marți, 8 decembrie 2020

Postscriptum la un dezastru electoral cu probleme climatice și mult aur



















S-au petrecut și alegerile parlamentare de Moș Niculae. Care nu a umplut ciorapii la niciun partid.

Surpriza a fost că după trei runde electorale în care PSD a fost marele perdant, la al patrulea și cel mai important test electoral, al parlamentarelor este marele câștigător cu 4-5 procente peste PNL. Un câștigător mai mult de palmares pentru că procentul de 30% nu-l ajută cu nimic. Doar în Parlament va prezenta o opoziție solidă. PNL nu a putut mai mult de  25%, având un concurent serios pe bazinul electoral de centru dreapta în USRPLUS care nici ei nu au scos decât un mediocru (pentru ei!) 15%. UDMR și-a mobilizat ca de obicei exemplar electoratul și a scos un onorabil 6%.

Cea mai mare surpriză a fost apariția bombă a unui partid care nu însemna nimic acum 2 luni, acest AUR - Alianța pentru Unitatea Românilor. Se spune că a dus o foarte eficientă campanie pe rețele sociale, bine țintită pe electoratul frustrat. Poate d-aia nu a ajuns la mine, cu toate că și eu sunt frustrat de performanțele locale argeșene ale lui Adrian Miuțescu, ciocoiul local PNL Argeș și a slugilor lui proaste și perfide, dar și a liderului național Ludovic Orban, care s-a complăcut în modul feudal de gestionare a realităților politice a ciracilor săi. Măcar Orban și-a dat demisia din postul de Prim Ministru, sper să renunțe și la cel de președinte al PNL după un asemenea eșec. Văd că deja au apărut reacții privind demisia lui Miuțescu în presa locală și pe rețelele de socializare. Eșecul principal a fost cauzat de lipsa de interes a electoratului.Am calculat că de la locale la parlamentare PNL a pierdut cam 800 de mii de votanți, care pur și simplu nu au mai venit. Există frustrările generate de al doilea val al pandemiei și a măsurilor de carantinare luate care a condus la absența masivă a electoratului. Trebuie cumva reevaluat momentul testului la parlamentare, totuși cele mai importante ca impact asupra evoluției politice și economice. Clima nu te împinge să ieși la vot în început de iarnă, cu frig și eventual zăpadă. Uite că a început să ningă a doua zi după alegeri. Cum trebuie reevaluată data Zilei Naționale, să revenim la 10 MAI!

La fel de mari critici încep să-și facă loc  și în USRPLUS, mai ales la adresa lui Barna. Ei sunt mai preocupați să intre la guvernare, vorbind cu maximă ipocrizie despre programul de guvernare în fapt țintind posturile de miniștri.

Sunt obligat să revin la AUR. Surpriza este că a avut rezultat nesperat de bune în diaspora, mai ales în Italia, Spania și Franța și a canibalizat voturile lui PMP Băsescu în Basarabia. Într-un fel este pedeapsa pentru cocoloșirea de către Băsescu a acestui obscur George Simion, cu istorie de derbedeu de fotbal, antrenat în bătăi cu jandarmii. De ce a fost votat? Pentru că în aceste țări latine și frățești românii sunt tratați cu dispreț de către localnici, buni la muncă pe bani puțini. Așa că AUR a răspuns perfect frustrărilor românilor obișnuiți. Complet diferită este structura votului în Marea Britanie unde domină românii cu studii. Nu este nimic incompatibil cu votul dat USRPLUS în 2019, un  partid antisistem de asemenea. În țară AUR a avut succes la  același electorat cu studii precare și mari frustrări. O parte nu a mai votat PSD și s-a reorientat, alții au părăsit USRPLUS și PNL.  Și așa acest partid a reușit o performanță electorală care-i lasă cu gura căscată pe analiști, transformați în păreriști. Nu sunt de acord cu Cristian Pârvulescu că este un partid fascist, are profilul de populist de dreapta, aduce a Donald Trump!

PSD a obținut victoria pentru că electoratul fidel din orașele mici muntene și moldovene au lăsat frica la o parte și au venit la vot. S-a mai întâmplat ceva, anunțat deja de la locale, ProRomânia pierdea serios din suflul electoral. Votanții care dăduseră vot ProRomânia exasperați de voltele și nazurile unui politician controversat, mincinos și instabil precum Ponta. Cu el dispare și eternul june prim al liberalismului de doi bani Călin Popescu Tăriceanu. Electoratul s-a reorientat spre PSD care a mai curățat dintre politicienii dubioși care gravitau în jurul lui Dragnea. Totuși PSD rămâne singular, cu o victorie a la Pyrrhus care nu-i folosește decît la opoziție în viitorii patru ani. Și este greu în opoziție. Nu m-aș mira la o migrație spre PNL a unora din PSD, dar mai ales de la AUR, un partid cu un program confuz și neclar.

Se proiectează o coaliție majoritară de centru dreapta în jurul PNL și USRPLUS cu UDMR. Asta va da o majoritate spre 55%. Ar fi păcat să nu intre PMP, dar erorile lor și faptul că au lăsat inițiativa în Basarabia celor de la AUR, s-ar putea să-i proiecteze în afara Parlamentului. 

O dilema stă și în alegerea viitorului Prim Ministru. Eu aș miza pe Rareș Bogdan. De ce? Pentru că în condițiile resurgenței naționaliste o personalitate precum Rareș Bogdan, cu ardență patriotică ar fi potrivită. În plus este un om cu calități de comunicare, necesare pentru această funcție care este puternic mediatică.

Spre deosebire de alții eu sunt totuși optimist. Din orice dezastru de tip electoral poți trage concluzii folositoare pentru viitor. 





4 comentarii:

  1. Nu ati spus nimic despre crearea AUR, exact cand Romania are o oportunitate ne-mai-intalnita de a se dezvolta cu fonduri EU...Dupa 30 de ani de educatie balmajita, economie precara si manipulare antioccidentala sustinuta sustematic de agentii de influenta ai Moscovei pe teritoriul Romaniei, AUR apare la tanc!!! Aparent neaos, dar se ascund in spate fosti agenti sovietici retrograzi si foarte fideli Kremlinului. Numai ei pot dispretui evolutia euroatlantica a Romaniei cu atata patos gretos!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Scurt pe patru ...
    Asa trist nu am mai fost din 1990 vand vedeam cum creste teava FSN di Iliescu...
    Nu pot sa concep ca in 2020 PSD mai poate sa scoata un procent de 30% .
    Imi pare sincer rau de PMP ... ar fi putut coagula o majoritate solida in parlament ... asa suntem din nou la mana UDMR, care in decursul istoriei de dup 1990 a jucat de multe ori stramb ...
    Cat dezpre AUE ce sa zic? Simplul fapt ca un fost militian si securist cu care mai jucam tenis il promova spune totul ...
    Cand se trezeste odata acest popor?

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai asta este situatia votului .
    Orice comentariu pe tema rezultatului este de de prisos.
    Vad ca regreti basismul. Eu nu !!! Categoric nu.
    Vad ca ii dai apa lui Ponta. Eu nu categoric nu.
    Vad ca ii dai apa lui Rares Bogdan. Eu nu categoric nu. Nu vreau un alt rechin .
    Vad ca ai renuntata la dragostea ta pentru Orban. Imi amintesc cind te mindreai cu bucuria fotografiilor pe care le facusesi alaturi de el. E treaba ta. Oricum in afara de calitatea de a avea un discurs clar altceva nu a avut niciodata. A fost sustinut de mari rechini din politica noastra ( Quintus , Patriciu , Tariceanu ,Catarama , Iliescu , si sute mahari ai banului care numai prin el si chiar si altii au facut averi imense din avutul tarii noastre ) A fost utilizat ca un servetel de unul care se vrea marele rechin al Romaniei de azi.
    PSDul nu a murit datorita unui gest pe care nu l-a facut niciodata in existenta lui si in general a stingii Romanesti - anume punerea pe primul plan a unor oameni de valoare profesionala de necontestat _ Rafilla , Cercel , etc ) Din pacate acestia vor fi oamenii care vor fi sfirtecatui de rechini . PACAT CA NU AU PUTEREA LUI iLIESCU DE A CALCA PESTE TOTI HOTII DAR SI DE AI CULTIVA DIN PACATE! Noi ROMANII suntem condamnati sa fim condusi de jegosi sufleste dar eficienti furaciosi. Asta este soarta noastra. Suntem tara in care cel mai mare intelectual al neamului - Nicolae Iorga - a fost impuscat de niste jigodii legionare care ca persoane nu faceau nici doi bani asa cum de altfel vad ca tindem sa valoram toti.
    Mai discutam dupa ce fascismul - separatist se instaleaza din nou. Asa a cstigat si Hitler. Nu avea majoritatea la alegeri dar presdintele Germaniei l-a numit cancelar.
    Probabil ca desfiintarea Romaniei ca stat trebuie facuta in niste conditii politice interne care sa fie dezavuate de toat lumea. ca sa nu ne mai refacem vre-odata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Din pacate, oricata amărăciune mi-a adus in suflet acest vot, incerc sa imi adun fortele si sa gandesc poziriv.
    Lasand la o parte pe Ludovic Orban,care in afara de faptul ca
    a fost competent ... parerea mea personala ... a fost arogant si prost comunicator sunt niste ministri acolo pe care ii apreciez, si chiar am vazut vointa de a face ceva pozitiv pentru tara asta... Lucian Bode, Virgil Popescu ... si chiar Nelu Tataru.
    Chiar daca fe 30 de sni astept o schimbare majora, inca mai sper.

    RăspundețiȘtergere