vineri, 7 septembrie 2018

Alt jurnal de vineri 7 septembrie 2018

Trofeul pescuit de mine luni 3 septembrie a declanşat un val de comentarii pe facebook.
Unii pun la îndoială autenticitate pescuitului. 
Interesant rămâne faptul că pe fondul unei zile în care nici măcar un caras nu a tras, eu am luat un crap chinezesc de 3 kile jumate! Este o întâmplare fericită. Crapii chinezeşti din această specie nu trag la momelile noastre normale. Nici ăsta nu a părut tentat de nadă, ci pur şi simplu şi-a agăţat coada într-un ac al unei undiţe. Adevărul că am simţit că este un trofeu, şi m-am gândit la un chinezesc. Până la urmă l-am adus la mal încurcând aproape toate undiţele.
Mitică Ohâi m-a asistat cu minciogul şi la scos din apă. Era atât de mare că de abia încăpea în minciog. Aşa este acest peşte, are capul foarte mare şi corpul subţire. Afacerea asta mi-a amintit cu  acum 11 ani în Deltă, când eram cu colegii să aniversăm 35 de ani de la terminarea facultăţii, tot un chinezesc le-a sărit în şalupa cu care se plimbau prin Deltă. Ciudaţi peşti, sunt prinşi doar la japcă cu ancore.

A început toamna, zilele sunt mai scurte, nopţile se lungesc. Este încă cald, dar dimineţile sunt parcă mai reci.

Ieri am citit ca de obicei Dilema veche. Este un număr interesant şi iarăşi am avut plăcuta surpriză să citesc eseurile unor tinere eleve de liceu, inteligente şi cu mult umor. Ele reflectă un anume spirit  de revoltă şi de bun simţ are contrazic total realitatea politică de azi.

Andrei Pleşu îşi continuă diatribele publicând opinii ale lui Titu Maiorescu, foarte actuale în contextul politic de azi. 

Valeriu Nicolae îşi continuă cu mult haz amintirile de hoinar prin lume, cum era pe la Chicago acum vreo 20 şi ceva de ani cam când am fost şi eu un pic pe acolo.

Dosarul săptămânal este dedicat festivalurilor literare. Este un fel de manifestare culturală relativ nouă, dezvoltată în special prin oraşele de provincie. Sunt demne de amintit festivalurile literare din Iaşi şi din Timişoara. Este o ocazie ca cititorii să vină în contact cu scriitorii. În mod normal aceste manifestări ar trebui să fie cu bilet plătit nu gratuite, spun unii din organizatori. Alt scriitor zice că nu vom avea o piaţă importantă de cititori până când literatura poliţistă şi de thriller nu va avea o piaţă suficient de mare. Eu sunt un astfel de cititor dar de literatură în engleză, în original. Şi apropo’ mi-aş dori şi un festival literar în Piteşti, unde chestiile şi orgoliile literare locale nu ar mai prevala.

Şi acum să revin la politica cea de toate zilele.
Stelian Tănase prevăzuse mari frământări în PSD, confirmate de scrisoarea şi revolta doamnei Ecaterina Andronescu, dar efectul Gabriela Firea pare a fi devastator.

Primăriţa capitalei şi vicepreşedinte al PSD a intrat într-un conflict ireconciliabil cu jupânul Dragnea. Ea a dezvăluit toate malversaţiile acestui ţăran care a subjugat pesedeul cu ajutorul colegilor săi, jupâni judeţeni. Dar comportamentul său a devenit revoltător. El are câţiva asociaţi şi acoliţi care sunt la fel de aroganţi, proşti şi răi. Firea acuză în primul rând pe doamna Carmen Dan de reprimarea iresponsabilă a protestului din 10 august, care putea conduce la morţi şi răniţi grav dacă Piaţa Victoriei nu ar fi avut atâtea zone adiacente de retragere a oamenilor. Pentru că aceşti doi imbecili autori ai reprimării vor să arunce responsabilitatea pe umerii prefectului Speranţa Cliseru care este colaboratoarea Gabrielei Firea. Firea acuză că Dragnea conduce despotic PSD că spionează şi şantajează demnitarii acestui partid, că se sfătuieşte cu indivizi din afara partidului (or fi consultanţii lui de pe afară?).
Mai interesant apare că tânăra lui parteneră de viaţă începe să semene cu Elena Ceauşescu, băgându-şi nasul în politica jupânului şi dictând chestii care sunt inacceptabile. De fapt şi jupânul începe să semene bine cu vicleanul şi paranoicul care era Ceauşescu!

Însă personajul sinistru pe care l-a ales să conducă guvernul unde găina Dăncilă este doar o marionetă este Darius Vâlcov. Este de domeniul psihanalizei infracţionale cum a ajuns acest Vâlcov să birjărească România. Una din explicaţii ar fi că amantele ambilor sunt bune prietene. În afara faptului că ambii sunt fraţi de cruce în infracţionalitate, hoţi dovediţi a bunurilor publice, ambii au concepţii obtuze despre România şi români. 

Cel mai grav se dovedeşte faptul că Vâlcov şi alt imbecil Pop fac trimiteri la etnia preşedintelui Iohannis care pun în pericol relaţia cu cel mai important partener economic al României, Germania. Pop nu are nicio scuză pentru că este ardelean, şi ştie că Transilvania îşi datorează aerul central european şi al unui grad de civilizaţie superior celorlalte provincii româneşti, tocmai datorită contribuţiei esenţiale ale comunităţilor săseşti şi ulterior şvabe în Banat.  
Culmea că această comunitate dă doi dintre deţinătorii premiilor Nobel, cu origini din România, Hertha Muller şi Stefan Hell. 

Dacă postările cretine de spre germanii din România ale lui Vâlcov le poţi atribui ignoranţei, faptul că publică un document al unui protestatar, încalcă legea protecţiei informaţiei şi înseamnă puşcărie, chiar dacă individa italienistă de la Muncă, ex-peremista Olguţa V. încearcă să dreagă busuiocul oltenesc.
Asta nu are nicio legătură cu fapta reprobabilă a lui Sandi Matei de agresare a unui trecător pesedist la proteste. Afacerea trimite direct al puşcărie. 
Dar ce-i mai pasă lui Vîlcov care va petrece ceva ani la mititica. 

Acţiunile jupânului Dragnea ne pun într-o situaţie extrem de delicată faţă de partenerii din UE şi duc în mod sigur la prăbuşirea internă a PSD.
E de înţeles şi reacţia Gabrielei Firea care-şi vede clar compromise şansele la o realegere la conducerea primăriei Bucureşti pe fondul reprimării protestelor care au radicalizat complet Bucureştiul, dar şi alte oraşe importante din  România.


Viitorul nu arată bine pentru Dragnea, dar supravieţuirea lui agonizează şi România!

Un comentariu:

  1. Amesteci idei valabile cu multe aberatii!!!. Controleaza ti gandirea si limbajul!!!

    RăspundețiȘtergere