vineri, 4 decembrie 2020

Înainte de alegeri Contribuția diasporei






Mai este doar mâine, sâmbătă până în ziua de duminică 6 decembrie, de Moș Niculae când mergem să votăm un nou Parlament. 

Guvernul Orban a funcționat timp de un an și o lună în minoritate extrem de adversă cu o majoritate pesedistă gată să producă cele mai aberante legi cu impact bugetar. Guvernul a rezistat și la moțiuni de cenzură până să înceapă pandemia. Și a plătit trădarea unor pesediști care acum sunt pe lista liberală la Parlament. Guvernul s-a descurcat relativ bine în aceste condiții pentru că a funcționat în cea mai vitregă situație din ultimii 30 de ani, oprirea completă a economiei din starea de urgență timp de 2 luni. Dar guvernarea în aceste condiții dificile a erodat PNL și acum sondajele îl dau pe o pantă scăzătoate. Este în continuare lider în sondaje, chiar dacă IRES-ul lui Dîncu dă un sondaj aberant cu PSD la 35%, mai mult decât PNL cu 32%. De ce este aberant sondajul? Pentru că PSD în toate alegerile de anul trecut și cele de la locale a fost cu multe procente sub PNL. Singurul rezultat de la locale care îl dădea mai apropiat de PNL era cel de la rezultatele privind alegerile președinților de consilii județene 34% PNL, 30% PSD. Dar și acest rezultat era dependent de personalitatea candidaților. Rezultatul referențial la locale a fost votul dat la consilii județene, cared poate fi considerat un vot politic. Și aici rezultatul a fost 30% PNL și 22% PSD. Cam toate sondajele ulterioare au dat rezultate în apropierea acestor cifre, singurul care pare a-și îmbunătăți rezultatul pentru parlamentare este USRPLUS. Pentru că votanții acestui partid se vor mobiliza la parlamentare.  Și mai este și diaspora!

PNL și guvernul său plătesc și pentru gestionarea pandemiei și implicit și pentru tragedia de la Piatra Neamț, cu toate că acolo de vină era managementul defectuos al unui spital sub conducerea pesedistă la nivel județean. Am observat ceva interesant, acești ciocoi și jupâni județeni indiferent de apartenența politică vor descentralizare la spolierea județului. Când vine vorba de o catastrofă de vină sunt autoritățile centrale!

Sunt și erori privind numirile politice făcute de PNL care au stârnit scandaluri. Observ cu tristețe că nu s-au ami făcut rezerve de cadre pentru diverse demnități la nivel local, cu toate că prim ministrul Orban declară că este nevoie de competență. Observ că inclusiv aici în Argeș au fost numiți în funcții diverși impostori care nu vor aduce reacții pozitive în rândul electoratului. Nici USRPLUS nu a fost lipsit de scanadaluri, au fost promovați candidați discutabili. Observ cu surprindere în rândul acestor tineri politicien că tratează cu lejeritate studiile universitare, abandonate la unii, lucru care mă pune pe gânduri. Nu oricine este Bill Gates sau Mark Zuckerberg!

Revenind la alegeri, cred că sondajele au ignorat contribuția disaporei care poate fi importantă. Nu văd cum PSD poate obține rezultate bune atât timp cât dispora votează. Și procentele până la 10% se vor duce spre USRPLUS sau PNL, cam în proporție 60-40. Deci prin votul diasporei PSD are doar de pierdut și ponderea ei va crește cu cât prezența internă este mai scăzută.

După 6 decembrie guvernul și majoritatea parlamentară se va forma în jurul PNL și USRPLUS. Sper ca Ludovic Orban să aibă tactul și inteligența să îi țină în frâu pe pluseriști. Pentru că guvernarea înseamnă seriozitate și implicare totală.

Așa că aștept un rezultat favorabil pentru cei care vor o România mai bine condusă și guvernată. 


5 comentarii:

  1. Dpamne ajuta sa scapam decacest infam partid, PSD. Sper sa li se aseze rotitele in cap mai bine si pluseristilor. Acolo sunt multi tineri capabili, din pacate la varf s-au cocotat niste impostori. Mie personal mi se pare de bun simt pozitia PMP, mai putin a acesrui nou venit asa zis jurnalist numit Florian Bichir. Sper ca tensiunile ontre partidele asa zise fe dreapta sa se atenueze si sa avem de luni incolo in sfarsit o majoritate parlamentara de dreapta care sa asigure guvernului o stabilitate ... si coerenta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi permit sa fac si eu pe "părerologul":
    Anul ăsta a adus in viata noastră schimbări de neînchipuit, pentru viața liberă pe care incepusem să o trăim. Inainte de această viață liberă nu ni s-ar fi părut că este un an mai greu. Restricțiile de circulatie faceau parte din viata noastră, deplasările in afara granițelor se făceau tot după analize amănunțite, accesul in alte teritorii era si el controlat. Dar asta stim noi, cei care am trăit acele vremuri. Câți oare ca noi sa fie in Diaspora? Poate 2-3%. Si asta pentru că, oricât de mult ne doream să scăpăm din Romania, sufletul nostru a rămas tot aici, unde avem dorința să și fim pe vecie.
    Așadar optiunea Diasporei poate fi greu de anticipat. In plus, informațiile disponibile Diasporei sunt 'controlabile' (atat prin media cat si prin rețelele sociale).
    Si cum sa opteze alegatorul din afara? Optează pentru cuvintele meșteșugite, primite pe căile reci ale comunicațiilor fara fir. Și mai mult ca sigur nu observă că toți acești propovăduitori sunt in fapt niște actori de joasă speță, simpli oportuniști și speculanți. Cei din Diaspora cred că ce văd în viața politică din țara în care traiesc este valabil si in România, fiind astfel într-o eroare absolută.
    Diaspora nu înțelege că migrarea între partide cu doctrine radical opuse reprezintă nu un compromis politic inacceptabil, ci un argument in justificarea cuvintelor de mai sus, o dovadă clară de incompatibilitate cu notiunea de politica.
    Tuturor ni s-a inoculat ideea ca politica este o competiție, cu tur/retur, atacuri si revanșe. Cu toții am uitat ca "premiul" competitorilor politici trebuie sa fie bunăstarea României ca stat si națiune. Și uitand care e miza, acceptăm toate mizeriile oferite de campaniile electorale.
    Pe scurt: in ce mă privește, anul ăsta am renunțat la dreptul la vot. După bucuria din 1996 (când am și renunțat la cererea de viză pentru SUA) si dezamăgirea din noiembrie '96, dupa dezamagirea din 2004, dupa dezamagirea struțo-camilei USL, dupa dezamăgirea USR (născut mort din USB), după atâtea și atâtea altele, ma simt îndreptățit să renunt.
    Mi-am cerut iertare în felul meu: am făcut stampila mea de vot, pe care o voi trimite doar apropiaților, din decență și din dorința de a nu pune piedici.
    Si Diaspora va vota si ea....




    RăspundețiȘtergere
  3. Sa dea domnul ! Cred ca unirea fireasca intre PNL siciudatul for conducator de la USR nu o sa aduca un 51% convenabil si o sa mai trebuiasca "ajutoare " de la independenti,minoritati fara...UDMR ,sper. Oricum,din pacate,greu o sa scapam de PSD si atata timp ce nu sunt pedepsiti pentru cea ce fac nu o sa le fie frica nici in viitor...vezi Tariceanu care s-a aliat ( mare rahat ) de Ponta ca sa candideze iar si iar in fruntea unei liste electorale si iar scapa de faptele facute,de anchetarea lui de hot...

    RăspundețiȘtergere
  4. Da ... din pacate epoca USL este prea usor trecuta cu vederea de Pnl ..
    Nici faptul ca ei practic au rupt Conventia Democratica nu se spune
    Vorbesc ca un om care a fost implicat in politica acelor vremuri...
    Nu vreau sa mai dezvolt subiectul... sper ca votul de mai e sa nu fie o dezamagire ca acum 4 ani

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt extrem de trist dupa alegerile de azi ... am crezut ca va disparea pentru totdeauna zzzPSD ... din pacate va trai inca 4 ani foarte bine.
    Din pacate ezte 90% vina PNL
    Revin dupa ce imi pun actele de emigrare...

    RăspundețiȘtergere