sâmbătă, 26 decembrie 2020

Din nou despre Trump




Chiar dacă o să-mi atrag o mulțime de reacții și înjurături mă ocup din nou de președintele în exercițiu Donald Trump. Asta în urma unor știri și polemici cu un mic din depărtatre privind declanșarea unei legi marțiale în statele care au schimbat trendul și au făcut câștigător pe Biden. Sfatul l-ar fi dat generalul Flynn și avocata sa trezind reacții aprinse între consilierii lui Trump. Știrea s-a repetat am văzut îngrijorarea unor militari de la Pentagon privind legea marțială. Ultima oară legea marțială s-a instituit după Pearl Harbor în 1941 și intrarea SUA în Al Doilea Război Mondial. Chiar dacă unii neagă această știre și îngrijorările ce decurg, cât și grațierea în serie a unor personaje toxice din jurul lui Trump îi dezvăluie adevărata lui natură. 

Trump a avut un succes neșteptat în 2016. El este creația lui Bannon și echipei sale care a exploatat nemulțumirile americanilor de rând din Rust Belt. De ce succesul ăsta a lui Trump în 2016? Unii se săturaseră de corectitudinea politică după 8 ani cu primul președinte negru la Casa Aabă. El nu se încadra nici măcar în definiția African American, pentru că este fiul unui unui african kenian venit în SUA la studii și a unei americance albe. Mai ales în cercurile liberale anglo saxone din universitățile american a devenit dominantă vina că ei au fost cei care au exploatat sclavii negrii aduși pe plantații. Acest sentiment nu poate fi împărtășit de irlandezi care au avut un statut asemănător în Irlanda, poate și mai rău. Nici emigranții noi de origine italiană sau din estul european nu au sentimentul vinovăției față de negri. Aceste idei vehiculate prin universități au generat în cercurile radical extremiste ale negrilor americani mișcări de genul Black Lives Matter în care un infractor precum George Floyd a devenit martir pentru  că un polițist imbecil nu a respectat procedurile.

După mine, Trump nu a reușit să se comporte ca un președinte, chiar dacă a avut unele succese politice internaționale, economice, a redus șomajul, dar bogații se îmbogățesc și mai tare după urma tăierilor de taxe. Paradoxal, cei mai bogați oameni din zona IT îl detestă pe Trump, văzînd în el cei mai rău în comportamentul oamenilor bogați, aroganța și fudulia prostească. În plus, chiar dacă războiul lui comercial cu China s-ar părea că are succes, lumea și-a dat seama că China a ajuns să domine unele zone sensibile cum este domeniul medical acum în pandemie și multe din afacerile din China se relochează în alte părți ale lumii. 

Cel mai mult mă surprinde însă cum oameni inteligenți și educați pot aproba comportamentul lui Trump. Trump a consacrat ideea că poate ucide un om pe  Broadway fără a fi arestat și s-a comportat ca atare ca președinte. El este atras de cei mai siniștrii dictatori din lumea de azi. Ideea indusă a lui Trump că alegerile ar fi falsificate, dau impresia,  cum spunea un prieten american că SUA sunt un fel de țară bananieră, un fel de Belarus?!

Impactul lui a fost extrem de important pe plan internațional. Make America Great Again are o componenentă puternic izolaționistă, creând probleme în NATO. Chiar dacă anumite interese americane, ghidate de consilierii de apărare și Pentagon dau mare atenție Poloniei și României ca suport de stăvilire a intențiilor agresive ale Rusiei putiniste. 

Alegerea lui Biden promite revenirea Americii ca lider mondial, chiar dacă anumite deziderate cu privire la sporirea contribuției la apărare ale unor țări precum Germania nu vor dispărea. 

Trump este tendința unor mișcări populiste trezite în precariat, care s-au manifestat și în România cu brusca apariție a AUR în peisajul politic românesc. Aici însă caracterul cvasi de masă al lui Trump nu este manifest, este reacția în primul rând la statutul românului plecat la muncă în Occident și tratat cu dispreț. 

Unii spun că femomenul Trump va supraviețui și după plecarea lui de la Casa Albă în realitatea politică americană, ba Trump își face planuri să revină în 2024. Să vedem?


13 comentarii:

  1. Am uitat sa iti urez tie , familiei si colaboratorilor tai de pe blog CRACIUN FERICIT CU MULTA SANATATE!
    Este o sarbatoare prea mare , unica si de aceea poluitica nu are roat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc dragă Dan,
    Multă sănătate pe 2021!

    RăspundețiȘtergere
  3. Total de acord cu tine. Sunt ingrozit de ce au invatat o generatie de tineri din US, cat si din lumea larga, in ultimii patru ani. Sa minti este folositor si chiar de bine atunci cand vrei sa castigi ceva personal, sa calci in picioare pe cei care nu au avut norocul tau in viata, sa nu respecti femeia, cu care poti face ce vrea mana ta ( daca ai bani), sa te infasori in steag si sa urlii ca cei care nu-s de acord cu T. sa se care acasa, sa fi rasist si sa nu mai ai notiunea de bun simt. AM fost 30 de ani registered republican, dar jur sa nu mai votez cu partidul care l-a sustinut patru ani, niciodata. Nu ma lasa miile de copii incarcerati in custi la granita cu Mexico.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu sunt de acord ca acest cabotin ignorant si dispretuitor fata de orice competenta a compromis rolul US in lume, a intarit puterea Chinei si Rusiei subminand sistematic aliatii Americii din Europa si Asia, si-a batut joc de democratia americana si a pus-o in pericol, a calcat in picioare valori autentic americane, a incercat sa conduca tara de parca ar fi fost compania lui de imobiliare si a introdus in politica americana un stil de o vulgaritate fara precedent in istoria acestei tari. Nu as fi intervenit dar am profitat ca mi s-a oferit ocazia sa il salut de la Londra pe tizul meu din Statele Unite. Sarbatori fericite si un an 2021 cu sanatate si noroc! Aceleasi urari le adresez si celorlalti cititori ai acestui blog, indiferent de opiniile lor politice.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimate domnule Mihai Vasilescu londonezul, cel care mi-a facut onearea sa-mi poarte capele militara :) .. Fi bun si contacteaza-ma daca-ti face placere .. Joe poate sa-ti dea adresa mea de email. CU drag, sarbatori fericite si tie si lui Joe !

      Ștergere
  5. Oh Joe, Joe, esti asa o sursa de divertisment ca n-am nici cel mai mic motiv sa te injur, ba din contra. Ma intreb cateodata daca nu cumva esti corespondent platit de CNN. Tot ce zici tu este ca Trump a facut (si) lucruri bune, dar fiindca nu stie sa se poarte si vorbeste urat este ca un fel de pacoste pe capul Americii. N-am nici cea mai mica intentie sa te fac sa-ti schimbi parerile, dar vreau sa lamuresc chestia cu impuscarea pe . . . Broadway.

    Mai intai si-ntai, n-a fost vorba de Broadway, ci de 5th Avenue (Joe, de unde iei tu stirile fiindca nici macar CNN n-a pomenit de Broadway).
    Secondly, cand Trump a facut remarca n-a fost nici macar presedinte.
    Third, expresia a fost o METAFORA (unii nu prea deosebesc metaforele, cateodata intentionat, numai ca sa "demonstreze" un punct de vedere, altfel fara nici un argument) luata din context (typical CNN). Deci metafora cu pricina a fost exprimata pentru a sustine doua puncte de vedere, amandoua foarte reale: Prima, cei loiali lui Trump vor ramane loiali indiferent de ce va “face" Trump (foarte adevarat). A doua, un presedinte are imunitate totala si nu poate fi judecat in curte, din nou, indiferent ce face (totusi el poate fi judecat dupa presedentie).

    In ceea ce priveste celelalte opinii, ale tale si ale lui Mihai Vasilescu, ma opresc la intrebarea a saptea, fiindca ele sunt exact aia, opinii, si dupa cum am mai zis fiecare crede ce VREA sa creada si nu faptele reale. Orcum, multa sanatate si un an nou cu bucurii la toata lumea. La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  6. Aș vrea să introduc o precizare!
    Prima postare fost făcută de domnul Mihai Vasilescu, cetățean american de cel puțin 35 de ani, fost coleg de Caragiale Ploiești, cu doi ani mai mare și absolvent de Automatică.
    A doua postare a fost făcută de Mihai Vasilescu, prietenul meu, londonez cam tot de vreo 30 de ani și ceva, locuitor al Regatului Unit. Cu Mihai Vasilescu am fost coleg de birou la ITN IRNE, absolvent de Electronică,cu un an mai mare ca mine, director la IRNE și apoi jurnalist la BBC și Europa Liberă.

    Pe ambii îi reunește o chestiune amuzantă. Au făcut ambii armata la Ploiești, evident în perioade diferite. Când colegul și prietenul Mihai Vasilescu ajuns la armată și l-au îmbrăcat în uniformă și-a luat o capelă și a citit uimit în interiorul ei că aparținuse lui ....Mihai Vasilescu... ploieșteanul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ha ha, chiar ma-ntrebam cum se face ca Mihai londonezul e republican de 30 de ani. Mai sa fie, s-a facut american si mie nu mi-a spus? Oricum, s-a-ntamplat sa raspund la un comentariu de mai sus la Mihai pentru care a fost intentionat (londonezul), dar probabil ca se aplica la amandoi. Oricum, sa taiasca . . .

      Ștergere
  7. Joe, Ca mare amator de filme, iti sugerez sa revezi filmul animat "Shrek 1", pentru o mai buna intelegere a situatiei din Duloc. Sanatate si La Multi Ani!

    RăspundețiȘtergere
  8. Iata ce spune BBC despre situatia economica a liderilor lumii.
    Republica Populară Chineză ocupă în prezent locul doi pe glob din punct de vedere economic, după Statele Unite, mulţi analişti fiind de părere că va obţine locul întâi în următoarele decenii. Economia Chinei este astăzi de 50 de ori mai mare decât era în 1980, scrie BBC.
    China este indiscutabil fabrica întregii planete, producând o gamă aproape infinită de produse sau materiale pe care le folosim în viaţa de zi cu zi. De exemplu, produce 70% din toate aparatele de condiţionat din lume şi 58% din totalul de încălţăminte. În plus, este cel mai mare producător de biblii din lume, chiar dacă doar 3% din populaţia ţării este creştină.
    În aceste condiţii, dacă economia Chinei încetineşte, vor încetini şi business-urile de pe întreg teritoriul planetei.
    O economie mai mare implică oameni tot mai bogaţi. Astfel, în ultimele decenii, clasa de mijloc din China şi-a dezvoltat gusturi destul de scumpe. O treime din totalul cheltuielilor pe branduri de lux vine din China, ceea ce înseamnă că viitorul unor branduri precum Louis Vuitton şi Chanel stă în mare parte în mâinile cetăţenilor chinezi. Anul trecut, 17% din veniturile casei de modă britanice Burberry au venit din China.
    Companiile tech au avut numai de câştigat pe seama setei chinezilor după gadget-uri. De exemplu, 1 din 7 iPhone-uri este cumpărat de cineva din China.
    Pe deasupra, China este cel mai mare consumator de energie din lume, fapt deloc surprinzător, având în vedere populaţia de peste 1,4 miliarde de locuitori, ţara fiind unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol, oţel şi cupru.
    În ceea ce priveşte turismul, chinezii au cheltuit peste hotare aproximativ 277 miliarde de dolari în 2018, 20% din cheltuielile totale de pe piaţa turismului global din acel an.
    China este unul dintre cei mai mari investitori, construind căi ferate în Kenya şi Etiopia, poduri în Croaţia şi drumuri în Pakistan. În timpul ultimei crize financiare, China a devenit principalul investitori al lumii, într-o perioadă în care majoritatea marilor puteri era mult prea slăbită din punct de vedere economic. În 2009, statul chinez a ajutat Australia să nu intre în recesiune. În acest context, dacă statul chinez nu va fi în stare să cheltuie în următoarea criză financiară, recuperarea va dura cel mai probabil mai mult.
    Însă majoritatea proiectelor şi investiţiilor nu sunt pe gratis, de vreme ce China le foloseşte în primul rând pentru a câştiga influenţă politică. Cu toate că sistemul financiar al Chinei rămâne închis pentru cea mai mare parte din populaţia planetei, o economie chineză mai deschisă nu poate rezulta decât într-o situaţie financiară mai bună pentru restul lumii.

    RăspundețiȘtergere
  9. Jo,parerea ta despre Trump o stiu si cred ca in mare parte ai dreptate ,niciodata nu am tinut cu el dar parca nu l-am defaimat asa de mult. Trump este repezit,orgolios,razbunator dar nu e deloc prost.El niciodata nu a crezut ca o sa piarda realegerea ca presedinte,de altfel de cand ma stiu eu nici un presedinte american nu a pierdut re-alegerea in al doilea mandat,deci el a cazut de prost si nu suporta sa piarda,,,Imi vorbesti de ce zice un coleg din SUA si,dupa mine, e irelevant. Ei au dupa cum stim doua partide tari : republican si democrat,asta e parerea lui si atat,intreaba in Romania aleatoriu ce parere are despre ...Basescu, Iohanis si o sa vezi niste raspunsuri diferite chiar contradictorii si acei interlocuitori traiesc in Romania de cand sau nascuti nu 30 de ani ca acel coleg ales de tine. Dupa evrei ( am doi colegi de facultate in Haifa de 45 de ani, unde am fost anul trecut... } pentru ei Trump a fost un mare presedinte ,ia ajutat sa se impece cu cateva tari musulmane,o sa-si faca ambasade etc,,,pentru ei si zona este ceva extraordinar, Obama a incercat si nu a reusit... E drept ca Trump a iesit din multe organizatii mondiale de sigutanta militara,a avut mereu scandaluri cu China si altii, a intretinut o atmosfera incordata cu care nu eram invatati cu cei dinaintea lui.ma rog timpuri noi presedinti noi. Cat priveste ca o sa mai revina dupa 4 ani iar la presedentie in SUA nici vorba,rad deja cu hohote, e deja penibil,parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dorule, Carter a pierdut la Reagan după prima legislatură. Se mai întâmplă!
      PS
      Mulțumesc la toți cei care și-au exprimat opiniile. Trump, președinții americani stârnesc un mare interes pentru că ei influențează în cel mai mare grad lumea. Vom vedea cum arată lumea post Trump. Chiar dacă America era mare și influentă și înainte de Donald Trump.

      Ștergere