Este vorba de spre
evenimentele din Ukraina!
Unii judecă revolta
de pe Euromaidan din Kiev în termeni conspiraţionişti, alţii spun că este
indiscutabil dreptul Rusiei asupra Crimeei.
Revolta ukrainienilor
a fost declanşată de uriaşa frustrare generată de refuzul lui Ianukovici de
a semna la Vilnius Tratatul de asociere cu UE.
Există foarte mulţi
ukrainieni care-şi doresc să trăiască fără constrângeri de deplasare în Europa
de care se simt mai legaţi decât Maica Rusie. Pe de altă parte sunt mulţi
rusofoni care se simt mult mai legaţi de fraţii lor din Rusia. Probabil că
acest sentiment este majoritar în zone precum Crimeea.
Parcă mulţi din
prietenii mei au uitat imensa dorinţă de libertate a noastră, a românilor,
manifestată în 1989 şi în primii ani după! Fenomene similare s-au petrecut şi
în România, dacă este să reamintim doar de Piaţa Universităţii din 1990. Ei
bine, la Kiev a reuşit!
Crimeea este un
teritoriu cucerit de Rusia ţaristă de la otomani în secolul al XVIII-lea, ea
s-a rusificat în dauna migraţiei tătarilor din peninsulă.
Actul unilateral al
lui Hruşciov din 1954 la aniversarea acţiunii lui Hmelniţki de asociere cu
Rusia se petrecea într-o vreme în care nimănui nu-i trecea prin cap că vreodată
măreaţa ţară a sovietele, clădită pe minciună, crimă şi enormă suferinţă se va
destrăma! Acelaşi lucru de neimaginat se petrecea şi la sfârşitul lui 89 şi
începutul lui 90 când comunismul se zdruncina serios. Nimeni nu se gândea că
Ielţin va prefera Rusia, unei uniuni false de state ex-sovietice.
Noua Ukraină
independentă a recunoscut autonomia acestei republici şi a consfinţit prin
tratate drepturile marinei ruse la Sevastopol. Ce s-a întâmplat imediat
după prăbuşirea lui Ianukovici, care este un trădător de ţară, un criminal
şi ucigaş al propriilor concetăţeni.
Argumentele folosite de agresorul imperialist rus nu au nicio consistenţă, parlamentul ukrainian Rada este organ democratic ales şi de aceea legitim.
Organul impus la Simferopol nu are legitimitate. Repet este nu este în niciun caz aici vorba de un nou Kosovo. Puterea ukrainiană nu a agresat pe cetăţenii rusofoni din Crimeea, este exact invers, terorişti ruşi fără însemne militare au ocupat fără avertisment Crimeea.
Argumentele folosite de agresorul imperialist rus nu au nicio consistenţă, parlamentul ukrainian Rada este organ democratic ales şi de aceea legitim.
Organul impus la Simferopol nu are legitimitate. Repet este nu este în niciun caz aici vorba de un nou Kosovo. Puterea ukrainiană nu a agresat pe cetăţenii rusofoni din Crimeea, este exact invers, terorişti ruşi fără însemne militare au ocupat fără avertisment Crimeea.
Inclusiv cel mai mare
expert american al războiului rece, Henry Kissinger spune că Crimeea trebuie să
revină Ukrainei. Dacă printr-un referendum se decide secesiunea, în
conformitatea cu dreptul internaţional, atunci Crimeea va reveni de jure
Rusiei. Acest referendum ilegal, organizat de autorităţi nerecunoscute de
administraţia centrală de la Kiev nu poate fi recunoscut decât de către
agresorul Rusia. Dacă acest eveniment va avea loc în condiţii supravegherii
internaţionale, atunci se definesc temeiurile de drept internaţional şi Crimeea
va fi liberă să aleagă!
Prietenii tăi care dau dreptate Rusiei, probabil consideră că manifestanții pro-Europa sunt fasciști, așa cum în Piața Universității, în 1990, erau legionari care au fost pe bună dreptate îndepărtați de minerii plantatori de flori ai lui iliescu.
RăspundețiȘtergereSunt convins că prietenii respectivi se uită zilnic la Antene (care afectează grav inteligența) și nu uită să-l înjure pe Băsescu (ceea ce , evident, îi ridică peste nivelul lui Johannis)
E mai complicat decat explici Jo. Gandeste-te ca Iankulovici era presedinte si exista si un parlament ales ( rada ) si vin 1000 demonstranti,apoi 10.000 si apoi 100.000 de oameni care vor in UE. care distrug tot,fac baricade,ataca politisti dar nu sunt in Coreea de Nord unde exista dictatura ci in Ukraina unde 45 milioane de oameni l-au votat la alegeri pe Ianukulovici ( ma rog 51 % ) Chiar sa pierzi puterea castigata prin vot pozitiv pt ca vin 200-300 de mii de oameni care vor altceva ?> Ce ar face presed Frantei daca un mil de demonstranti ar vrea sa demisioneze ? Le-ar trage o bataie de nu s-ar vedea,ai uitat ce le-a facut cand demonstrantii dadeau foc la masini din oras in oras ? A plecat presedintele francez Sarkozy parca, ? Dar daca povestea cu lunetistii ( rusi ) e adevarata ? Impuscau cand colo cand colo ?pentru masuri dure... La noi cu cei de la Universitate in 90 ai fost de acord ? NU TREBUIAU ADUSI MINERII dar erai de acord cu cei de acolo ? Pai,unde suntem azi ? Nu suntem capitalisti,in UE in NATO ,drumul a mers de la sine dupa caderea lui Ceausescu. DE CE TREBUIAU DEMONSTRANTII DE LA UNIVERSITATE JO ? Nu ajungeam cu Romania daca acei demonstranti nu erau ? Aiurea...De ce sa nu cred ca erau platiti de Europa ? pentru o dezordine fara scop ? Ce ar face in SUA presedintele daca s-ar pomeni cu cateva sute de demonstranti pe strada o saptamana-doua ca nu a inchis Guantamana cum a promis la alegeri ? Si-ar da demisia ? As ! Le-ar da peste cur cu niste gloante de cauciuc de nu s-ar vedea. Hai,ca nu-i asa simplu cum tragi concluziile si cu Basescu si cu Crinache,,,, Pesemne ca,fiind microbist,tii si cu Gica Popescu si-l vrei liber care era in gasca cu fam Becalii etc...la prostii binenteles si la fraudarea legilor.d.m.
RăspundețiȘtergereSă ştii Dorule că eşti simpatic, într-un fel!
Ștergere1. Ruşii sunt periculoşi, nu-s ca sârbii de peste gârlă, care şi ăia îţi iau gâtul cât ai clipi!
2. Emil Constantinescu ne-a pus pe roate pe direcţia bună.
3. Piaţa Universităţii a fost unul din cele mai frumoase experimente de libertate, era multă candoare, doar comuniştii tăi de esenţă băsesciană cred altfel. Am făcut şi noi la Piteşti o tentativă şi securiştii erau să ne omoare!
Crimeea nu a fost niciodata parte din Ucraina inainte de Hrusciov. Ar fi fost mai bine pentru toata lumea ca ea
RăspundețiȘtergeresa fi ramas la Rusia. Mai mult, o Ucraina fara Crimeea ar fi fost un stat mai putin artificial. Liderii politici din UE inteleg asta.
Dar ei inteleg totodata ca nu pot sa lase fara reactie actiunile actuale ale Moscovei. Ei inteleg ca nu pot lasa fara raspuns o invazie armata ruseasca, facuta sub pretextul protejarii minoritatii ruse, dar cu obiectivul organizarii unui referendum de secesiune. Unii au afirmat ca situatia seamana cu actiunea lui Hitler in Polonia, care a avut loc cu invocarea intereselor germane in zona si sub pretextul unor presupuse povocari poloneze. Este probabil o exagerare. Situatia seamana mai degraba cu evenimentele legate de Cehoslovacia inainte de acordul de la Munchen. Germania nu a invadat atunci, dar a amenintat cu o iminenta invazie daca nu i se permitea alipirea zonei sudete, cu majoritate de etnici germani. Teama de razboi i-a determinat pe liderii britanici si francezi sa semneze acordul care a legitimat alipirea zonei sudete la Germania. Ce a urmat a fost o lectie istorica ce nu se uita usor. In consecinta, liderii UE stiu ca, indiferent de dreptul populatiei din Crimeea de a-si hotari soarta printr-un referendum, acest lucru nu trebuie sa aiba loc sub ocupatie si nici sub amenintare cu folosirea fortei armate. Ei mai stiu si ca, in absenta unei reactii ferme, Putin va crede ca isi poate permite sa mearga mai departe. Urmatorul pas ar putea fi interventia in estul Ucrainei si dezmembrarea acestei tari, asa cum Hitler a dezmembrat Cehoslovacia dupa "Munchen", ocupand tot vestul tarii (ie toata Cehia). Un alt pas ar fi destabilizarea Republicii Moldova, prin actiuni legate de Transnistria, poate cu un referendum si acolo de alipire la Rusia si cu amenintari la adresa Chisinaului daca ar incerca sa se opuna. Precedentul destabilizarii Georgiei, in legatura cu Abhazia, si al razboiului care a avut loc, este elocvent. In fine, nu poate fi exclusa posibilitatea ca Putin, crezand ca occidentul e prea dezbinat pentru a fi luat in serios, sa devina mai amenintator si fara de republicile baltice cu mari minoritati rusesti. In Latvia sunt aproape 30 la suta rusi, iar in Estonia 25 la suta, iar in Estonia sunt judete (counties) in care rusii sunt covarsitor majoritari. Mai mult, aici sunt mult mai credibile afirmatiile privind persecutarea minoritatii rusesti; in Estonia, marea majoritate a rusilor nu are drept de vot, fiind fara cetatenie estoniana, iar cetatenia se acorda doar celor care invata perfect limba tarii, ceea ce...etc. Ori tarile baltice au securitatea garantata de Nato, acum, in vremea lui Putin, asa cum Polonia avea garantii din partea Marii Britanii si Frantei pe vremea lui lui Hitler. Cu astfel de perspective, liderii UE inteleg ca Putin nu trebuie lasat sa se insele in privinta fermitatii lor. Si vorbesc numai de UE, fiindca aici vede Putin veriga slaba. E lamurit in privinta SUA, dar stie ca Washingtinul nu poate face mare lucru in Europa daca e subminat de un impaciuitorism.din partea Uniunii. Acel faimos american "fuck the EU" sugereaza elocvent care ar putea fi situatia, dar se pare ca liderii UE s-au trezit intre timp.
Mihai suntem perfect în acord!
ȘtergereMulţumesc!
Nu mai vroiam sa comentez nimic , mai ales cind vine vorba de USA sau PNL, nici nu voi mai face asa ceva... dar acum daca a aparut Mihai, trebuie sa ies din rezerva. Cu Mihai se poate "combate" civilizat, fara "fixuri".
ȘtergereDaca s-ar putea totul explica prin comparatii ar fi foarte bine, numai ca asemenea comparatii nu se pot face de loc, de nici un fel.
Ca fiecare face atunci comparati care-i convin, ne trezim cu sarbi vs. Kosovari independenti, evrei vs. westbank-palestinieni, americani-irakieni "eliberati" etc, etc si n-are rost. Si nu in ultimul rind , lumea evolueaza, acum cea mai neinsemnata stire circula si dupa 10 minute o stie toata lumea, convorbirile din culise chiar intre politicieni, apar pe youtube, se asculta toti in draci unii pe altii. Azi cistiga mai mult cine mediatizeaza mai bine si aici , de vreo 20 de ani , americanii au pierdut extrem de mult teren. Asa ca nu mai ajunge sa dai axioma " rusii sunt rai" si trebuie opriti sa aia , sa nu aialalta, mai ales cind nu esti lipsit de tot de bube-n cap. Iar "democratia , libertatea, alegeri , etc " sunt principii foarte bune , care insa se pot intoarce chiar impotriva celor care le impun, mai ales daca tot ei le respecta selectiv, in functie de bad or good guys din pdv-ul lor. Si daca oficiali americani isi pot permite sa "fuck the EU" unde-i problema cind Joe zice "fuck the USA" or "fuck the PNL and Crin" !!??
Draga Mirciulica, sunt perfect de acord ca orice analogie intre diferite situatii istorice este imperfecta si poate fi exploatata incorect. Dar eu cred totodata ca o schimbare de "peisaj" (fundal, cadru) istoric n-ar trebui sa impiedice sesizarea unor componente esentiale care raman similare. Dupa cum stii, analogiile, folosite cu prudenta, pot imbunatati intelegerea in multe domenii, inclusiv in fizica. Multi cred ca si in istorie cautarea anumitor similaritati poate fi foarte utila, fiindca altfel "n-am invata nimic din istorie si am fi condamnati sa repetam aceleasi greseli". Unii, e adevarat, afirma ca "lumea nu invata nimic din istorie", dar imi e greu sa fiu de acord cu ei. De altfel, in ce priveste asemanarea de care vorbeam eu, intre criza ucraineana si criza sudeta, am aflat dintr-un comentariu de mai jos ca si altii au facut aceeasi comparatie, ceea ce mi se pare semnificativ.
ȘtergereMi-a placut mult raspunsul solid fundamentat al lui Mike; am aceeasi impresie ca EU (UK +F) este mult mai ferma dupa lectia dura oferita de al 2-lea razboi. Mai cred ca politica de rusificare dusa de URSS cand a colonizat cu etnici rusi toate republicile isi mai va arata consecintele ani buni de acum inainte, dar intr-adevar Crimeea n-a avut nevoie de colonisti ca sa devina rusofila. Sper ca ratiunea sa invinga de data asta, prefer sa vad "putiniade" sportive, nu- razboinice!
RăspundețiȘtergereHow the Ukraine crisis ends
RăspundețiȘtergerehttp://www.washingtonpost.com/opinions/henry-kissinger-to-settle-the-ukraine-crisis-start-at-the-end/2014/03/05/46dad868-a496-11e3-8466-d34c451760b9_story.html?tid=pm_pop
By Henry A. Kissinger, Published: March 5
Joe,
RăspundețiȘtergereCe inseamna culorile rosu si negru de pe steagurile din Maidan?!?
With Crimean appeal, Putin goes head-to-head with West over Ukraine
http://news.yahoo.com/crimean-appeal-putin-goes-head-head-west-over-185532629--finance.html
[Green] Green 1 hour ago
The Estonian Foreign Ministry has confirmed the recording of his conversation with EU foreign policy chief is authentic. Urmas Paet said that snipers who shot at protesters and police in Kiev were hired by Maidan leaders.
Paet told RIA-Novosti news agency that he talked to Catherine Ashton last week right after retiring from Kiev, but refrained from further comments, saying that he has to “listen to the tape first.”
“It’s very disappointing that such surveillance took place altogether. It’s not a coincidence that this conversation was uploaded [to the web] today,” he stressed.
“My conversation with Ashton took place last week right after I returned from Kiev. At that time I was already in Estonia,” Paet added.
Paet also gave a press conference about the leaked tape on Wednesday, saying that the dramatic events in Kiev, which resulted in people being killed, must become the subject of an independent investigation.
The Estonian Ministry of Foreign Affairs also issued a statement on its website, saying that the recording of the leaked telephone conversation between Paet and Ashton is “authentic.”
Stalin si poporul rus fericire ne-au adus. Rimeaza si cu Putin. Istoria da gramada peste noi.
RăspundețiȘtergereAzi dimineata in tren citeam ca 8 ofiteri rusi veniti in Canada la cursuri au fost informati ca trebuie sa paraseasca tara in 24 h. Iata citeva fragmente dintr-un interviu cu ambasadorul rus la Ottawa publicat astazi in Globe and Mail. Este foarte instructiv.
Russia’s ambassador to Canada says he was surprised no one bothered to speak with him about the crisis in Ukraine before he received a diplomatic dressing-down last Saturday, and added his country can always turn to China if the West follows through on threats of tougher sanctions.
Mr. Mamedov also slammed recent comments by Foreign Affairs Minister John Baird and Prime Minister Stephen Harper, who compared the Russian presence in Ukraine to the Nazi annexation of Sudetenland, in the former Czechoslovakia, before the Second World War. He called the remarks “deeply offensive,” noting that tens of millions of Russians were killed during the war.
In a wide-ranging interview with The Globe and Mail, Georgiy Mamedov insisted Russia wants to see the crisis in Ukraine resolved peacefully. And he said Western countries would largely be hurting themselves if they impose tougher sanctions or make good on warnings that they could boot Russia out of the G8.
“Trying to isolate us is like shooting [yourself], you know, in your own feet,” he said.
Dar exista si ceva suport:
Syrian President Bashar al-Assad said that Russia’s military takeover of Crimea was indicative of President Vladimir Putin’s “wise policy” and his efforts to restore “security and stability” in Ukraine after an “attempted coup.”
In a letter addressed to the Russian president, Assad said that Putin’s military incursion in eastern Ukraine stopped “terrorist extremists” from taking power in Kiev, the Associated Press reported.
L
1. Dacă era vorba de altă țară poate eram acum de partea lor. Dar așa ? Ei de ce nu eliberează teritoriile ocupate în vest ? Aș fi bucuros ca Ucraina asta să se ducă dracului. Soluția realistă dar foarte dificilă este împărțirea. Am vizitat Ucraina și Rusia; de aceea sunt surprins de acuitatea conflictului. Mie mi s-a părut că rușii și ucrainienii sunt toți o apă și un pămînt, practic identici - și limbile sunt asemănătoare.
RăspundețiȘtergere2. Că ucrainienii vor o deschidere spre UE etc. sunt aiureli. Cîți dintre ei ? Ca și la noi vor să plece în vest la furat, cerșit, să trimită hoarde de curve - ca și România de azi. Nu cred că oamenii normali din Ucraina vor să fie jefuiți de UE precum românii.
3. Cred că toate manifestațiile din istoria omenirii au cuprins doar 10 % indivizi conștienți și cu niscaiva idei, restul pegra venită la scandal.
4. Cu Constantinescu nu ai nimerit-o; a fost doar un personaj de circ, ridicol și penibil permanent.
5. Nici unul din războaiele provocate de SUA după 1945 nu a fost însoțit de o declarație de război oficială, legală. Și unde nu s-au dus, mai mult degeaba. Numai ei au voie să aibă interese obscure peste tot ?