joi, 27 septembrie 2018

Ungaria lui Orban de Paul Lendvai

Fac această prezentare a cărţii lui Paul Lendvai la blogul meu politic pentru că este o carte politică. 

Paul Lendvai este un jurnalist austriac, evreu maghiar emigrat în 1956 după Revoluţia Maghiară. 
Numele său mi-era familiar din relatările Europei Libere, unde analizele privind Europa de Est a lagărului comunist erau prezentate şi apreciate.

Paul Lendvai este autorul unei cărţi despre istoria ungurilor numită Ungurii, prezentatorul cărţii spunea că şi-ar dori un asemenea jurnalist să iubească România precum Lendvai iubeşte Ungaria, el fiind totuşi evreu!

Cartea lui Lendvai este extrem de interesantă pentru că prezintă ţara vecină prin care trebuie să trecem obligatoriu spre Occident. România şi Ungaria nu se află în cele mai bune relaţii, din cauza istoriei a celor 100 de ani de când există România Mare, pe care ei o deplâng prin Tratatul de la Trianon care a făcut din Ungaria Mare o Ungarie mică, ruperea Transilvaniei fiind pentru ei o catastrofă istorică, pentru că existenţa autonomă a ungurilor după dezastrul de la Mohacs în 1526, când Ungari centrală a devenit paşalâc turcesc a fost dat de Principatul Transilvaniei, cu un statut asemănător Principatelor Române, Valahia şi Moldova.

Ungaria lui Kadar după 1956 a experimentat după catastrofa Revoluţiei Maghiare din 1956 un gulaş comunism, un comunism mult mai îngăduitor cu semne acceptate de prezenţă a dizidenţei necomuniste şi cu un nivel de trai mulţumitor, comparat cu nebunia neo-stalinistă din România vecină, a lui Ceauşescu, pe care am simţit-o din plin pe pielea noastră.

Două momente au fost importante istoria Ungariei comuniste, Revoluţia din 1956 şi semnele deschiderii din 1988-1989 când rămăşiţele lui Imre Nagy şi deschiderea din 1989 a graniţei spre Austria ca să poată ajunge în Germania de Vest a est germanilor refugiaţi. 

La evenimentul din 1988 prilejuit de înmormântarea lui Imre Nagy a fost remarcat un tânăr bărbos de 26 de ani printr-un discurs incisiv şi îndrăzneţ. Oratorul era Viktor Orban!

Viitorul lider maghiar absolvise Dreptul al Budapesta. Era fiul unui tehnician care şi-a completat studiile să devină inginer. În copilărie Orban a trăit în mare sărăcie,  cu baie la copaie. De abia la 10 s-au mutat într-un orăşel unde a avut prima oară robinet cu apă caldă.

Orban a fondat alături de prieteni mişcarea tinerilor liberali FIDESZ, unde erau admişi tinerii de până  la 35 de ani. După Revoluţia din 1989 când comunismul s-a prăbuşit în Ungaria şi a fost înlocuit cu multi-partitismul, FIDESZ a început să se impună pe scena politică maghiară.
As sublinia că Lendvai foloseşte termenul de revoluţie pentru evenimentele din 1989 în Ungaria, aşa că noi românii suntem mult mai îndreptăţiţi să spunem despre evenimente din decembrie 1989 ca fiind Revoluţie, unde au avut loc vărsări de sânge şi confruntări între forţele de represiune şi demonstranţi. Frustrările şi exagerările unora că nu a fost revoluţie, pentru că aceasta a fost acaparată de foşti comunişti în frunte cu Iliescu sunt irelevante. A fost Revoluţie!

Succesul fulgurant al lui Orban şi FIDESZ se materializează în 1988, când acest partid câştigă alegerile şi formează guvernul şi Orban devine cel mai tânăr prim ministru din Europa la 35 de ani. FIDESZ pierde alegerile în 2002 şi timp de 8 ani forţele de centru stânga socialiştii şi liber democraţii deţin puterea în Ungaria.

Înfrângerea electorală îl aduce pe Orban la realitate şi plănuieşte o revenire în forţă. Profită cu cinism de discursul liderului socialist Gyurcsany care recunoaşte că a minţit în 2006 şi că trebuie trecut la reforme economice aspre.

În 2010 stânga liberală se prăbuşeşte şi Orban câştigă alegerile cu două treimi, care-i permit să modifice constituţia. Şi o face cu asiduitate şi cinism pentru a asigura continuitatea la guvernare a FIDESZ.
Aici încep similitudini şocante cu PSDragnea care urmăreşte aceleaşi lucruri privind statul de drept. 

Constat cu surprindere că şi în Ungaria corupţia clicii lui Orban este poate mai extinsă ca în Româna în lipsa unui DNA şi a unui mecanism MCV. O statistică interesantă este că 30% dintre unguri ar dezvălui un fapt de corupţie, comparat cu 59% la români.
Evenimentele din 2015 cauzate de migranţii care invadează gara Budapesta Keleti în drum spre Germania îi dau lui Orban oportunitatea de a mobiliza pe maghiari împotriva emigraţiei. 

Electoratul FIDESZ este un electorat conservator, cu apropiere de bisericile catolică şi protestantă şi în special naţionalistă. Ungurii au o mare sensibilitate faţă de Trianon şi Orban exploatează acest lucru. Invocând Ungaria ca stavilă împotriva năvălirilor otomane, argument familiar şi pentru români care se plâng de acest statut de înapoiere prin lupta cu turcii şi raptul ocupaţiei otomane. 

Astfel Orban a devenit liderul european anti Bruxelles şi Angela Merkel privind emigraţia din Siria şi a relocării migranţilor în toată Uniunea Europeană. Apoi este politica revizionistă cu cetăţenie pentru minoritarii maghiari din ţările vecine. Alt duşman pe care l-a inventat Orban este Soros miliardarul evreu american de origine maghiară de  a cărui stipendii a beneficiat inclusiv Orban. Vedem că Orban este doar o copie proastă, pentru că Orban are cu adevărat calităţi de lider anti european. Mă întreb ce s-ar face Orban dacă Ungaria ar fi exclusă din UE, pentru că se constată că un sfert din PIB-ul Ungariei este dat de transferurile de la UE!

Prietenii cei mai buni ai lui Orban pe plan internaţional sunt Putin, Erdogan şi liderul CSU ramura bavareză a CDU cu nostalgii din vremea Celui De-al Doilea Război Mondial. 

Democraţia iliberală, conceptul promovat de Orban la Tuşnad în România ( se plîng ungurii ardeleni că sunt dezavantajaţi) tentează pe polonezii lui Kaczynski, pe liderii slovaci şi cehi.


Politica anti imigraţionist ar avea ecouri pozitive în Italia, dar şi la vecinii români şi croaţi. 

Aş mai spune ceva despre Orban, este un fan de fotbal înrăit şi-l practică. A făcut în satul de unde provine Felcsut un stadion superb, cum a făcut Ceauşescu la Scorniceşti, unde primarul comunei a devenit un om bogat şi influent tot datorită lui Orban. Probabil că revigorarea fotbalului maghiar i se datorează. 

Aş mai sublinia ceva şi Ungaria are bogătaşii ei, cel mai bogat ungur este un bancher cu 650 de milioane de euro.
La noi sunt miliardari, precum Ţiriac (şi el, se pare ungur! Pe vremuri numele lui se scria în Sportul Popular Cziriac), Becali, Ioan Nicolae, ultimii doi ci stagii la puşcărie. Asta arată că jaful în România a fost mult mai mare!

Orban este neîntrerupt de trei legislaturi liderul necontestat al Ungariei pentru că forţele de opoziţie sunt slabe şi dezorganizate, 400000 de tineri unguri au emigrat lipsind Ungarie de #rezist ca la noi!




5 comentarii:

  1. Da, din ce citesc despre Orban al ungurilor, si multumesc si pentru aceasta relatare pusa de dumneavoastra pe acest blog, eu ma lamuresc tot mai mult ca disperarea de a se imbogati a fost la noi amestecata cu incultura si lipsa de competenta, pe care romanii nu vor sa si-o recunoasca. Ambele tari au acumulat mafioti, doar ca mafiotii lor, fiind mai destoinici, au ajutat si tara, nu numai pe ei insisi. Ungaria si este mai mica, deci, mai usor de gestionat si au si oameni mai de calitate in general nu atatia taranoi si hahalere ca la noi. Nici atatia tigani si romani corciti cu tigani ca la noi, PLUS, un alt mare plus(dar negativ ca semnificatie), apropierea mai mare de Rusia prin patrunderea atator basarabeni tradatori de neam pe teritoriul tarii, ei ajutand la subminarea interesului pro-vest al Romaniei, pe toate caile mai evidente sau mai subtile...Oricum, doar incercati sa va duceti in Basarabia folosind trenul si veti vedea in ce hal de inapoiere concep liderii nostri sa tina aceasta tara dupa 28 de ani de eliberare de comunism...Vorba vine, ca noi nu ne-am eliberat de taranoii inapoiati din atatea colturi ale tarii si care isi fac mendrele in administratiile locale si in atatea puncte cheie ale economiei...Nu a fost Revolutie. Eu am lucrat in telefonie la Palatul telefoanelor si stiu mai bine ce era in Bucuresti. A fost o facatura gen inscenare pentru 'filmarea unei revolutii'...au murit oameni pentru ca intra in scenariu, dar aia numai revolutie nu a fost, devreme ce a urmat mizeria din 1990 cand cu venirea minerilor s-a vazut clar ca aparatul de stat represiv a ramas acelasi !!! Si nici la ora actuala nu avem altceva. Totul e o facatura !!! La Romani talentul la teatru e innascut! Suntem niste hahalere pe care nu se pot bizui oamenii seriosi din lumea civilizata. A avut dreptate un american care mi-a spus ca o tara razbeste si se transforma in bine numai daca are capital intelectual. Ori la noi predomina cei care urasc intelectualii si masele sunt distrate cu bascalia care se face pe seama acestora.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu comentez plezneala asta cu cartea despre Orban al Ungariei.
    Am lucrat in Ungaria in nodul energetic Albertista ( prin 1980 ), unde erau instalatii sovietice gigant pentru preluarea si distributia de titei , gaze si energie electrica catre tarile vestice vecine ( Austria , Italia si Gernmania Federala ii zicea atunci ) De abia mult mai tirziu , ( din pura curiozitate ) am facut un calcul al valorilor energetice pe care sovieticii le tranzitau pe acolo si am ramas surprins sa constat ca erau mai mari de 200 miliarde $ pe luna. Deci Ungaria este un punct strategic vital pentru tranzitul de resurse energetice din est catre vest. De aceea este necesar Orban Viktor . Imi amintesc de o gluma spusa de un inginer maghiar care ma insotea la probele de sub cimpurile de linii electrice aeriene de 500 kv care purjau in Albertista , si care spunea ca energia electrica a Ungariei este produsa gratis deoarece este furata din instalatiile sovietice si raportata in coeficientul CPT ( coeficient de pierderi tehnologice ) care la noi in sistem uneori atingea 25% , deci estimind putem spune ca cei 8000 de MW cit erau productia necesara Ungariei erau usor de incorporat in cei 20- 30.ooo MW care erau pe CPT.Si acum cred ca acel domn spunea un mare adevar chiar si in gluma.
    Oricum , pentru ca vad ca esti mort dupa politica , trebuie sa intelegi o chestie , si anume : atunci cind esti o tara mica si faci parte dintr-o mare alianta mondiala militara , politica si economica , trebuie sa joci cum iti cinta aliatii . ALtfel pieri !!! Adica vreau sa-ti spuin ca rabufnirile lui Orban , ale lui Erdogan si nu numai nu sunt de bun augur pentru ei insasi, Odata vor cadea din cauza asta si nu va interveni nimeni sa-i salveze.Noi avem experienta lui Ceausescu , care a murit cu acordul tuturor. Altfel ridicarea in fata propriului popor este placuta. Nu Orban realizeaza starea de mai bine din Ungaria. Eu am vazut ca in 1980 ungurii ne erau net superiori. Starzile si localurile publice erau spalate cu detergenti parfumati , in fiecare zi , si oricita aglomeratie era pastrai acele mirosuri foarte placute tot timpul < Magazinele erau aprovizionate cu mincare cam cum este la noi astazi , Cafenelele si terasele de baut o cafea sau o bere erau desrvite exemplar de lucratori , Nu erau lipsuri de tigari de buna calitate , cafea , mezeluri de o diversitate cum la noi inca nu este. .. etc , etc Si eram in 1.980 . Desigur ca toate orasele nu ascundeau prezenta uniformii militare rusesti ( sovietice ) Numai ca aia si-ar fi tras un glonte in cap daca sefii ii trimiteau inapoi in patria sovietica, Si de fapt aceste lucruri sau intimplat in interiorul a ceea ce numim armata a 14-a retrasa din Ungaria.Marii miliardari ai Ungariei sunt de fapt fosti sovietici ( acest gazprom ) care este deservit de multi austrieci , italieni , germani , maghiari si slovaci. Stii Tu ,,,de fapt asta este politica mare !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Uite Joe dece nu suntem de acord ! Tu o dai "la intors" exact asa cum iti
    convine ... !!! Orban si Fidesz in aceeasi oala cu Dragnea-PSD !!!???
    Cand e clar pt orice om normal ca Orban isi face de cap asa cum si-a facut
    prietenul sau Bassescu de cap cu Justitia macovista , iar PPE il protejeaza
    si-i trece cu vedera magariile, exact ca si lui Basescu.
    S-au chinuit 7 ani sa -l pedepseasca pt asta, daca era socialist, dura 3 luni,
    iar acum s-au hotarat, dar doar pt ca refuza sa preia emigranti, cum ar vrea Merkel.
    Daca pierde alegerile urmatoare si aia vor incerca sa indrepte mizeriile din Justitie,
    atunci va incepe doar ceva similar cu ce se intampla cu Romania ...
    In Polonia e ceva similar, aia, membrii PPE taie si spanzura , sunt usor mustrati , iar cei
    care vor incerca sa indrepte lucrurile, vor fi pedepsiti ... Un rahat !
    Tu, ca Trump, eu sunt mai minunat decat toti !

    RăspundețiȘtergere
  4. Basescu a facut 'magarii' impotriva unor mafioti, nu impotriva unor oameni cinstiti. Daca si-a protejat apropiatii lui, asta nu inseamna ca masurile luate impotriva gangsterilor nu au fost binevenite. Din pacate DNA, ca si intregul sistem judiciar, a fost coplesit de cate cazuri a avut de rezolvat si patruns fiind de nenumarate elemente ostile justitiei adevarate, NU A REZOLVAT NICI PE DEPARTE ADEVARATA CORUPTIE, asa ca uitati-i pe toti marii corupti liberi mersi si dand cu tifla atat justitiei cat si Europei si SUA. Deci asa e cand ne imbatam cu apa rece.La noi mafia e mult prea puternica.Fosta retea de partid si securitate fusese DEJA o mafie puternica inainte de revolutie, iar dupa '89 s-a consolidat pana la acaparare totala a resurselor tarii, de care si-au batut joc. Cum sa nu corupa ei justitia, cum sa nu manipuleze ei marea masa a oamenilor prin televiziuni controlate de ei ?!!! Lor le place grozav ca Romania e oaia neagra sau, altfel spus, mlastina cu serpi a Europei! Ei numai asa se simt bine! In toata aceasta catastrofala situatie, ne-am fi multumit daca macar acesti mafioti ar fi facut cate ceva si pentru tara, autostrazi, trenuri de calitate, spitale, invatamant performant...Dar ei au fost preocupati doar sa-si traga averi. E purul adevar!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am mari reţineri în privinţa lui Băsescu. A fost căpiztan de vapor deci contrabandist şi agent la Anvers deci cam securist.
      Foarte bun politician, populist a crescut PDL dar nu a scăpat de complexul camarilei Aia Baba şi cei 40 de hoţi. Statul pe care-l moştenim cu Dragnea vine de la tendinţele autoritariste ale lui Băsescu şi lui îi plăcea modelul Orban.

      Ștergere