joi, 7 noiembrie 2019

Bilanțul mandatului Iohannis

Se fac 5 ani de când a fost ales președintele Iohannis și este necesar un bilanț.

Cum de a fost ales Iohannis?
Iohannis care era profesor de liceu la Brukental în Sibiu, a devenit inspector școlar și apoi a candidat la primăria Sibiului. După un test nereușit a fost ales primar al acestui oraș, fiind probabil cel mai de succes primar din România, poate și după Băsescu. Ceea ce a realizat Iohannis, vă mărturisesc că mi-am spus după prima mea vizită în Occident, în Germania, în 1990. Dacă ar fi cineva cineva în stare să zugrăvească și să repare Sibiul, acesta ar arăta cu nimic mai prejos decât vechile orașe germane, distruse și refăcute după război. Exemple erau Praga, cu care Sibiul are asemănări imperiale, sau mai recent cu Gdanskul (Danzig) care arată ca un foarte frumos oraș olandez.

Succesul lui Iohannis a fost total, Sibiul a devenit capitală europeană în 2007 sprijinit de Luxemburg și Junker, viitor președinte al Comisiei Europene, a contribuit la acest lucru.  Asta l-a împins în reflectoarele notorietății naționale. După căderea guvernului Boc, a fost propus de viitoarea coaliție PNL-PSD ca prim ministru și doar manevrele lui Băsescu nu l-au făcut să ocupe acest post.

Apoi a fost convins de Crin Antonescu să se alăture PNL, printre puținele idei bune în materie de personalități. În conjuctura insuccesului lui Antonescu la europarlamentarele din 2014, Iohannis a fost propulsat candidat prezidențial din partea PNL fuzionat cu PDL. 

Iohannis a beneficiat și de imagologia pozitivă a neamțului în România. Îmi amintesc de anecdota cu Arghezi invitat la studioul cinematografic de la Buftea, după ce l-a vizitat și a văzut aparatura modernă cu care este dotat a întrebat: Da nemți aveți?

Împotriva evidențeleor printr-un efort al diasporei care a presat pe cei de acasă să-l voteze, Iohannis a fost declarat președinte împotriva lui Victor Ponta.

Primul an, 2015 a fost un an de acomodare, în situația coabitării cu un prim ministru PSD, fostul său contracandidat, Victor Ponta. Tragedia de la Colectiv urmată de demisia lui Ponta l-a pus pe președintele Iohannis la o alegere. Și a făcut atunci, probabil cea mai mare eroare a mandatului său. A propus, prost sfătuit, un prim ministru tehnocrat, pe Dacian Cioloș. Cu toate că a fost totalmente asumat de PNL, Cioloș s-a ferit de asocieri cu acest partid și a fost tocat de adversarii de la PSD, care controlau guvernul prin Dâncu. Probabil că Cioloș avea în cap un alt proiect politic, după cum s-a văzut ulterior.
Dacă Iohannis ar fi propus tot un guvern PSD, acesta ar fi fost supus unei erodări avansate și ar fi pierdut alegerile parlamentare din 2016. Astfel, PSD a reușit un rezultat istoric de 45%, pe fondul unui management politic extrem de prost din partea PNL și a ezitărilor lui Cioloș și a unei prezența slabe la vot.
Acesta este și replică polemică la jurnaliștii critici ai lui Iohannis, care evită să spună acest lucru, fiind cam toți suporterii lui Cioloș. Doar Stelian Tănase subliniază acest lucru.

Având exemplul foarte controversat și negativ al predecesorului Băsescu, Iohannis a dorit să fie opusul lui și din acest motiv a fost acuzat de jurnaliști de neimplicare, de lene, de absență din peisaj. Pe de altă parte PSD l-a acuzat mereu că nu lasă guvernul să lucreze. Care aserțiune este valabilă?

Vorbind de Băsescu, el este cel care a lansat în tradiția lui Vadim Tudor porecle abjecte și ticăloase, referindu-se la adversarii săi politici, pentru Crin Antonescu, iar pe Iohannis ca premierul de la Grivco, al lui Dan Voiculescu, vizită la sediul acestuia niciodată dovedită. Inclusiv noul prim ministru Orban a primit porecla de Sică Mandolină. Pentru Ponta a fost mai milos, l-a făcut Pisic și mai ales dottore, după plagiatul său. Dar uite că nici acest personaj toxic n-a scăpat, acum i se spune Petrov, după pseudonimul cu care semna turnătoriile la securitate.

Perioada critică a începutul anului a 2017 a fost marcată de propunerea tâmpită și paranoică a lui Dragnea a lui Sevil Șaideh ca prim minstru și respinsă de Iohannis. 

Dragnea care se visa dicatorul paranoic din umbră al României, neputând accede la funcția de prim ministru din cauza condamnării sale cu suspendare. 
Dragnea a fost apoi mai realist și l-a propus pe Grindeanu, un obscur profesor de matematică din Banat. Totodată Iordache ministrul său de justiție a început asaltul împotriva justiției, ceea ce a declanșat proteste fără precedent ca mărime și durată din partea societății civile.
Absentul Iohannis a fost prezent la aceste proteste în celebra sa geacă roșie, însă a fost present și la ședințele de guvern care încercau să promoveze ordonanțele pe justiție. Pesediștii au renunțat la Iordache și ordonanțe, înlocuindu-l cu perfidul Tudorel Toader.  A început un asalt la justiție în Parlament și de restrângere a prerogativelor prezidențiale. Iohannis a trimis la CCR respingerea acestor legi, dar aici era fieful dementului Dragnea și aceste legi ticăloase au intrat în funcție. 

Se discută pe larg de către criticii lui Iohannis că a demis-o pe Laura Codruța Kovesi, uitând că președintele a utilizat toate mijloacele legale care să preîntâmpine acest lucru. Când acestea s-au epuizat a demis-o. I-a făcut un bine! Azi Laura Codruța Kovesi este Procurorul Uniunii Europene. Aceleași tertipuri le-a încercat Toader și cu Augustin Lazăr, dar au fost blocate și întârziate de către Iohannis. Doar când trecutul lui Lazăr a ieșit în public acesta a trebuit să-și dea dimisia. De altfel numirea unor procurori șefi a fost blocată de acțiunea lui Iohannis. 

Problemele lui Dragnea c primii sai miniștri s-ai soldat cu demiteri. Grindeanu a fost demis cu scandal, prin moțiunea de cenzură a PSD. Următorul prim ministru, Mihai Tudose a avut relații onorabile cu Iohannis, dar a intrat iremediabil în conflict cu Dragnea și și-a dat demisia. 

Ultimul prim ministru propus a fost doamna Dăncilă, o slugă supusă a lui Dragnea, o individă insignifiantă, cu educație precară și celebră prin gafe. Criticii lui Iohannis se întreabă de ce a acceptat-o? Păitocmai de aia, a fost bomboana otrăvită, centura cu explozibil care a distrus prin preastația sub orice critică orice urmă de credibilitate  a PSD și a lui Dragnea.  Și asta pefondul măririi iresponsabile a pensiilor și salariilor bugetarilor. Doar celor din sistemul medical li se cuvenea această reparație!

Rezultatul s-a văzut la 26 mai când președintele Iohannis a inițiat simultan cu votul pentru europarlamentare și referendumul pe justiție, gest extrem de riscant după criticii din jurnalismul strepezit și rauvoitor. 

Iohannis și forțele democratice au înregistrat un mare succes. Referendumul a trecut întârind fără precedent poziția președintelui.
PNL a câștigat aceste alegeri cu 27.5 % și USR a făcut 22% cu puțin sub PSD. Aceast aa arătat reculul formidabil al PSD care a a scăzut electoral la jumătatea și a lipsit de orice legitimiate PSD și pe Viorica Dăncilă, pentru că Dragnea a ieșit din viața politică pe 27 mai direct la pușcărie!

Confruntarea cu forțele democratice a devenit acută. Pentru că nu sunt mecanisme normale și simple de anticipate care ar fi asanat situația, guvernul Dăncilă a continuat, ea a devenit șefa PSD și candidat prezidențial. Așa că se impunea demiterea guvernului prin moțiunea de cenzură. Aici a intrat în scenă Ludovic Orban care prin negocieri dificile a strîns o majoritare care a dat jos guvernul. 

Iohannis l-a numit pe Orban ca premier desemnat urmând negocierea unui guvern care să treacă prin Parlament. A urmat o negociere extrem de dificilă.
Pentru că Barna, candidat prezidențial și camarila lui de la USR au pus niște condiții absurde care au stârnit mirarea și revolta jurnaliștilor independenți și neutri. Asta a condus la scăderea spectaculoasă a încrederii electoratului în USR.
 A urmat circul lui Ponta, el a susținut sus și tare că Pro România nu votează guvernul Orban.

Orban a negociat din nou bine și guvernul a trecut. Este guvernul Iohannis, cum spun iar vocile strepezite de la Ziare.com ale Ioanei Ene Dogoiu și Magdei Grădinaru. Păi cînd erau ordonanțele pe justiție trebuia să se implice, iar acum nu?

Cel care a pierdut acum teribil este Victor Ponta care arată că nu a învățat nimic, dând afară pe deputații care au votat gvernul Orban, pe Sorin Câmpeau și Daniel Constantin referința onorabile în acest partid nou. S-a mai certat și a acuzat grav pe Mihai Tudose reperul cel mai importnat al partidului.  Pro România în loc să se consolideze ca alternativă viabila la PSD se destramă. Păcat!

Astfel, cu răbdare, pas cu pas Iohannis a redobândit puterea morală a celui mai important personaj politic din România. 
El este candidatul fără adversari la alegerile prezidențiale de duminică 10 noiembrie.

Se discuta aseară despre dezbaterile care lipsesc între candidații prezidențiali. De fapt cele decisive din turul doi, fiind date exemple cele dintre Constantinescu și Iliescu din 1996 și cele dintre Băsescu și Năstase din 2004.

Dar se uită că în 2000 nu au existat astfel de dezbateri între Iliescu și Vadim Tudor. Iohannis nu are nimic de câștigat din aceste dezbateri. De fapt el urmează modelul german Angela Merkel pe care nu am văzut-o dezbătând ceva cu adversarii politici. 

Văd că niște cretini de la PSD, din Sibiu și de la Focșani agită xenofobia folosind numele lui Iohannis, a lui Orban, mai nou Hellvig, Kovesi. Cui se adresează? Celor peste patru milioane de români din diaspora care privesc străinătatea ca un lucru care să le aducă prosperitate. Probabil că se gîndesc la cei educați pe vremea lui Ceaușescu la un național-comunism scârbos și xenofob. 

Așa că vom avea alegeri cu deznodământ așteptat. 


Iar bilanțul președintelui Iohannis este pozitiv cum am argumentat mai sus.

7 comentarii:

  1. Lingusitorul este un sclav, care nu e bun pentru nici un stapan. ( Montesquieu )
    Dintre animalele domestice cel mai de temut este lingusitorul. ( Bias )
    Intotdeauna serpii ca si lingusitorii sau alte animale taratoare mi-au produs o impresie de profund dezgust. ( Vasile Alecsandri )
    Gura lingusitoare pregateste pieirea. ( Solomon )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu lingușesc pe nimeni. Îmi place Iohannis, atât! N-am nimic de câștigat ca să lingușesc pe președinte.
      O prietenă din Germania îmi confirmă că Merkel nu a dezbătut cu nimeni din politica germană, deci Iohannis are un model.

      Ștergere
    2. NORMAL ca are un model(hahahaaaa)

      Ștergere
  2. Foarte bine ca nu participa la dezbateri cu Cotcodancila alias (cf. google) Proasta Romaniei.
    De fapt, ar fi bine sa nu discute cu nimeni de la PSD. PSD nu e un partid de stanga; asa cum o arata si imbuibarea nerusinata a liderilor sai, PSD este o grupare infractionala organizata care trebuie desfiintata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Distrugeti-i, omorati-i, ingropati-i, gazati-i..
      Halal democratie! Ce nu e PNL TREBUIE distrus!
      Halal oameni!
      Heil ... Joianis!Cam asa va purtati!

      Ștergere
  3. Nu este totuși normal să fie în România președinte neamț, prim-ministru ungur, șef de serviciu secret neamț iar ministerele și alte numeroase "autorități" să fie infiltrate de unguri, țigani, evrei ș.a. Apoi să nu uităm de numeroșii consileri din SUA, UE etc. care dau sfaturi și ordine pe aici, de cîteva ambasade și întreprinderi multinaționale precum și de bănci care dictează de fapt toată politica României. Așa că agitația cu diverse alegeri și partide fantomă este doar pentru fraieri - toate s-au aranjat dinainte inclusiv pentru viitorul îndepărtat cînd și limba română va dispărea (după cum se vede încă de acum). Iar tu vorbind ca admiratul tău Tismăneanu de național-socialism (expresia inventată de el) ai devenit un super-internaționalist-proletar; conducerea reală a României seamănă cu conduce-rea PCR din perioada interbelică.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sorine, da grecii sunt acceptabili? hahahaha.....
      Național comunism se zice, ce-ai scris tu este partidul lui Hitler nazism!
      Sorin să recunoaștem vecinii hrăpăreți sunt dincolo de mare, ucrainienii sunt foarte naționaliști dar trebuie să accepte că Bucovina a fost românească și să-i respecte pe minoritarii români. Moldova are ma, trebuie să respecți niște reguli, sper să revină românii acasă, că avem nevoie de ei.
      Și acum nemții, de ceea l-au ales pe Iohannis pentru că doar știi că de față de nemții avem o părere foarte bună, vezi și Arghezi.
      Ne mergem mult mai bine ca acum 30 de ani, ca acum 20, sau chiar ca acum 10 ani. Tu ești un neostoit călător pentru care te admir, mai ales cu Cetatea Albă!
      Cu neamț președinte.

      Ștergere