. Da Joe, dar sprijini PNL-PDL nu ? Nici Basescu n-ai mancat si nici gura nu iti miroase ! Noroc cu Antena 3 ca altfel nu mai scapa Romania din menghina !

      Ștergere