miercuri, 12 noiembrie 2014

Adendda la dezbaterea Ponta Iohannis

Câteva ore de somn au fost necesare să-mi mai fixez ideile despre ce s-a întâmplat aseară.
Observ că au fost şi nişte reacţii asupra celor scrise de mine. Dar astea nu au cum să-mi influenţeze ideile.

Cred că a făcut foarte bine Iohannis că s-a prezentat la această dezbatere.
Pentru că am putut observa mai bine cele două atitudini diferite ale celor doi contracandidaţi la funcţia supremă în stat. 

A fost cu insistenţă amintit de către Victor Ponta numele lui Băsescu. Degeaba! Comportamentul lui Ponta a dovedit că nu poate trece de acest model, că-l reproduce fără să vrea. Este arogant, când simte că pierde teren intervine în discursul celuilalt, îl întrerupe. Dimpotrivă, neamţul a aşteptat liniştit ca preopinentul său să termine ce avea de spus, ca apoi cu îngăduinţa moderatorului să răspundă. Aşa-i neamţul educat, astea sunt regulile polemicii de la Oxford şi principiile marchizului de Queensberry. Astea-s reguli de politeţe pe care moderatorul a trebuit să i le reamintească lui Ponta. 
Este clar şi motivul întreruperilor, Ponta ştie că sasul este vorbitor nativ de germană şi că procesează mai încet replicile în româneşte. Mi-ar fi plăcut să văd desfăşurarea acestor polemici  şi în engleză, limbă străină pentru amândoi. Cel puţin din frazele pe care le-a rostit Iohannis se vede că posedă o Engleză excelentă cu nimic mai prejos de cât a premierului.

Niciun moment nu mi-a sugerat Iohannis că ar vrea să pară superior, dimpotrivă cel arogant şi sfidător a fost Ponta, care a încercat să-l trateze ca pe un subordonat în virtutea faptului că ar fi urmat să facă parte din guvernul său. Numai că Ponta  a fost cel care a refuzat şi a declanşat ruperea USL. Asta ar fi trebuit să i-o sublinieze şi mai apăsat Iohannis, care de altfel i-a reamintit că venea în guvern să-l facă să meargă.
Era normal ca Ponta să stăpânească mai bine datele privind guvernarea, este de doi ani Prim Ministru al României. Dincolo de cifre a reieşit însă că România nu a fost administrată grozav, au fost date înapoi nişte drepturi salariale luate de guvernarea Boc, au fost înapoiate reţineri din pensii. Însă economia nu a performat grozav, nu s-a produs cu adevărat o relansare economică. Dacă acest fenomen s-ar fi întâmplat până acum atunci fluxul celor care acută de lucru ar fi scăzut şi l-ar fi ajutat pe Ponta să nu se facă de râs cu organizarea alegerilor din diaspora. Nesimţiţii de diplomaţii trebuiau să ştie că este un potenţial în creştere de votanţi în locuri precum Paris sau Londra. N-au fost interesaţi,  guvernul României în loc să fie atent cu aceşti investitori care trimit anual în România sume importante de bani, i-au tratat ca pe străini sau cetăţeni nerecunoscători. Aici este cea mai mare mizerie a guvernărilor de tip pesedist, faptul că se preocupă doar de cei care sunt dependenţi de bunăvoinţa statului, tratându-şi compatrioţii precum acea pseudo grevistă a foamei care vrea să le ia dreptul de vot. Probabil  că Iohannis trebuia să evidenţieze şi mai vehement acest lucru. 

Iohannis a fost acuzat că este greoi şi lent. Aseară s-a dovedit că nu este aşa, că poate da replici foarte bune. Şi ironia a fost foarte potrivită la cifrele pe care le avea Ponta, este adevărat din copiuţe, Iohannis a ştiut să o folosească din plin. Că am vorbit de profesor şi examinator, exact acestea au fost posturile. Cu o singură diferenţă, la un examen nu te prezinţi cu hârtii ajutătoare! 

Chiar dacă eu sunt un subiectiv şi că aş avea partis prisuri, opinia mea este că Iohannis a câştigat din această dispută.
Şi ştiţi de ce a câştigat Iohannis? Pentru că l-a silit pe Ponta să nu mai accepte continuarea discuţiei în lipsa lui, lucru dorit de moderator! A fost victoria bunul simţ!
Avem de ales între un om serios şi politicos, care are puterea să-şi ceară scuze şi un mincinos care nu degeaba i se spune Pinocchio.
Restul sunt vorbe şi justificări pentru Ponta.

19 comentarii:

  1. Iarăși castravetele cu votul diasporei. Tare aș vrea să știu, poate îmi explică și mie cineva, de ce demonstrațiile astea pentru nedreptățiții care n-au putut vota în străinătate!
    Păi, să zicem că la Paris, par exemple, sunt așteptați 5000 votanți. Dacă vin otți odată la ora 20 (luăm situația limită), pot vota cu toții până la ora 21? E ilegal să se închidă ușile secției de votare? Nu, e ferm legal. Nimeni nu poate vota după ora prevăzută în lege. ATUNI DESPRE CE DISCUTĂM? PENTRU CE DEMONSTRĂM la CLuj, București, etc.
    Demonstrăm, subliminal, contra lui Ponta. Demonstrează domnule pe față, că de-aia se făcu Revoluție. Pune pe pancarte NU PONTA. Dar nu veni cu gogoașa votului în diasporă, că e RIDICOL: Bătrânica nu vrea să treacă strada. Sunt 1,5 - 2 milioane peste granițe, voteaza de obicei 150 mii. Am mai spus: n-au intrat, că se făcuse întuneric, câteva mii. Schimba asta cu ceva situația de forțe?
    Dacă era deștept, Johannis renunța la gogorița cu votul diasporei. I-au schimbat ministrul la externe, ăla nou i-a zis ce i-a zis și ăla vechi, că nu se poate din motive de lege să facă mai multe secții, Johannis o ține langa. Punctele lui, eventuale, sunt pe o problemă fals creată și valabilă pentru proști sau manipulați. Again, cine a organizat manifestațiile? Miroase a SERVICII, în sensul că PUTE.
    Bătrânica să facă bine și să se ducă întâi la vot și apoi la piață. Va vedea că trece singură strada, n-o mai ia nimeni la șuturi.

    Laurențiu O.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai daca nu au sarcii alt motiv sa il tina pe Base decat anularea alegerilor .....
      ca aici Johannis nu e subiect nici predicat. Maxim adverb "pe care" il...
      iar dezbaterea de aseara mi-a ridicat niste intrebari; nu ca sasul e slabut rau intellectual: se stia; nu ca e gol si doar paravan: si asta e tot un truism; dar ma intreb, staff-ul lui e chiar atat de slab ? Sau lui Basescu ii e frica sa nu se sumeteasca neamtul si sa umble iar cu cutitul pe la spate ca in cazul Antonescu si I-a mai tras putin presul de sub picioare ?
      apoi, ca s-a dus la Realitatea e de inteles (cred ca si la B1 sunt mai profesionisti, v. "economista" de ziarista care dupa ce il ataca pe Ponta - stupid zic eu cu ce stiu despe economie- ii ridica mingea lui Johhanis: "Dvs ce ziceti, nu este asa "? ); dar de ce o decizie atat e pripita incat nici postul nu a avut timp sa se pregateasca ? Ce au sperat ? Acum inchipuiti-va oamenii astia fiind in fruntea statului si manevrand asa o intalnire cu Rusii ! Ca astia sunt oamenii lui Johannis. El oricum nu vorbeste decat doupa dictare.
      si de ce tema principal sa fie diaspora ? OK, P este incapabil sa organizeze niste alegeri pentru cca 1% din romanii de afara (max 20,000 nu au votat, exagerat. din peste 2m afara). Si cum se compara asta cu rezultatele economice printer cele mai bune din Europa ? Ori sunt cu adevarat incapabili ori obiectivul nu este a dovedi ca Johannis este mai bun ci doar de a creea scandal pentru Basescu. M

      Ștergere
    2. Da, Mac,
      Te faci că nu ştii!
      Românii din diaspora sunt cei mai mari investitori ai României!
      Măcar pentru acest lucru ar trebui trataţi mai omeneşte şi elegant!
      Dar indivizi de genul lui Ponta sunt interesaţi de cei dependenţi de stat. De aia a băgat chestia otrăvită cu tăiatul pensiei!
      Pe mine nu mă impresionează grămada de cifre a a lui Ponta, incapacitatea de a scoate din mlaştină economia românească, rescesiunea tehnică este o realitate, tu o ştii mult mai bine decât mine.
      Concursul de preşedinţi nu este unul de cine ştie câştigă. Este o confruntare de atitudini.
      Iar a lui Ponta este profund mincinoasă, cu comportament suburban de campanie absolut mizerabilă. Nu a avut minima decenţă să-şi ceară scuze, sasul a fost în stare.
      Cred că preşedinţie României nu se câştigă cu obrăznicii, cu invocări comuniste de revolta sclavilor, când tu ca un ciocoi needucat îţi tratezi preopinentul ca un subordonat, ăsta este Ponta şi nimic nu mă poate convinge de contrariul! El este Băsescu pe care-l invocă, sectar, populist, vulgar!
      Dar n-are niciun rost să te conving, măcar să-mi dai argumente solide că este slab, prost!
      Ţine minte dragul meu a fost primarul cel mai performant din România fără jmekerii miticeşti, măcar pentru asta trebuie apreciat!
      În rest sunt vorbe, vorbe la care suntem toţi experţi, la fapte mai puţin!

      Ștergere
    3. J faci ca Jh. De unde ai scos chestia cu investitori ? A, cei ce aduc bani in tara (pentru consum in majoritate ca pleaca bietii de ei sa isi hraneasca familiile de acasa) asta da. C
      Cateva miliarde. Dar departe de investitii. Oricum banii astia vin din Italia si Spania unde sunt cam 1m in fiecare loc si nu de la cei cateva mii de studenti si doctoranzi de la Sorrrbona ( nu pot graseia in scris). Dar si ei au dreptul la vot. Dar este irelevant ca si calitate prezidentiala. Presedintele nu trebuie sa organizeze nimic. Dar trebuie sa reprezinte Romania pe langa romanii de afara. La Chisinau Cernauti Timoc Roma Madrid etc. Unde Jh nu a fost. Bre daca te doare de prietenul din Muenchen dute bre intre 2 avioane acolo. Sau la Londra. Ani de zile plecam dimineata si veneam seara . Se poate face fara mare problema.Daca nu te duci este obraznicie sa plangi de soarta lor.M

      Ștergere
    4. Chestia cu votul din diaspora ridica totusi unele intrebari. De exemplu, de ce s-a desfiintat sectia de vot din Seattle, unde sunt mii de raomani (1000 de familii au membri care lucreaza la Microsoft) dar mai sunt si multi alti romani acolo. Oamenii sunt indignati ca trebuie acum sa voteze la Vancouver sau la Portland in Oregon, la mari distante.
      Intrebari ridica si modul CUM voteaza diaspora. Voi pune mai jos o statistica a votului din Londra in primul tur, unde n-au putut vota cateva mii de romani. Mi-a fost trimisa si e comentata de un fost jurnalist de la BBC.

      Ștergere
    5. Iata statistica de care vorbeam:
      "Statistica votării la cele trei secții din Londra
      1. Institutul Cultural Român 1598 votanți, 1589 voturi valabil exprimate: Iohannis 687 (43,2%), Ponta 111 (6,98%) Macovei 584 (36,75%) Udrea 64 (4,02%), Tăriceanu 53 (3,33%)
      2. Secția Consulară 1829 votanți, 1806 voturi valabil exprimate, Iohannis 835 (46,2%), Ponta 146 (8,08%), Macovei 478 (26,47%), Udrea 130 (7,2%), Tăriceanu 76 (4,21%)
      3. Centrul Civic Wembley 2221 votanți, 2205 voturi valabil exprimate, Iohannis 1285 (58,28%), Ponta 152 (6,9%), Macovei 387 (17,55%) Udrea 190 (8,62%) Tăriceanu 28 (1,27%)
      Un comentariu: în timp ce impopularitatea lui Ponta este cam aceeași peste tot, popularitatea Monicăi Macovei descrește de la ICR (unde este votul cel mai "posh", al clasei de mijloc românești din Londra), la Wembley, fieful clasei muncitoare (constructori și menajere în majoritate) din nordul Londrei, unde popularitatea lui Iohannis crește pe măsură."
      Asadar, Ponta sub 8% atat printre muncitori cat si printre cei din clasa mijlocie! Cum se explica enorma diferenta
      intre cum se voteaza in tara si cum se voteaza aici? Prin diferenta de mentalitate a celor care au dat ochii cu occidentul? Prin absenta influentei televiziunilor Ghita-Voiculescu?

      Ștergere
    6. Am doi prieteni dragi care militeaza cu talent pe acest blog impotriva unui vot pentru Johannis. Unul dintre ei argumenta la un moment dat pe considerente teoretice pentru "Ponta-presedinte". Cu Ponta trecut la presedintie, spunea el, vor aparea lupte intre factiuni in PSD si astfel se va asigura un echilibru in sistemul politic din Romania.
      Premisa era asadar ca un sistem politic echilibrat e un lucru benefic si de dorit pentru Romania. Se pare ca ambii prieteni ignora evidenta: victoria lui Ponta va dezechibra complet sistemul politic romanesc! Va da unui singur partid o dominatie totala asupra tarii: opozitia se va destrama in deruta de dupa infrangere; o multime de parlamentari, actualmente in opozitie, vor migra catre putere; la fel vor migra si foarte multi primari, iar PSD-ul, care are deja o majoritate prea confortabila in parlament si detine o buna majoritate a consiliilor locale si a primarilor, va ajunge sa controleze absolut tot, fara posibilitatea de a mai fi tras la raspundere in vreun fel.
      Eu ma voi duce la vot duminica la ora opt, aici la Londra, pentru a vota (fara speranta) in favoarea unui sistem politic cat de cat echilibrat in Romania.

      Ștergere
  2. Azi nu ma las Joe !!!

    Of, Joe ! M-a trezit smartphonul, am stiut ca ai produs iarasi ceva. M-a impresionat si pe mine ce-am vazut la Realitatea aseara. Nu atit din cauza celor vazute, dar mai ales din amintiri trezite in mine, pe care ma lupt sa le uit si nu reusesc, mai ales in asemenea situatii. Pentru ca am vazut si simtit, ceea ce multi dintre romani poate n-au simtit niciodata. Eu sunt si jumate neamtz, tu sti ca am avut contacte multiple, unele foarte strinse, prea strinse, cu nemtii sadea, am si acum slava domnului, dar de multe ori am vazut , simtit, mai ales in Romania, mesajul nespus de ei , aceasta aura pe care vor s-o imprastie, ca si Johannis in seara asta, de .... ARIAN SUPERIOR ! Tu o numesti prestanta. Ponta a simtit si el ceva cind a protestat ca-l trateaza ca pe un sclav, ca se poarta ca un mosier. El saracu n-a trecut prin experientele mele cu unii care scoteau certificatul de arian din fundul dulapului, pe care-l primisera de la Waffen SS, cu care vroiau sa ma impresioneze si ma intrebau daca mi-am masurat vreodata craniul sau distanta dintre ochi ( astea erau mentionate in certificatul ala ).
    Si astia erau niste svabi banateni, care pentru sasi sunt niste tzaranoi inapoiati. Asta ca sa intelegi cum il vede Jh pe Ponta si de ce crede ca poate veni, neanuntat, nepregatit, fara documentatie sau consilieri sa-i faca fatza "valahului imputit" din studio. Ei , sasi, cind sunt intrebati pe aici de unde vin , ca li se aude accentul "strain" raspund invariabil: VON SIEBENBÜRGEN . Acum se plimba unii de la ACL pe la voi cu harta aia in doua culori cu cei care au votat "bine sau rau", asta mi-a adus aminte de raspunsul asta al lor. Pe el l-a sunat un prieten din München, unde poate el avea prieteni ??, unde cu siguranta au fost mult mai putini votanti la coada decit la Chisinau, dar care au facut scandal, spre deosebire de moldoveni, pe care un candidat la Presedentia Romaniei, inca nu i-a intilnit decit prin Bucuresti, ca la Sibiu nu prea ajung.
    Mi s-a facut dor de Crin Antonescu in seara asta, care daca avea in fatza pe Udrea, Macovei, Predoiu, Blaga sau oricare alt basist, stergea podeaua cu ei, Asa basistul Johannis a sters singur podeaua cu el insusi.. la Realitatea, live. Te salut !

    Vad ca Joe are raspunsuri la toate, addende si puneri la punct. Numai de mine nu se leaga, va spun si de ce, el stie ca tot ce-am scris e experienta mea de viata, sunt toate traite exact asa de mine, pentru asta ii multumesc !
    Dar am recitit textul meu de azi-noapte si am observat ca m-am oprit din povestire, unde era mai interesant, adica la ce urmeaza dupa raspunsul VON SIEBENBÜRGEN.... pai sunt trei variante. Prima , cea mai putin probabila, cind neamtzul stie geografie-istorie si e multumit din prima, a doua varianta e cind stie un pic si intreba , IST DAS IN UNGARN ?, iar sasul confirma, JA, sau a treia varianta cind neamtzul RFG-ist , habar n-are, cea mai probabila si mai intreba WO IST DAS ? la care sasul raspunde, IN OSTEN... In cazul 2 si 3, cind sunt de fatza, imi sare tzandara si completez DAS IST IN RUMÄNIEN, dupa care cei doi ma ocolesc cu un zimbet ala Johannis de aseara. Sunt absolut sigur, dar absolut , ca parintii lui Jh din Würzburg, au exact acelasi raspuns la intrebarea asta. Dar si mai rau se enerveaza cind ma bag in seama si explic ca swabii banateni au venit acum vreo 300 de ani din Alsacia ci Lorena, cu pluta pe Dunare, pornind din Ulm, iar asa numitii Sachsen, n-au nimic cu Saxonia, pentru ca au venit acum 900 de ani din zona Luxemburg, au si acum aceeasi limba, greu de inteles pt nemtzi.
    Eh ! dar cred ca am facut destul streptease sufletesc...
    Cel mai mult ma bucur insa cind vad ca M. e de partea mea, ma simt chiar onorat !!!

    Am facut copy-paste, ca mi-e lene sa reiau...asta ca sa nu crezi ca-i ataaac cibernetic

    RăspundețiȘtergere
  3. Mircea si eu sunt de partea ta si imi pare rau de Joe! A fost la alt film! Din pacate nu am crezut niciodata ca Joe ii poate sustine pe "basistii" care il inconjoara pe bietul Iohanis! Cei care nu de mult ..actionasera in sensul cu ..taiatul.. Interesant pdv cu ce ar fo fost acum daca era Antonescu candidat !?! Joe e cazul sa iti revii! Iti admir consecventa dar ..exista totusi o limita!
    Mare dreptate are si Laurentiu..

    RăspundețiȘtergere
  4. Citesc ca Ludovic Orban anunta ca deseara Johannis se va duce si la B1 TV. Acuma stim si cine l-a trecut pe Jh in Kamikaze-Modus, nu stim inca daca loveste tinta asta seara sau o lasa pe miine la A3 ...
    PS Multumesc celor "de partea mea", sper ca nu din compasiune, am supravietuit intarit toate incercarile alea si ma simt foarte confortabil in Germania. In plus eu ramin si de partea lui Joe, mereu, numai de data asta... mai putin ! Trece Joe, de luni abia astept sa te vad, ca pina ne vedem iar esti in USL, hihihi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt in Buc. Mirciulica iti spun ca nu se mai duce nicaieri. A mers numai la prieteni.M

      Ștergere
    2. Tocmai aflu ca Premierul Italiei vine la Antena 3 ! Hi hi hi

      Ștergere
    3. Daca nu merge la A3 se face definitiv de rahat ... de fapt a zis azi, usurat, la urma "campania s-a terminat" , adica imi ajunge. Azi nu l-a privit cu dispret, superior pe Ponta, azi nu l-a privit de loc, l-a dispretuit ca pe un "untermensch". Bucuresti !? esti linga Joe, ai grija !!

      Ștergere
    4. Nu vine la A3. Nu are ce spune iar cine ii face campania (stim cine) sunt cei ce au refuzat sistematic raspunsuri la intrebari incomodedar bune de pus. Ei doar afiseaza un zimbet tamp, superior, arogant si atat. O mizerie totala. A

      Ștergere
  5. J cand te mai racoresti iti povestesc cum e cu neamtul cinstit. Cu case mostenit de soacra sa de la familii de batrani la care fusese menajera. Si cica exista si un dosar de acte false, cu donatii gen Ioana Bratianu a cologului tau de partid

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu am vazut decat fragmente din dezbatere. La sfarsit, Johnhanniss a fost intrebat daca vrea sa adreseze vreun mesaj romanilor...si atunci m-am gandit, ce are el de adresat poporului??? Dupa vreo cateva sute de ani de "convietuire" in care au avut grija sa nu se amestece/adapteze cu romanii, toti ai lui, inclusiv parintii, s-au carat in Germania. Cum putea el sa-i priveasca pe romani in ochi si sa le adreseze un mesaj sincer, patriotic, de presedinte? Ce sa le spuna ca sa-l creada romanii ca e unul de-al nostru, cineva cu care ne putem identifica? Tot ce a putut sa zica a fost un fel de lozinca: "votati schimbarea"...pai cum, de ce?

    RăspundețiȘtergere