sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Ultimele opinii înainte de votul de mâine


Am primit un e-mail cu o caricatură care are mesajul iresponsabil al inutilităţii votului.
Ori este imperios necesar pentru oameni obişnuiţi şi normali să-şi exprime explicit opiniile care se pot face mâine prin vot şi pe 16 noiembrie. Acum, la 5 ani despre viitorul preşedinte.
Predomină o atitudine iresponsabilă mai ales a unor tineri educaţi şi altora din zona clasei mijlocii că este inutil votul lor confruntat cu al unei mări de voturi dirijate din zona mai puţin educată. 
Aceasta este cea mai mare prostie care au scos-o unii, cu o uşurinţă care frizează lipsa de discernământ.
Atitudinea asta demobilizatoare a fost contrazisă în două rânduri: în 1996 la alegerea lui Emil Constantinescu şi în 2004 la alegerea lui Traian Băsescu. Deci se poate!
Şi aceeaşi mobilizare a avut loc şi în 2000 pentru a-l bloca pe Vadim Tudor şi în 2009 când prostiile şi gafele lui Geoană au mobilizat electoratul nehotărât.
Am citit despre miza locului trei. sunt opinii ale unor jurnalişti de la hotnews.ro, site de ştiri care a fost apropiat de Traian Băsescu. 
Jurnaliştii spun de spre mizele ocupării locului trei. Că pentru Tăriceanu sub 5% îi anulează şansa de prim ministru care i-ar da-o preşedintele Ponta, Monica Macovei despre cum va negocia cu Iohannis, iar pentru rezultatul lui Udrea cum îşi va calibra Băsescu viitorul PMP.

Eu opinez că Tăriceanu n-are nicio şansă de prim ministru, singurul care ar fi poate acceptat de mahării  PSD ar fi probabil Maior, prin legătura sa de familie cu Ponta. Cât despre votanţii săi este într-adevăr greu de modelat comportamentul din turul final. Sunt totuşi simpatizanţi liberali din fostul USL. Dacă l-ar fi acceptat pe Ponta l-ar fi votat din prima. Aşa că este cel mai dificil de estimat votul lor din turul II, decisiv.

Monica Macovei poate să dea un semnal negativ pentru vot, dar cei care o votează or fi ei unii plini de fantasme, dar sunt suficient de realişti să voteze în turul II pe Iohannis, pentru că lipsa lor de la vot i-ar da şanse lui Ponta.

Cât despre Elena Udrea, votanţii ei sunt dintre cei rămaşi fideli lui Traian Băsescu, ei or fi sectari, dar nu inconştienţi să accepte mesaje demobilizatoare ale lui Băsescu, lipsa lor de la vot, tot pe Ponta, inamicul clar al PMP l-ar avantaja.

Opinia mea este că din acest punct de vedere nu vor exista negocieri între Iohannis şi ceilalţi candidaţi. Singura dată când al treilea candidat a contat cu adevărat a fost totuşi în 1996, când Petre Roman a luat 20% din voturi, nu departe de primii doi clasaţi.
Probabil că ungurii vor fi mobilizaţi să voteze un minoritar, eu presupun că unii maghiari vor vota şi la primul tur pe Iohannis. Este prima ocazie din democraţia românească când un cetăţean român care nu este etnic român are reale şanse să devină primul om în stat!

Continui să cred că vor conta extrem demult decizia celor care nu sunt hotărâţi dar care vor să voteze. Cele întâmplate în această campanie, mai ales arestările spectaculoase din zona PSD, dar şi din cea apropiată de Băsescu în trecut şi prezent, PDL, PMP vor conta în alegerea pe care or să o facă electorii în turul final.


Şi din acest motiv am speranţe!

8 comentarii:

  1. Sunt de accord cu tot ce ai spus. Ai dreptate si de aceea votez Tariceanu si Ponta. Sau poate doar Ponta ca sa iasa din primul tur. Votez negativ, ca romanii, doar ca sa nu iasa gasca lui Basescu care isi schimba pielea (basescu) cu una noua (Johannis) dar nu isi schimba nici oamenii si nici naravurile. Nu cred inr-un partid cu Blaga, Boc, Ungureanu, Predoiu la care sa vina si Macovei ! Tine minte ca NICIODATA Johanis nu l-a atacat pe Basescu sau pe cineva din oamenii lui.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine analizată situaţia.Un joc nu prea dificil de şah.Ultima mutare stă în mâinile votanţilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Votez rațional.
    Vreau să am dreptate. Nu doar pentru mine, nu doar pentru mâine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Joe , am vrut sa-ti scriu pe blog astazi , dar nu-ti permite sa scrii decat pro Poanta , deci nu am putut sa public.
    Ce am vrut sa public : eu si multi prieteni , colegi si cunostinte nu vom merge la vot in primul tur , deoarece nu prea avem cu cine vota .
    In schimb vom merge la vot in turul doi , deoarece nu vrem sa se intample ca-n 1990 , cand bolsevicii lui I.Iliescu au preluat puterea .
    Acum bolsevicii schimba generatia ca-n 1965 ,cu unul tanar -N.Ceausescu ,respectiv V.Ponta .
    Sa vedem ce iese-DOAMNE -ajuta !
    Cu stima-EV.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa sa faceti , daca asta va e optiunea. Eu nu zic sa sa vedem ce iese, iese ce gandim, judecand realist.Sa iasa cine vreti.

      Ștergere
  5. Eu stiu ca azi nu mai e voie sa faci campanie !!! In plus , se intimpla ca azi e si Luminatia, Ziua Mortilor sau Allerheiligen pe nemteste. Asa ca, hai sa mai lasam strigoii astia politici si sa ne gindim o zi pe an, dar toata ziua numai la ai nostri de "dincolo", cred ca fiecare are asa ceva ... Daca nu , raminem doar ca aia cu halloween-ul, vai de capul lor !

    RăspundețiȘtergere
  6. In religiile crestine (catolica, ortodoxa, si variante):
    1 Nov este ziua "tuturor sfintilor", Alerheiligen, Toussaint,...
    2 Nov este ziua "tuturor mortilor", Allertotes, Jour des défunts...
    Cred ca la noi confuzia intre cele doua zile vine de la faptul ca mai toti sfintii sunt deja ... morti (!) asa ca ... am putea sa-i zicem Haloween ca-i tot p-acolo !!! Speram ceva mai putina confuzie la alegeri, desi e departe de a fi evident.

    RăspundețiȘtergere