miercuri, 4 decembrie 2013

Scrisoare din Germania

Am primit o scrisoare din Germania a unei prietene românce stabilită în Germania şi nu scap ocazia să o public!
Este extrem de critică şi aştept reacţii!


Abia acum am reuşit sa citesc  comentariul tău  cu privire la Germania. Ca ori şi ce străin, dar mai ales ca majoritatea românilor te laşi si tu orbit de aparenţe!!! Da, străzile sunt mai curate ca  la noi sau decât în Franţa, casele sunt (încă) mai îngrijite si peisajul este  încă ‚”tuns, frezat si parfumat”. Dar  aşa cum scrii, vezi încă Germania din 1990. Cei 22 de ani care ne despart  sunt marcaţi de schimbări dramatice in Germania.
Mai întâi îmi permit să te corectez puţin: nu se spune industrial  gewerbe (industrial e un cuvânt englezesc), ci zona se cheamă corect Gewerbegebiet, adică  zona economică, sau park industrial.

Apoi a doua observaţie este ca  afirmaţia: în Germania nu există oameni săraci, nu mai este adevărat. Tu care ştii ţara asta,  poţi să-ti faci o imagine ce înseamnă sa trăieşti cu 4230 de euro pe luna. Adică 13 euro pe zi, pentru totul!!!  Tu şi cu Adriana aţi putea trai in Romania din 430 de euro pe luna?

Azi nu mai umpli o geantă în Germania nici măcar la ALDI din 100 de Euro!!! Carnea, legumele si fructele s-au scumpit in octombrie cu 13% până la 15% in Germania!!! Degeaba zic ei ca inflaţia este de 3,5%. Energia electrica va deveni de neplătit in tara este care vrea sa producă numai energie ecologică!! Azi au cel mai mare preţ de consum la curent deşi la bursa preţul energie electrice este în pivniţă şi au producători de energie electrica care nu ştiu unde sa vândă curentul si opresc  instalaţiile!!! Pentru cei săraci, care au bani numai de mâncare şi de curent, inflaţia este de peste 10%. În acelaşi timp, dobânzile la bănci la depuneri au ajuns la 0.5%. Si asta este o hotărâre politică, nu o necesitate economică.  Deci, statul îmi fură bani din buzunar, zilnic, pe mai multe căi!!!
Acum îi paşte si pe ei  o bula economică. Tot în domeniul construcţiei de locuinţe. Lumea nu mai ţine banii la bancă, că se devalorizează si la dobânzi de 2,5 % la credite baga banii in beton. Adică case, într-o tara în care populaţia scade şi nu duce lipsa de spaţiu de locuit.  Sunt curioasă când crapă  şi aici băşica. Ce lipsește în Germania sunt locuinţe ieftine, la care să poți plăti chiria. La salarii mici îți trebuie multe locuințe sociale.. dar în așa ceva nu mai investește nimeni.

În Germania sunt mulți oameni săraci şi  mulți copii săraci!!! Asta e tragedia. Dar nu se văd din cauza magazinelor sclipitoare şi pline!!!  7 Milioane de oameni muncesc în Germania şi la sfârșitul lunii primesc mai puţin decât limita  de sărăcie recunoscută, adică cam 800 de euro. 7 Milioane din  41 cât e forţa de muncă germană astăzi. Mai adaugă încă vreo 3,5 milioane de șomeri oficiali şi câteva milioane , cei neoficiali, în special femei, şi o să ai o imagine mai realista a bogăţiei germanilor. Tot spre informarea ta, cam 15 % din populație poseda 65 din avuția acestei ţări si 20 la suta nu au nimic. Poate datorii doar!!!! Deci masa mare de nemți, adică 65 la suta împarte restul  35 % din avuția națională!!!!

Mai departe, ceea ce spui tu că statul nu se amestecă în economie este complet fals. Statul se amestecă masiv în economie germană, mai ales de când cu criza. Numai că felul în care o face este extrem de parșiv, să spun așa. Amestecul statului nu este program, cum a fost la americani în anii 30. Amestecul statului în economie este coordonat şi controlat de lobbysm. Total netransparent! Statul german promovează politici interne anti-consum. Recunosc chiar ei că economia germana trăieşte din export şi nu din piața internă. Şi unde exportă cel mai mult? în EU! Banii care lipsesc altora sunt în buzunarele nemţeşti!!!  Nemţii au o mare parte din vină  în criza euro. Indirect, cu ei a început, de fapt. Tu care ştii să socoteşti ar trebui sa te întrebi cum e posibil ca o ţară de 8 milioane de oameni, Grecia, cu o contribuţie de 2% la  economia EU să dea în gât o economie care merge şi  e  susţinută de 400 de milioane de oameni, cât are EU?

Revin la amestecul satului german în economie: poate ţi se pare curios, dar o face permanent, la nivel naţional şi la EU, din dorinţa arzătoare a marii industrii germane!! Ăştia vor mereu legi care să ajute firmele nemţeşti, vor scutiri de taxe, vor bani de la stat, vor finanţare pentru cercetarea proprie, refuză salariul minim pe economie, cer ca cheltuielile sociale generate de piaţa muncii să fie suportate numai de stat si multe altele. Să ştii că nici economia germană nu merge fără ajutorul masiv al statului.  Cu bani, nu numai cu încurajări sau legi. Există şi aici tipul Băsescu. Tipul Ponta este însă ceva mai aparte şi poate doar la liberali să găseşti aşa, unul care a scăpat prin sită...

Germania are puţini copii, şcoala proastă, copii dezinteresaţi si profesori depăşiţi de  realităţile din şcoli si familii. Salariile reale  în mediul universitar şi cercetare  sunt mici în comparație cu alte ţări. În a treia economie din lume, salariile reale din cercetare si învăţământul superior sunt abia pe locul 9 sau 10. În afară de asta, de vreo 10-15 ani au ucis toată pătura de mijloc a structurii de cercetare şi învăţământ universitar. Aici au existat profesori plini şi studenți. Între timp nu mai au nimic. În cercetare nu mai există poziţii permanente, nici pentru cercetători şi nici pentru ingineri. Totul se face de azi pe mâine, cu contracte a la USA, de 2 până la maximum 5 ani.  Nu limba este marea lor problema azi,  ci structura sistemului. De aceea, cine poate, pleacă din Germania. Medicii părăsesc aceasta ţara, ingineri nu mai produc. Din păcate sunt la zenit şi ei. Nu știu însă cine va prelua conducerea in Europa... Deocamdată nu văd nici o altă ţară care să fie în stare sa întoarcă cârma. Oricum pe modelul german nu  ne mai putem baza. Aşa cum este, nu trece de 2050.

Madama Merkel: este şi ea în pericol să facă ce a făcut Kohl. Adică după 12-15 ani de domnie rămâne tabula rasa în partid, în urma ei. Asta a fost șansa ei  în 2000.  Altfel nu ar fi ajuns unde este. Ea nu a pus mâna pe postul ei, ci a fost promovată atunci din lipsă de alternative şi fiind considerată inofensivă. Dar bărbații din partid  au luat-o în barbă cu ea, că şi-a mazilit absolut toți concurenții reali. Din fericire a dovedit ca știe să se menţină la putere, dar schimbări masive în sistemul german nu a făcut. A cules roadele reformelor  economice ale lui Schröder, în sensul că nemţii nu au mai vrut social democrați la putere, că le-a ieșit pe nas liberalismul de tip Tony Blair  promovat de Schröeder şi nu au avut altceva de ales decât din nou CDU-CSU.

Deci Joe, bucură-te în continuare de lucrurile încă frumoase din  Germania, ca turist, dar nu te lăsa  păcălit de aparente.

Madama Mungiu nu știu ce a scris, dar ea trăieşte în altă lume: în lumea managementului  care crede că rezolvă toate problemele, pe care de fapt ei le creează mai întâi.

13 comentarii:

  1. Sunt de acord cu autoarea scrisorii in multe privinte. Nu am reusit sa vad niciodata Germania ca "perfectiune".
    Am avut ocazia sa vad Germania si e singura tara in care am fost (si am fost prin vreo 30) in care am fost incuiat in hotel din lipsa de personal si in care taximetristul - cu nume german 100% si fara cunoastinte de alta limba decat germana - a incercat sa ma plimbe ca sa ii iasa factura si - probabil - bacsisul mai mare. Mai fusesem pe acea ruta, cu un taximetrist turc, care m-a condus direct si rapid (a folosit si GPS) si suma a fost mult mai mica, asa ca i-am dat exact cat scria pe aparatul de taxat neamtului adevarat.
    Doctoranzii in Stiinte exacte la marea majoritate a universitatilor sunt estici sau asiatici. Probabil ca majoritatea nemtilor tineri merg, ca la noi, la studii la "ASE" si "drept" ... E parte integranta a politicii de indobitocire pe care sistemul Bologna o promoveaza febril prin Europa. pare ca se uita ca fiind tot mai multi ets nevoie de tot mai multe minti care sa faca lucruri adevarate care saa miste lumea si sa ii asigure supravietuire/traiul. Pare sa domine doar frica de a nu le fi li luata bucata cea grasa din mana (nu ma refer numai la Germania) ...
    In ceea ce o priveste pe d-na Mungiu Pippidi, singura grija este sa puna mana, prin organizatia cu nume furat Academiei Romane initiale, de la 1866, pe cat mai multi bani si oferind "servicii de specialitate" "tutulor", caci ii place sa creada - ca si celor impuscati acum 24 de ani - ca le stie pe toate ....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aoleo, ce de romani frustrati pe aici. Nivelul acestor comentarii e evident din felul in care autoarea nu a citit textul dnei Pippidi de care e vorba, dar stie dinainte ce parare sa aiba despre el. La fel comentatorul 1 cu doctoranzii asiatici si invidia fata de banii dnei Pippidi, despre care nici nu stie ca e in germania, nu mai e in Romania. Ce sa zic, merita discutia.

      Ștergere
    2. Si, totusi, ong-ul dumneaei ia bani din Romania. Si nu e vorba de invidia pentru bani, nici frustrare, ci doar o observatie legata de furt intelectual si presupuse competente in toate domeniile ....

      Ștergere
  2. In ultimul timp am discutii aprinse cu fiul meu, Marc, student la Würzburg. In timpul liber. daca nu se duce la disco, la club, sau la birt, merge pe la intilniri politice ale diferitelor partide , cu trupa, sunt invitati si mai pica cite-o masa sau o bere. Spre parerea mea de rau, vine si-mi spune ca ii place cel mai mult "Die Linke", stinga asta , comunistii resapati din RDG, care au acum si in vest citeva procente, vreo 9% pe tzara la ultimele alegeri. E fiul meu, e mare, destept, le stie pe toate mai bine, nu pot sa-l iau la pumni, nici macar la figurat asa ca-l las , ma gindesc c-o sa-i treaca cu timpul. Joe !!! acuma intre noi, ti-a trimis el scrisoarea asta, c-am recunoscut fiecare cuvintel, e "slova lui la telegraf", fi sincer !!??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Mircea,
      M-aş bucura să am corespondenţe cu Marc, dar n-am!
      Salută-l din partea mea şi dă-i să citească cred că ştie româneşte, dacă nu, tradu-i!
      Opiniile astea ţi se par stângiste?
      Nu-mi dau seama!
      După cum vezi sunt deja reacţii la aceste opinii!
      Sunt extrem de critice la politicile germane şi mai ales pun în discuţie preţul energiei, aia regenerabilă de pe case şi din vânt, foarte scumpe, aşa că soluţia rămâne la nuclearul importat din Franţa, să moară de necaz nemţii din domeniul nuclear, care au avut cea mai bună istorie de exploatare CNE, pen'că-s nemţi!
      Aici este singurul domeniu în care mă pricep şi am mari reticenţe la regenerabile care ne-a crescut şi nouă preţul la energie! Electrică!

      Ștergere
    2. Nu Joe, nu stie el inca prea bine ce-i stinga sau dreapta, la 21 de ani, e vorba doar de a fi mereu cool, adica pe romaneste "Ghitza contra"...

      Ștergere
  3. Ma intreb daca scrisoarea este reala. Prea seamana cu “primim de la cititori” . Daca este reala, doamna sigur citeste prea mult Junge Welt. Imbatranita (este acolo de mult), ratata professional (altfel de unde chestia cu EUR 450 ?) si singura (nimic despre copii sau familie si deja cu EUR 900 este altceva). Evient ca nici iarba nu-I place nici gura nu-I tace.
    Paragraf 3: Desigur. De 3000 de ani de cand exista economia monetarista exita si inflatie (numai socialistii in tampenia lor cred ca pot schimba legile naturii). Iar inflatia loveste pe cei cu venituri fixe. Asa au disparut mosierii. Sau pentru ca vorbim despre Germania, Junkerii. Chestia cu “pentru cei saraci inflaia este de..” suna precum “la fermierii mici ploua mai putin”. Da, este o politica de a tine dobanzile jos la depozite. Pe de o parte baga banii la loc in circuitul economic iar pe de alta parte sileste populatia sa gandeasca sis a-si assume riscuri. Interesant de citit/ascultat recentul discurs al lui Boris Johnson, primarul Londrei care explica relatia IQ – success.
    “Basica” nu crapa in Germania. Cel putin nu acum si nu din cause germane. Boomul de constructii nu este provocat de “nevoi” ci tocmai de incredere. La Londra, nici in timpul bombardamentelor pretul caselor nu scazuse. Investitorii vin in Germania pentru ca a fost nevoie de doua razboaie dure, cu intreaga planeta coalizata pentru a-I invinge. Plus lobbyul de care se face vrbire este un element ultra-pozitiv. Se numeste “Corporatism” (termen inventat cred de Giovanni Gentille) si a fost aplicat cu success in ultimii 50 de ani de catre USA, Germania, Japonia, Koreea, China. Crème de la crème a l’Edgard ! A nu se confunda cu stupizenia socialista care se numeste Keynenism. Dulce doamna: “ceea ce are nevoie Germania acum sunt locuinte ieftine…”. Germania who ? Dansa ? Dar daca Germania-Hans are nevoie de masini ieftine ? Sau Germania Greta de servicii de stat de face lifting ? “Germania” stie singura de ce are nevoie. Intregul este mai mare decat suma partilor ar zice Aristotel.
    Paragraful urmator ne dovedeste ca Doamna nu are pregatire realista sau economica, chiar daca este ferma pe pozitiile sale. Ma duce cu gandul la Adrian Severin cand I s-a spus ca in apa de la robinetele din bucuresti sunt de 2 ori mai multi atomi de Hidrogen decat de Oxigen ! Sic. Chestia cu 15% au 65% se numeste Distributia Pareto, se aplica peste tot in natura (vegetatie, gene, fizica etc) si este o Lege Natural ace nu poate fi schimbata. Ca exemplu, 20% din oameni produc 80% din valoarea produsa intr-o societate. Adica Dl Piech produce mai multa valoare decat Doamna respective. Vilfredo Pareto, din grupul lui Benedetto Croce a fost una dintre mintile cele mai stralucite ale Sec XX (v si Optimul Pareto, alt dovada stiintifica impotriva Socialismului).
    Acum, despre nivelul scolii in Germania, poate este bine de discuta pe cifre, nu pe ceea ce credem noi, in stilul stangii.
    http://www.theguardian.com/news/datablog/2013/dec/03/pisa-results-country-best-reading-maths-science
    Ca si o curiozitate personala asi vrea sa aflu de la Doamna 1-2 din performantele economice ale lui Schroder.
    Cunosti zicerea lui FJ Strauss ? Nimic la stanga noastra. Si a fost creatorul CSU
    M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga M ! Nu e prima data cind sunt perfect de acord cu ce scrieti. Da nu cred ca prietena lui Joe va pricepe mare lucru... nu degeaba am facut comparatia fortata cu gargaunii lui fiu-meu. Asa e cu tineretul, daca nu e de stinga , nu are inima, mai la maturitate daca nu e de dreapta, n-are minte ! Eu sper ca e tinara, si frumoasa... ca noi mai suntem doar frumosi, adica Joe cu mine.m

      Ștergere
    2. Dupa 50 , tineretea e in spirit :)))
      PS: am vazut ulterior ca am fost ne-elegant lucru pentru care imi cer scuze Doamnei. Pe de alta parte, politica este asexuata. M

      Ștergere
  4. Joe, iarasi am problem. Spune-le te rog bancul asta din DDR: de ce hartia igenica in DDR are doua foi ? In DDR toate doc trebuiesc trimise si la Moscova

    RăspundețiȘtergere
  5. Joe,

    Nu doresc sa comentez continutul aceste scrisori, cum de altfel nu comentez parerile comentatorilor de pe acest blog. As avea in primul rind o nedumerire si o temere fata de acest subiect. I-ai cerut acceptul doamnei pentru a putea publica continutul acestei scrisori? Sau ai pus-o in fata faptului implinit? Daca lucrul acesta s-a intimplat, gindeste-te ca nu este fair fata de dinsa, mai ales vazind reactiile din subsol. Nu cred ca este de ajuns sa-i protejezi numai identitatea.
    BTW te rog fii atent cind distribui link-ul blogului tau. Am observat de doua ori, in ultimul timp ca ai facut distributia fara sa utilizezi BCC. Te rog protejeaza mai atent in viitor aceste adrese. L

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scrisoarea este prea interesantă ca să nu o public!
      Opiniile sunt libere, unii sunt de acord cu vederea asupra Germaniei, alţii nu!
      Tocmai că putea stârni tot felul de opinii m-a îndemnat să o public!
      Eu am fost entuziasmat de ce am văzut în Germania, alţii care trăiesc acolo au opinii nuanţate!
      După cum ar apărea, părerile par unora prea stângiste!
      Stânga untului şi a bunăstării a fost creată în Germania!
      Cineva îmi spunea că acumulările politicilor prudente al dreptei CDU FPD le cheltuia stânga SPD. Eu cred că cu folos!
      Cele mai puţine frământări sociale din Europa postbelică sunt în Germania. Regatul Unit a avut perioade foarte grele post coloniale, Franţa are cetăţeni cu predispoziţie revoluţionară, Italia a avut momente dificile. În Germania doar fenomenul marginal Rote Armee Facţion - Baader Meinhof a avut loc, dar pacea socială nu a fost zdruncinată.
      Vrem nu vrem Germania este liderul Europei şi trebuie să jucăm cum vrea Frau Mekel!

      Ștergere
    2. Statul social si echilibrat a fost creat de catre Bismark nu de Roza Luxemburg. Ca si "pace la Rasarit". Si reactionarul ala de Junker pusac s-a inselat foarte rar :)). Ceea ce nu pot spune de Cohn-Bendit ! M

      Ștergere