vineri, 21 noiembrie 2014

Anatomia unui dezastru

Chiar dacă în actualitate sunt alte probleme cel mai interesant lucru s-a întâmplat aseară prin invitarea lui Alin Teodorescu, directorul institutului de sondaje IMAS.
Recunosc că sunt extrem de interesat de sociologia metrică, adică de analiza şi modelarea matematică a comportamentului uman. Citeam chestiuni extrem de interesante prin The Economist pe la începutul anilor 2000 despre aceste lucruri.

Alin Teodorescu ne-a explicat aseară de ce a pierdut alegerile Victor Ponta. Acum trebuie să recunosc că l-am mai auzit pe Alin Teodorescu înainte de primul tur parcă? declarând foarte convins că Ponta va pierde alegerile împotriva oricui va fi cu el în turul doi, lucru greu de crezut atunci şi mai ales după primul tur.
Alin Teodorescu explică faptul că Ponta a pierdut alegerile când s-a hotărât să rupă USL. Probabil că acest lucru a fost determinat de presiunile oamenilor din conducerea PSD, socrul Ilie Sârbu, Dragnea şi mai ales cruciadele anti PNL a mahalagioaicei care a fost purtătoarea sa de cuvânt Gabriela Vrânceanu Firea Pandele. 
Teodorescu a explicat că bazinul electoral al PSD este cam de 4 milioane de votanţi, al Liberalilor de azi cam de 3 milioane. Există însă în jur de 5 milioane de votanţi care nu au simpatii politice şi care nu se înregimentează, unde cei mai mulţi sunt oameni tineri, care la vot sunt tentaţi să voteze outsiderul, lucru întâmplat cu Vadim Tudor în anul 2000. Lucrurile s-au schimbat între timp şi aceştia sunt mult mai independenţi şi nu sunt legaţi de stat, privindu-l cu mefienţă.  Sunt între ei tinerii educaţi din diaspora care au venit să voteze şi n-au avut unde. Ei bine, acest bazin electoral a decis victoria lui Klaus Iohannis. 
Teodorescu nu vede nici un viitor pentru un eventual partid al doamnei Macovei, nu va găsi prea mulţi care să-i înregimenteze în acesta din acest bazin larg. De fapt jocurile se fac între cele  două blocuri PSD şi PNL fiecare cu cam 35% din electorat. Restul nu mai contează!

Erorile enumerate de Teodorescu privind alegerile au fost trimiterea bileţelului scelerat cu "Iohannis taie pensiile" alături de talonul de pensie care a enervat multă lume, apoi dezbaterile, mai ales prima din care lumea a văzut un tinerel necopt şi obraznic înfruntând un om matur, calm şi politicos. Un factor decisiv a fost organizarea în bătaie de joc a alegerilor din diaspora, care au mobilizat acest bazin electoral intern. 
Teodorescu a recunoscut că în măsurătorile lor ei evaluau că victoria lui Iohannis va fi dat de aportul voturilor din diaspora. Probabil că şi PSD avea în posesie aceste date şi din acest motiv au organizat atât de prost aceste alegeri. Surpriza pe care o recunoaşte şi Teodorescu a fost prezenţa masivă a electoratului intern care a condus la o victorie lejeră a lui Klaus Iohannis, votul din diaspora măsurând doar opinia acestor expatriaţi despre Guvernul Victor Ponta. Teodorescu însă subliniază că au contat şi telefoanele din ziua votului date de expatriaţi rudelor să vină să voteze, vă închipuiţi cine?
A mai contat şi tratamentul absolut mizerabil făcut lui Iohannis de către vectorii propagandei pesediste, folosirea religiei, etc.  
Teodorescu arată cu degetul spre cei doi specialişti ai echipei Ponta, Bogdan Teodorescu şi Dan Sultănescu care nu au fost nişte cercetători sociologici, ci nişte slujbaşi care să laude şeful. Bogdan Teodorescu este la bază inginer de robinete şi veceuri, meserie onorabilă, dar ridicarea sa la statut de mare expert electoral este o pălărie prea mare şi titulatura de profesor cam exagerată. A fost în toate echipele celor care au pierdut alegerile.
Un alt mare vinovat al dezastrului este Liviu Dragnea, al cărui nume nu a fost rostit, dar pe care sursele îl arată ca fiind cel care a insistat să nu se organizeze noi locuri pentru vot în străinătate. Dacă în 2012 este mai greu de dovedit legătura dintre el şi cei care au manipulat câteva voturi la referendum, acum sunt mai mulţi martori din guvern care-l pot indica pe el ca vinovat. Este deja un comentariu al prietenului Mihai Vasilescu în acest sens. Şi Justiţia a început deja investigaţiile.

Ce se va întâmpla de acum înainte?
Remarc că operaţiunea DNA de curăţire de hoţi a României continuă neabătută. De astă dată prin arestarea Alinei Bica, DNA este la un fir de păr de Elena Udrea. Şi se taie în carne vie şi la fostul PDL. Este în pericol să fie legat inclusiv copreşedintele de la PDL Argeş, Cătălin Teodorescu! Laura Codruta Kovesi parcă ar fi o reîncarnare a Meduzei, bandiţii cad ca trăsniţi la privirea ei. Trebuie să recunosc că a ales bine şi Băsescu şi Ponta! Văd şi că DNA a lăsat subtilităţile politice şi arestează pe toţi bandiţii cu ştaif din România, fără să le verifice apartenenţele ideologice, ce-i uneşte este furtul de la stat şi din buzunarul nostru. 
Toate aceste evenimente îl servesc bine pe preşedintele ales Klaus Iohannis promotor al lucrului bine făcut şi aceste lucruri sunt din această arie. 

Azi, Klaus Iohannis a fost validat ca preşedinte ales al României, unde a fost prezent şi Traian Băsescu, iar discursul lui Iohannis a subliniat că vrea să fie un preşedinte cu totul diferit decât Băsescu. Opinia mea că atitudinea sa de după anunţarea victoriei în alegeri şi discursurile sale îl arată în perspectivă ca un preşedinte mult mai puternic decât Traian Băsescu şi decât toţi ceilalţi înaintaşi. În primul rând impune fermitatea şi politeţea care nu mai admite replici şmechereşti. Nu se glumeşte cu Iohannis, cel puţin în chestiuni de stat.

Ce se va întâmpla în continuare?
Aici sunt doar ipotezele mele. Cred că Parlamentul va avea ca priorităţi o nouă lege electorală bazată pe proporţionalitate, care să stabilească un număr redus, 200 de deputaţi şi maxim 90 de senatori, camerele având atribuţii deosebite. Se vor face şi modificările constituţionale privind regionalizarea, şi atribuţiile preşedintelui. Toate acestea pot avea acordul comun al unanimităţii Parlamentului de azi. Toate astea pot fi finalizate până la vară. Apoi se vor declanşa alegeri anticipate, inclusiv aici se vor face modificări de simplificare constituţionale. PSD are tot interesul, pentru a menţine încă un procentaj  consistent, chiar dacă va pierde alegerile, care vor avea loc probabil pe la jumătatea lui octombrie. Alegerile parlamentare vor fi simultan cu referendumul privind modificările constituţionale necesare.

Toate astea pot avea loc în siajul victoriei răsunătoare a lui Iohannis, un om care pare a reseta România pe coordonatele modernităţii şi sincronizării sale europene. 

Îmi vine să râd din nou de povestea cu recursul ANI versus Iohannis. Amânarea ICCJ arată că şi justiţia românească trebuie revizuită pe ici pe colo, prin părţile ei esenţiale, cum zicea nemuritorul Gambetta, aoleu!!! Nu! O zicea Caragiale prin gura lui Farfuridi, aoleu! Era să-l confund cu Conu' Leonida! Şi în continuare....

Iată beneficiile sistemului nostru constituţional! Ura! Muzica!

2 comentarii:

  1. ...asa Jo.ce naibii,in sfarsit esti mai logic. DNA a inceput sa le-o " traga " la toate partidele,corect.,,,cum a facut-o si pana azi darnu prea vezi tu,adica nu le-o trage la aia de la PDL care nu au dosare inca si esti suparat... Parca ieri spuneai ca toate partidele intra la parnaie in afara de PDL isti. Tu ai ceva din Ponta iti schimbi parerea diametral saptamanal dar eu m-am invatat cu tine. Inca n-ai zis nimic de Berceanu,marmurangiu ,Blaga,ce-i cu tine ? Ce daca nu au dosare ? Pana mai ieri Kovesi era un monstru,hopa e buna acum...l-ai injurat pe Ponta ca a dat girul lui Base sa o repuna,chiar ai uitat ?... Pe Udrea n-ai scapat-o,,,,nici-un articol fara Udrea iti propun pana-i fac astia un dosar ca deocamdata nu are,cand o avea ma aliniez si eu tie,corect. dm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă citeai atent pe Kovesi am asemuit-o cu Meduza, care tot un monstru este.....hahahaha

      Ștergere