marți, 18 septembrie 2018

Jurnal de marţi 18 septembrie 2018

A mai trecut o săptămână cu bune şi cu rele. 
Duminică am fost cu Dan A. şi fiul lui în premieră la pescuit la Ştefăneşti. Prognozau ploaie n-a mai fost. Ziua nu a fost grozavă. Am luat puţin, 2 caraşi, 2 ciortănei şi surpriză doi chinezeşti nervoşi la viermuş de o juma de kil. 

Revista Dilema veche mi-a oferit un dosar foarte interesant despre prietenie. Cum am şi scris prietenii mei cei mai buni au emigrat, conform unui un autor, cam acelaşi lucru mi s-a întâmplat şi mie! 

Citesc în continuare la Istoria Imperiului Bizantin de Nicolae Bănescu vol. 2, am ajuns la Vasile al II-lea Bulgaroctonul. Bulgarii făcuseră un imperiu în Balcani care se extindea spre sud în Macedonia cu capitala la Ohrida pe malul Lacului cu acelaşi nume. În războaiele lui Vasile sunt amintiţi şi românii, vlahii din zona Pindului. 

Sâmbătă am fost la film şi am văzut Maria Callas. Mă aşteptam la un film artistic, dar este un documentar despre viaţa cele mai celebre dive a operei secolului 20. Numele ei este Maria Kalogeropoulos, este însă americancă, născută în Manhattan pe Fifth Avenue. Studiile le începe însă la conservatorul din Atena. A fost măritată cu un afacerist italian, dar marea ei dragoste a fost Aristotel Onassis, marele armator grec, care o trdează însurându-se cu Jackie Kennedy. Onassis însă revine la Callas spre sfârşitul vieţii lui. Era o femeie interesantă, cu ochi mari negri. Formidabilă însă a fost vocea ei. Am ascultat-o dând interviuri în franceză sau în engleză faimosului David Frost. Accentul ei mi se părea foarte englezesc. Moare relativ tânără la numai 53 de ani. 

Pe net am văzut în fine Sicario Day of Soldado, film de acţiune dur, cu carteluri mexicane de droguri.

După cum am citit într-o postare trimisă de cineva care comentează programele de la tv, când deschizi televizorul dai de comentatori politici siniştri care construiesc fake news, politicieni agramaţi sau pur şi simplu proşti, fufe cu pretenţii de vedete şi tot felul de ciudaţi care construiesc aiureli conspiraţioniste. Aşa că cel mai bine te fixezi pe seriale, lucru pe care-l practic de altfel şi eu.

După o perioadă în care am căuta doar seriale cu terorişti CIA, MI6 şi eroi gen James Bond am descoperit pe IMDB un serial poliţist care se cheamă Bosch.  Eroul poliţist în LAPD poliţia din Los Angeles se numeşte Hieronimus Bosch, se pare o trimitere ironică a romancierului Mike Conelly la celebrul pictor renascentist care picta tot felul de grozăvii, pe care azi un poliţist le poate întâlni.
Actorul care-l interpretează pe poliţist este Titus Welliver care se încadrează în genul Philip Marlowe al lui Raymond Chandler, poliţist de LA prin anii 40. Ba chiar o procuroare se numeşte Chandler. Urmăresc cu plăcere acest serial poliţist. bine filmat şi interpretat.
Am reuşit să găsesc pe net unul dintre ultimele romane al lui Connely. aşa că am ce face.

Şi acum înapoi la realitatea politică. Dragnea se agaţă în continuare de putere. Băsescu alt cancer politic prevesteşte că va mai trece ceva timp pentru a fi dat jos. Revolta pesediştilor este că acesta a teleormanizat guvernul, nu are încredere decât în acoliţii lui din judeţ. Cineva observă cu stupoare că cei care-l susţin sunt cei din Transilvania, revolta în PSD fiind dată de regăţeni. Mă întreb cum de ardelenii acceptă asemenea găini la conducerea României, sau au un proiect secret de subminare a PSD?

În aceste zile are loc cel mai important eveniment politic internaţional din ultimii ani din România, Forumul celor Trei Mări. Este o iniţiativă croată la care a cuplat şi Polonia şi absolut normal România pe urmele vechiului proiect interbelic polonez al mareşalului Pilsudski Intermarium, care preconiza o alianţă între România şi Polonia pentru stăvilirea comunismului. Au fost două întâlniri anterioare la Dubrovnik şi la Varşovia, Bucureşti fiind gazda de anul acesta.
Forumul are ca obiectiv interconectivitatea între ţările din centrul şi estul Europei de sub comunişti şi restul Europei Occidentale.  Participă preşedinţi, şefi ai parlamentelor, prim miniştri, miniştri. Interesante sunt prezenţele preşedintelui Austriei, a ministrului de externe german, al comisarului european  Corina Creţu, Ministrul american al Energiei, Perry, dar mai ales al preşedintelui Comisiei Europene, Junker care a folosit cuvinte extrem de frumoase la adresa României şi a preşedintelui Iohannis, şef de stat cu care se poate conversa în luxemburgheză! Iniţiativa românească a fost şi unui forum de afaceri şi a unui fond de investiţii care să sprijine proiectele mari de infrastructură de interconectare, autostrăzi, linii ferate de mare viteză între Gdansk şi Constanţa.  
Din partea preşedintelui Trump a venit o scrisoare către preşedintele Iohannis care-l felicită călduros pentru găzduirea acestui forum în care SUA este interesată economic şi geostrategic. 
Această scrisoare dărâmă prostiile exprimate că Iohannis este ignorat comparat cu Borisov cu care ar urma să se vadă la New York. 

Vorbind de acest Forum, Iulian Chifu arată că este o oportunitate pentru România de a deveni un lider regional dată fiind fereastra de oportunitate. Ce mă surprinde sunt reacţiile de pe forum foarte pesimiste şi blegi. Când erau exprimate anumite opinii care ne călcau pe coadă şi excitau naturelul simţitor al sfântului naţionalism săream în sus de enervare şi erau voci care spuneau că aici este buricul pământului. Ciudate atitudini ale românismului inconturnabil. 

Şi o ultimă gafă ale găinii naţionale Dăncilă. A uitat să vină la timp la sosirea în România a preşedintelui CE Junker. Chiar ceruse o întrevedere specială, probabil să repete cretinismele lui Dragnea cu lovitura de stat din 10 august, sau mai ştii ?
Dacă lua exemplul străbunicii săsoaice a lui Iohannis care venea la gară să ia trenul cu o zi înainte, poate şi doamna Dăncilă putea veni cel puţin cu o oră mai devreme. Televiziunea toxică A3 şi pastorul cu nume de călău încearcă, ca şi guvernul de curci plouate al doamnei Dăncilă dau vine pe SPP şi pe reprezentanţa CE în România. Penibil cum îşi imaginează idioţii ăştia că sepepiştii pot să-i dicteze lui Junker când să plece din aeroport? 


Penibilă România la nivel de guvern şi şefi ai Parlamentului care ignoră acest important eveniment, unde sunt şefi ai corpurilor legiuitoare europene şi prim miniştri!

3 comentarii:

  1. Reactiile oamenilor sunt sceptice pentru ca pana si o asemenea oportunitate cum pare a fi Forumul celor Trei Mări, nu are cum sa-i entuziasmeze cand Romania abia are niste proiecte schitate, prinse in pioneze...E greu sa mai avem incredere ca se va lega ceva cand strainii sesizeaza mai mult ca sigur ca la noi puterea e bicefala, ca avem doua tabere(daca nu mai multe) si ca tabara care a fost votata se infoaie disproportionat pe acest subiect facand din faptul ca a fost castigatoare la vot un motiv pentru a acapara totul, fara jena, fara pic de respect pentru restul romanilor, ducand tara in ridicol si in ura in acelasi timp...Cine sa se mai ingramadeasca sa faca proiecte cu noi?!...In general se trage de timp, nu se spun lucrurilor clar pe nume, e o lalaiala generala, de parca pana la urma se va declansa razboiul si teritoriul Romaniei va fi mai degraba un teatru de operatiuni decat o zona de implementare de proiecte de viitor...E tare greu sa fim optimisti...

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut. bine ca ai renuntat la arheologie. Este o activitate foarte grea , iar arheologul dupa ce isi decoperteaza situ-l este pus in situatia penibila de a trage concluzii , ceea ce este foarte greu . Fiindca tot mai pus la colt cu slavii astia care sunt peste tot , dai fraza de aur " Citesc în continuare la Istoria Imperiului Bizantin de Nicolae Bănescu vol. 2, am ajuns la Vasile al II-lea Bulgaroctonul. Bulgarii făcuseră un imperiu în Balcani care se extindea spre sud în Macedonia cu capitala la Ohrida pe malul Lacului cu acelaşi nume " Pai sa stii ca de aici a inceput o slavizare a Balcanilor si nu de la triburile slave care au umblat hai hui pe oriunde gaseau ceva de mincare. Legenda spune ca mai toti macedonenii tesalonici au fugit din calea bulgarilor care erau un trib primitiv ce umblau goi si erau canibali , sadind frica si teroare in populatiile autohtone care erau sub Bizant. Singurii pe care mu-i puteau infricosa erau Asanestii ( adica valahii ) pentru ca baza de retragere a triburilor bulgare era in Valahia unde de bine de rau localnicii aveau decizia .Mai exacte in evaluarea slavismul in spatiul Balcanic este istoria lui Francis Gibon ( cred ca asa se numeste ) si care se refera la cresterea si descresterea imperiului otoman. Pe vremuri " Biblioteca pentru toti " a emis o recenzie a scrierilor acestuia in 4 volume. Din pacate nu le mai am. Dan Stanescu

    RăspundețiȘtergere
  3. daca te limitai la prima parte era mai bine. Tu nu poti avea un " act " de relaxare fara sa te imbraci in stamba? Oricum, les jeux sont faits si fara suportul tau cam obedient fie si pt ca tragi la o struna fara peste. Cat despre exprimare, cauta si alte solutii mai elegante pt varsta si cultura pe care o declami. Pupici cu drag

    RăspundețiȘtergere