joi, 20 noiembrie 2014

Triumful meritocraţiei

Da, cred că acesta este secretul triumfului lui Klaus Iohannis.
Putem să spuneam despre Emil Constantinescu a fost un candidat cu merite, profesor universitar respectat, activist pe tărâm public, dar nu aşa pregnant cum este Klaus Iohannis. Şi Traian Băsescu a fost primar, dar rezultatele administrării lui nu prea sau văzut. El era persoana potrivită să-l învingă în 2004 pe Adrian Năstase. În 2009 a fost cel mai nepotrivit candidat şi eşuarea lui definitivă se observă azi la finalul termenului său prezidenţial. Cum bine spunea Hurezeanu vedem pe Băsescu la berărie şi pe Iohannis la librărie, cam asta este diferenţa între cel încă în funcţie şi cel ales.

Klaus Iohannis este dovada peremptorie a succesului. A preluat în anul 2000 un burg provincial şi bătrânicios şi l-a transformat într-un oraş viu, plin de turişti şi de evenimente culturale. Asta este şi constatarea mea pe care am făcut-o atunci când am văzut Sibiul începutului de iarnă din 1990, după prima mea experienţă occidentală în Germania. Spuneam cu ciudă că dacă ar fi cineva în stare să vopsească pereţii acestui oraş el poate concura fără probleme orice oraş german sau occidental. Iohannis este cel care a realizat acest vis. 

Mulţi din palavragii şi pseudo experţii în imagine politică au fost foarte nemulţumiţi de prestaţia la televizor a lui Iohannis. Românii au dovedit că au extrem de mari resurse de bun simţ, au văzut corect confruntarea dintre un gentleman şi un vagabond! 

Toată această săptămână analiştii şi vectorii media încearcă să explice miracolul votului de duminică. Unii încearcă să-şi aroge merite, am observat asta la Tismăneanu, iată că apare şi doamna Alina Mungiu! Unii exacerbează rolul Facebook, însă toate acestea sunt părţi a unui ansamblu mult mai divers cu un scop comun, să dovedească că România şi românii au trecut de la faza de asistaţi, de cerşetori şi infractori prin Occident,  la statutul de oameni independenţi, cu idei şi păreri cristalizate, care nu mai depind de circul unor televiziuni partizane şi calomnioase. A fost în primul rând victoria tinerilor, a acelora care nu afişează declaraţii anarhiste, care nu s-au pişat pe vot, chiar au votat şi au răsturnat balanţa favorabilă lui Ponta. Societatea de azi are nu numai între tineri oameni independenţi, sunt de toate vârstele, sunt în primul rând cei de vârsta mea care ameţisem de entuziasm la  Revoluţie şi aşteptam de atunci liderii potriviţi. A fost o licărire în 1996, dar uite că acum când majoritatea dintre noi am ajuns la pensie să avem şansa liderului pe care l-am aşteptat. Culmea că s-a materializat într-un sas un etnic german. Se exagerează când se spune că este ca şi cum Germania ar fi ales cancelar un turc, imagologia românească priveşte superlativ la neamţ, la german, mai ales după experienţa monarhiei ereditare române de extracţie germană. România va deveni cu adevărat normală când un ungur va putea deveni preşedintele României.

Altceva însă a stupefiat media occidentale, sacrificiul românilor dornici să voteze!
Media obişnuia să vadă în români doar ţigani cerşetori şi infractori. Ceva s-a întâmplat în ultimii ani, o realitate nu îndeajuns observată de diplomaţii români aflaţi la post în Occident. După marele aflux de mână de lucru slab şi mediu calificată spre Italia şi Spania, spre Occident s-au îndreptat extrem de mulţi oameni tineri cu înaltă calificare. Locul unde s-a observat, fiind deficitar, este al medicinii, mulţi medici români luând calea pribegiei, dar sunt acum mulţi ingineri, specialişti IT, etc. Ei au făcut cozile în marile capitale, Londra, Paris, dar şi la Munchen şi Stuttgart.

Mizeria votului din diaspora a scos din sărite pe toţi românii de acasă cu un dram de conştiinţă civică şi au ieşit într-un număra atât de mare că au potopit voturile comandate ale PSD. 

Sunt extrem de multe şi de mari aşteptările de la preşedintele ales Klaus Iohannis. Trebuie să ne mobilizăm şi noi românii ca proiectul de ţară modernă şi occidentală să reuşească în România. 


Am şi eu o aşteptare de la efectul Iohannis. Aştept ca Ministerul de Interne, Poliţia, Jandarmeria să stăpânească fluxurile de cerşetori şi de infractori care poluează faţa României în Occident. Aştept, de asemenea ca Poliţia rutieră să taie nasul tuturor gherţoilor cu SUV-uri germane, să vedem o circulaţie civilizată, nu haosul de acum şi o scădere a accidentelor, a celor care confundă automobilul cu un pistol.

16 comentarii:

  1. Toata lumea l-a felicitat pe Iohannis, cu o exceptie, Emil Constantinescu! Marele tau prieten! Proiectul de tara sa reuseasca? Cu cine, cu Vosganian, care tine un discurs fulminant in Parlament, in apararea Ecaterinei Andronescu? Singura sansa a lui Iohannis este sa iasa in strada, a carui sprijin neconditionat il are, si sa spuna ca nu poate face mare lucru cu acesti excroci! Pana si PSD-ul este in asteptare, pe cand un Vosganian, nu! Mergem pe ideea ca penalii nostril sunt mai buni ca penalii lor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ştiu de unde îţi iei informaţiile? de la Udrea PMP, de la Curtea Berarilor?
      Constantinescu l-a felicitat pe Iohannis şi l-a invitat la seminarul cu foştii preşedinţi din Est.
      Iar despre Vosganian nicio ştire! Oi fi matale mai informat!

      Ștergere
  2. http://www.cotidianul.ro/scrisoare-a-lui-emil-constantinescu-catre-premierul-victor-ponta-250736/

    RăspundețiȘtergere
  3. Sper ca Vosganian care a subminat economia nationala dupa procurori sa se alature lui Androneasca asta pe care o pupa-n cur si sa i se continuie cercetarea intrerupta de pulpana PNL ista,Joe.Dlor,daca e nevinovata nu demonstreaza la procurori ? Ce se lamenteaza ca o idioata degeaba ? Se duce,explica,le da muie si pleaca ,ce atata smiorcaiala ? Eu cred ca-i vinovata din prostie,sa vedeti voi,in loc sa stea la catedra sa dus la comunistii lui Iliescu,Nastase,Ponta sa se faca de rusine cu astfel de partid,asa-i trebuie. ( ea ,este colega de facultate cu uin prieten de-al meu,a fost o studenta eminenta in toata facultatea ) Dlor,ma bucur pentru Iohannis dar sa nu uite ce a zis Constantinescu cand a iesit de la presedentie : m-au infrant sistemul ",,,daca nu este atent asa o sa pateasca. Ce-mi place la el,personal,este ca inca nu a pus botul la malai mare, nu are cand sa o mai faca,o sa traga in cei din jur pana o sa-si...franga gatul Sunt prea multi,din pacate asta-i tristul adevar. Sunt toti hoti in jurul lui. Sper sa nu cada-n plasa nimanui fiind nemt integru. Sper... dm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cei mai mari hoţi şi nesimţiţi sunt cei din fostul PDL.
      N-ai înţeles nimic! Ştii de ce a respins Senatul cercetarea lui Vosganian? Căm DIICOT nu prezenta nicio probă! Dar nu-i nimic o să-l cerceteze şi o să trebuiască să dea NUP şi să vedem pe unde scot procurorii cămaşa?.
      În schimb amicul tău Băsesu o să fac şanţ la DNA împreună cu poşetele Madamei Udrea.
      Voi ăştia otrăviţi de PMP şi Băsescu sunteţi la fel de răi ca madam Vrânceanu Firea Pandele etc şi iubitul ei Ponta!

      Ștergere
    2. Ce imagine sublima, Joe cu Johannis , navigind pe corabia PNL nou , intr-o mare de hotzi , curve, posete, comunisti,
      tradatori, penali, etc. Azi miine esti si sas, mai Joe !?

      Ștergere
  4. Joe, vad ca nu expui decat doua fete: ura totala fata de PSD (pe care ii consideri si etichetezi otova fara exceptii " comunisti") si admiratia la superlativ pentru noul ales (care vorba -gainarului de Carstoiu- are totusi fundul mult prea mic fata de cati se ingesuie acum la pupat).... Extremist baiatule! (imi permit sa iti spun asa pentru ca te stiu de mult si sunt mai in varsta ca tine!).. Ti-am mai recomandat in ultimele saptamani sa fii mai calm si mai ponderat! Vei avea MARII SURPRIZE si vorba romanului, nu stiu pe unde vei mai scoate camasa, cand vei fi la mare inghesuiala.. In rest as prefera sa citesc mai mult despre arta, teatru, parcuri din Pitesti, liceul Caragiale, pescuit, etc... Mai frumos decat ..scarba asta de politica! Ai darul de a invrajbi! De a diviza... Pacat! Aceasta este o calitate doar a ..prietenilor tai din ACL si ..basisti! Deci ca la orice ..neconformitate, iti trebuie putina ..actiune corectiva, d-le profesor! Ar fi bine venita! SUCCES!

    RăspundețiȘtergere
  5. http://www.cotidianul.ro/romanii-vor-alta-politica-dar-si-alti-politicieni-251562/

    Joe , in categoria asta cred ca esti si tu ... Sasul daca e altfel , trebuia sa va inlocuiasca pe toti, inclusiv pe cei cu care face poze.

    RăspundețiȘtergere
  6. Joe, te invidiez într-un fel; la vîrsta noastră să îți păstrezi entuziasmul și naivitatea e o adevărată fericire. Nu bagi de seamă că poporul român e terminat definitiv, indiferent de președinți, partide și eroi de peste graniță ?

    RăspundețiȘtergere
  7. Desi cred ca nu mai adauga mare lucru la ce stim, iata statistica detaliata a votului din Marea Britanie (am lasat si cateva comentarii, facute de cel care mi-a trimis datele, jurnalistul Petru Clej).
    (Nota: Eu am votat la sectia de la ICR, unde am facut coada de la 8.30 la 16.30, si unde Ponta a luat sub 4%. Dupa cum arata coada cand am plecat, cred ca cel putin 1000 de persoane nu mai puteau spera sa voteze; multi intelegeau deja ca n-au sanse si ii vedeam cum isi luau ramas bun de la prietenii pe care si-i facusera in orele de asteptare. A fost o atmosfera de SOLIDARITATE cu totul extraordinara.

    Total voturi 25850 Iohannis 24533 (94,9% - 48% în turul 1) Ponta 1317 (5,1% - 7,5% în turul 1)
    Pe secții de votare:
    Iohannis Ponta
    ==============================================
    ICR Londra 4438 (96,1%) 177 (3,9%)
    Secția Consulară Londra 3718 (95,2%) 185 (4,8%)
    Wembley 4145 (97,2%) 119 (2,8%)
    Total Londra 12301 (96,2%) 481 (3,8%)
    Edinburgh 1200 (93,8%) 79 (6,2%)
    Newcastle 632 (90,3%) 68 (9,7%)
    Leeds 1436 (90,4%) 152(9,6%)
    Liverpool 1154 (92,9%) 88 (7,1%)
    Birmingham 2422 (94,3%) 147 (5,7%)
    Portsmouth 2026 (96,5%) 74 (3,5%)
    Bristol 1965 (95,3%) 96 (4,7%)
    Belfast 1397 (91,4%) 132 (8,6%)
    Total rest UK 12232 (93,6%) 836 (6,4%)
    Procentajul cel mai mare 97,2% îl obține Iohannis în secția aproape exclusiv "muncitorească" de la Wembley și cel mai mic - 90,3% în cea mai mica secție de votare - Newcastle. În general provincia e ceva mai puțin covârșitor de partea lui Iohannis decât Londra.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca trebuie sa observam un lucru: Ponta NU a fost batut de voturile din strainatate si de voturile ungurilor din tara. 380000 de voturi in diaspora plus peste 300,000 de voturi unguresti in cele trei judete cunoscute, plus unguri din alte judete, abia se ating cam 800000 de voturi. Ponta a fost invins la o diferenta de 1 milion de voturi. Asadar, Johannis a avut mai mult cu 200000 de voturi "acceptabile" inclusiv pentru "dragutii" de nationalisti si pentru "democratii" care cred ca diasporezii n-ar trebui sa voteze, desi trimit miliarde in tara.

      Ștergere
    2. In fine, o ultima interventie. Ajunge Dragnea in puscarie? Conform Puterea.ro:

      "Chiar din barlogul PSD am aflat ca Liviu Dragnea, presedintele executiv al PSD si seful campaniei la prezidentiale a lui Victor Ponta, este cel care s-a opus vehement infiintarii de noi sectii de votare in strainatate. Sursa noastra ne-a devoalat ca atunci cand Titus Corlatean i-a spus, din postura de ministru al Externelor, ca este ilegal sa ingradeasca dreptul la vot, Liviu Dragnea i-a replicat ca el e seful de campanie si cel care ia decizia, iar daca nu-i convine, sa-si dea demisia - ceea ce primul a si facut, dupa ce, initial, declarase public ca nici nu se gandeste la asta. La discutia extrem de tensionata au fost de fata mai multe persoane, printre care si premierul Victor Ponta. Cand unul dintre cei prezenti a facut observatia ca un articol din Codul penal ii poate baga in puscarie, Dragnea i-a intors-o: "Nu se va intampla asta daca faceti cum spun eu. Iar daca facem mia aia de sectii de votare, sigur pierdem", potrivit Puterea.ro. In articol se mai spune ca Dragnea le-a explicat ca vor castiga alegerile si atunci nimeni nu va fi in pericol. De asemenea, capata acum un alt sens declaratia lui Corlateanu la demisie: "Imi dau demisia fiindca nu vreau sa incalc legea". Atunci, multi au interpretat declaratia in sensul ca infiintarea de noi sectii nu ar fi legala. In plus, au aparut dupa alegeri scrisorile ambasadorilor romani din mai multe tari care semnalau necesitatea de a fi deschise noi sectii de votare si solicitau acest lucru. Dragnea s-a opus categoric.

      Ștergere
  8. Eu cred ca miliardele vin mai ales de la cei 90 % dintre diasporezi care nu s-au dus, nu au fost si nu vor fi nicidind prezenti la vot . Si asta nu la chemarea de boicot a cuiva ... ci din scirba.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Presupunere fara nici o baza! Din contra, multi bani provin tocmai de la cei care au votat. Sunt marturii ca multi dintre cei care au stat la cozi au dat telefon rudelor si le-au indemnat sa iasa la vot, uneori cu amenintari ca nu le mai trimit bani.

      Ștergere
  9. Stiati ca Adrian Severin se plimba liber printre noi? Se plimba liber si excretează comunicate pe care media le preia automat. Tocmai ne povesteste cum " agenturile" si grupuri " fascistoide" au dat o lovitura de stat.

    RăspundețiȘtergere