marți, 12 noiembrie 2019

Primul tur de la prezidențiale

Primul tur pentru alegerile prezidențiale s-a încheiat.
Nu se punea problema cine iese învingător, adică actualul președinte Iohannis cu 37,5%. Surpriza s-a numit ocupanta locului 2, adică doamna Viorica Vasilica Dăncilă 22,7%, cam cât a luat PSD la europarlamentare. Dan Barna, cel pe care mulți îl vedeau în turul doi a obținut cam 14,7% fiind pe locul trei.  Mircea Diaconu a venit pe al patrulea loc cu vreo 9% și apoi Toader Paleologu cam cu 7%. Ceilalți nu contează!

Văd că media a remarcat imediat că a fost cea mai slabă prezență la alegerile prezidențiale din turul I. Alții, precum Stelian Tănase a spus că a fost o prezență bună, mai mare decât la europarlamentarele din 26 mai 2019.A venit mai puțină lume în țară, dar în exterior au votat un record de aproape 700000 de oameni, timp de trei zile. După mine, cei mai interesați sunt cei aflați în Marea Britanie. Cei mai mulți au votat în Italia unde sunt un milion, dar în UK sunt mai puțini, 300000-400000, sunt tineri, educați și informați.

Toți încearcă să explice de ce a ieșit în turul final PSD și de ce USR/PLUS a ieșit pe locul trei.
La câți păreriști sunt pe piață, de ce aș lipsi eu?

Aș vrea să mă laud cu faptul că am intuit un rezultat bun pentru Iohannis în diaspora, contrazicând un lider local liberal că Barna va lua majoritatea.

Cum se explică rezultatele?

Păi PSD a confirmat rezultatul de le europarlamentare, cam atât a luat și în 26 mai. Ar mai putea lua ceva votanți de la Mircea Diaconu, dar nu sunt sigur că simpatia pentru excelentul actor Mircea Diaconu se va transmite analfabetei Dăncilă. Chiar dacă mă repet, Mircea Diaconu a fost un actor bun. A fost șeful de promoție al generației sale, chiar dacă a intrat ultimul pe listă la Teatru, cum mărturisea prietenul și colegul său George Mihăiță. Creațiile sale din filme sunt de referință, Mere roșiiFilip cel bun.  Din păcate ca om politic a fost un eșuat. S-a văzut că atunci când nu are un scenariu nu este credibil, cum au fost declarațiile sale post rezultate electorale.

Bazinul PSD s-a redus simțitor. El de fapt reproduce pe cel din 2016 de la parlamentare, unde rata de participare afost extrem de scăzută. Cei care votau PSD sunt demult prin Europa, nu mai depind de mila acestui partid populist și mincinos. Cei rămși în zona rurală rămân nucleul dur și orice li s-ar propune ei votează. Analiștii și evaluatorii de sondaje nu prea dădeau credit doamnei Dăncilă că va obține un rezultat bun, deoarece este femeie, și traseul său politic de prim ministru este plin de gafe și analfabetisme. Pentru votantul PSD nu contează, el votează oricum PSD.  S-a mai văzut acest tip de comportament în 2012 la parlamentare când USL a reușit o victorie istorică de 66% din motiv că lumea era extrem de supărată pe politicile și aroganța obraznică a lui Traian Băsescu. Așa că aici în Argeș un necunoscut a luat cel mai mare scor pe țară! Inexorabil, acest bazin se îngustează pentru că lumea rurală dispare, cei mai tineri și care au luat calea străinătății sunt imuni la minciunile livrate de pesediști. A contribuit și politica lui Dragnea, care într-un fel a distrus PSD lipsindu-l de lideri, este acaparat de foști peremiști. Un noroc pentru ei a venit și din faptul că Ponta a dat cu mucii în fasole și și-a distrus partidul alternativă Pro România. Viitorul acestui partid este cețos, nu se văd lideri carismatici, autentici de stânga. Așa că este previzibil rezultatul din turul final, Dăncilă o să piardă cu succes.

Cel mai multe discuții le-a trezit însă insuccesul lui Dan Barna, liderul USR/PLUS.  După rezultatele strălucite de la europarlamentare s-a observat un sentiment de automulțumire trufașă. Unii se și vedeau câștigători ai alegerilor la parlamentare. De aici niște greșeli inexplicabile, una de a trata de sus cu PNL, partenerul probabil de guvernare în viitor. După moțiunea de cenzură, au pus condiții imposibile viitorului guvern PNL și mai ales au decis greșit să nu intre la guvernarea pe termen scurt. Acest lucru a produs efecte devastatoare în electoratul informat al USR/PLUS mai ales supuși unui tir negative din mass media. 
Cred că o decizie greșită a fost și ideea de a avea un candidat comun în Iohannis și găsirea candidatului în persoana lui Dan Barna. Cei dela USR/PLUS nu au înțeles că votantul lor este din zona dreptei, dar care a văzut o alternativă mai nouă și mai proapătă în acest partid. Paradoxal USR/PLUS și mia ales Barna s-au comportat ca niște politicieni execrabili din trecut pe care ei îi respingeau. Nu pot să nu mă opresc la declarațiile lui Cristian Ghinea, un client al meu de la Dilema veche care găsește și el statul paralel care i-a torpilat la vot. Politicieni precum cei doi, înfumurați și obraznici nu au ce căuta într-un partid care se dorește reformator și proaspăt. A mai fost și detonarea dezvăluirilor din Rise Project la afacerile cu fonduri europene, care face din Barna un ipocrit care umblă cu tertipuri și șmechereli pe care USR le respingea. La prostiiile debitate în campanie și a erorilor de negociere cu PNL, electoratul i-a dat și așa destul de mult lui Barna. Proabil că acest milion și ceva de votanți sunt  nucleu dur al USR/PLUS.
Opinia mea este că Barna trebuie înlocuit, poate Cioloș să fie o alternativă, un politician mai realist și pragmatic și cu experiență.
USR/PLUS trebuie să ia calea Damascului să reconstruiască partidul eventual fuzionat.

Ultimul candidat care mai merită analizat este Teodor Paleologu, văd că el așa se intitulează, conform buletinului, prieteni și ta-su îl numeau Toader! Este cu adevărat un băiat deștept, a avut pe cine moșteni, dar este cam pleșcar, cam aviator politic, Mai bine rămânea să fie profesor.

Turul doi este cu un rezultat dinainte știut, Iohannis va fi președinte.

Știu că mulți l-au acuzat de lene, de faptul că nu apărea des în public, că nu șine conferințe de presă. 






3 comentarii:

  1. Sigur nu il lingusesti! Il lingi direct in...partea dorsala.. Si nu vad de loc motivele/meritele sale.. Nu a facut NIMIC pentru tara asta! Doar pentru el si mica sa familie!
    Daca e castigator, cum il declari tu, NU TE MAI DUCE LA VOT!Succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vai de Romania de astazi. Inainte de alegeri se striga sa luptam pentru justitie. Si cine a ajuns in turul doi? Cei care au incalcat Constitutia. Dupa parerea mea ar trebui in acceptarea unor candidati pentru functiile de conducere in stat sa se ceara avizul CC daca au incalcat Constitutia si sa nu fie acceptati sa candideze.

    RăspundețiȘtergere
  3. Deocamdata de un hot am scapat - adica de Dan Barna . Sa vedem daca scapam si de celalat ! Sansele sunt mici , foarte mici , dar asta este !!!

    RăspundețiȘtergere