marți, 26 noiembrie 2019

PSD partid second hand?


Duminică 24 noiembrie PSD a suferit o înfrângere categorică. Iohannis a recâștigat președinția României cu aproape 66%. Cei 34% obținuți de VV Dăcilă pare a fi înșelător. Procentul real al PSD este cel de 22%, din primul tur. 
Unii și-a fi dorit tot un procent sub 30% pentru PSD, dar la alegerile prezidențiale finale procentele se redistribuie. 
Ce s-a întâmplat cu PSD?
S-a produs po erodare în timp dată și de bazinul electoral. Cei care votau PSD prin Moldova sunt plecați la munca în străinătate și s-au reconvertit, nu mai acceptă ideile privind statul asistențial. Ei au reușit să se descurce singuri, muncind din greu și ideea că statul trebuie să le dea nu mai are răsunet. Nici la rudele care au rămas în țară au înțeles că traiul pe veresie devine caduc. 

A trecut deja aproape o generație, oamenii au alte idei, internetul a rezolvat piedicile de contac tîntre cei de aici și cei de afară.  S-a întâmplat și fenomenul de scădere al calității liderilor. Jupânii județelor sunt acum cei care decid politicile PSD cu vechile metode de șantaj, dar găsesc din ce în ce mai puțini amatori pentru cântecul lor de sirenă.
Plus că acești lidri social democrați sunt nerușinat de bogați, față de cei cărora se adresează. Să ne gândim la faimoasele broșe ale doamnei Dăncilă.
Cum spuneau unii politologi, PSD nu mai este un partid social democrat, este un partid iliberal, cu tendințe dictatoriale, care-l apropie de Putin, Erdogan și în unele prvințe de FISDESZ-ul naționalist revizionist al lui Viktor Orban în Ungaria.

PSD se consolidează ca un partid de 10-20% în viitor, marginal, dacă nu pornește la o reformă adâncă. Dar cine să o facă? Un Teodorovici, Fifor, Manda sau Olguța Vasilescu? Ar putea face ceva Ponta, dar el a reușit deja să-și îngroape partidul său PRO România.

USR/PLUS s-ar putea plasa în stânga eșchierului politic, dar votanții săi sunt esențial de centru dreapta. 

Sper  să trăiesc ziua când PSD va fi un partiduleț neimportant în România. 

8 comentarii:

  1. Joe, analiza ta este un exemplu tipic de gandire viciata prin wishfull thinking. Desi procentele finale arata chiar un pic mai bine decat spui tu (66.10% el si 33.90% ea), ele pot crea o imagine inselatoare. Procentele sunt puternic influentate de prezenta la vot si de aceea, pentru o analiza mai putin superficiala, trebuie sa ne uitam la numarul de voturi primit de candidati. In privinta asta nu pot decat sa fiu de acord, pour une fois, cu IE Dogioiu. Dancila a obtinut peste 3 330 000 de voturi. Cu un numar apropiat de voturi, PSD-ul a castigat victoria categorica din 2016, fiindca atunci prezenta la vot a fost foarte mica. Dancila (care o fi avand ea probleme de educatie, dar s-a dovedit talentata ca politician) a afirmat ca ea a ridicat din nou PSD-ul dupa dezastrul de la europarlamentare, recastigand increderea votantilor traditionali ai PSD. Si stii ceva, probabil are dreptate. E adevarat ca PSD-ul a primit mai putine voturi in Moldova, dar nu cu mult mai putine. Procentele arata rau acolo fiindca numerosii moldoveni plecati (elementele cele mai cu initiativa) si-au presat rudele si prietenii din tara sa iasa la vot si sa voteze Iohannis. Adevarul e ca PSD-ul isi pastreaza un bogat bazin de votanti, care se apropie de patru milioane. Sa nu uitam ca primarii PSD nici n-au prea scos lumea la vot, dupa cum arata cifrele de prezenta in diferite judete. Nu prea i-a interesat chestia asta cu presedintele, si nici unii baroni n-au "tras" pentru Dancila, dar sa vezi tu cum le vor sfarai calcaiele la locale. Iar fara vot in doua tururi, PSD-ul va arata din nou ca poate iesi pe locul I.
    La Bucuresti, de exemplu, PSD-ul a obtinut peste 300 000 de voturi. Mai tii minte cu cate voturi a castigat Firea? Cu vreo 260 000. Crezi tu ca PNL, USR-ul, PLUS-ul si Nicusor Dan (daca nu e el candidatul USR) vor cadea de acord sa concureze cu un singur candidat? Daca nu, cu 300 000 de voturi PSD-iste, ghici cine va fi primar? Iar o noua victoria la Bucuresti iar va da oxigen PSD-ului. Si mai e ceva. E clar ca clestia asta cu Iohannis avand acum toata puterea (cum zic jurnalistii tampiti sau rau intentionati) e cu totul falsa. Nu doar ca i-au fost reduse prerogativele, dar are si un guvern (iar vor zice unii ranjind ca e guvernul lui) legat de maini si de picioare. Televiziunile (toate, nu doar alea PSD-iste pana in maduva oaselor) vor toca marunt la acest guvern si toata presa pur si simplu nu-i va lasa sa guverneze. Deja zic unii ca guvernul n-a facut nimic, desi au facut. Daca rezolva chestiunea cu bugetul chiar e un guvern de eroi. Sigur, s-a mai zis ca dupa ce va fi tocat guvernul Orban, PSD se va intoarce pe cai mari. Orice prost poate sa zica asta. Dar faptul ca o spun toti prostii nu inseamna ca nu e adevarat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că analiza ta miroase a wishful thinking.

      Ștergere
    2. Wishful thinking? Qui, moi? Pai nici nu ti-am amintit ca la locale diaspora nu voteaza si ca studentii nu prea se intorc sa voteze la locul din buletin, si nici cei plecati la lucru departe de casa. Si ca deocamdata, nici la parlamentare nu conteaza diaspora. Iar in ce priveste tocarea marunta a guvernului Orban, lasa ca vor fi sicanati rau in parlament si ca va fi presa calare pe ei, sa vezi tu ce-o sa fie cand se baga pe fir si sindicatele psd-iste. Alegatorii romani abia asteapta sa fie ei "Mari Dezamagiti" si sa zica fie ca regreta ca n-au votat cu PSD la prezidentiale, fie sa zica din nou ca n-au cu cine vota. Si in fine, nu te lua dupa cei care zic ca PSD-ul fiind partid de pensionari (circa 50% din votantii PSD la prezidentiale au varsta peste 65 de ani), asta inseamna ca randurile votantilor PSD se raresc din motive demografice. Cei care zic asa pur si simplu nu gandesc. Pai bazinul de pensionari se reinnoieste cu repeziciune, populatia imbatraneste si raportul pensionari/oameni activi creste de fapt in Romania. Iar odata cu dependenta de pensie, la conditiile din tara noastra, se schimba repede si interesele si atasamentele omului. Mie imi pare rau ca fac pe Cassandra p'aici. N-as vrea sa fie cum spun. Deci nu e wishful thinking. Apreciez faptul ca ai fost domn si n-ai tinut sa subliniezi scaparea mea de a scrie wishful cu doi de l. Ar fi zis lumea "Huo, agramatul!"

      Ștergere
    3. OK! Diaspora nu votează localele.
      Dar atenție!
      Bazinul electoral al PSD verificat în două rânduri anul ăsta este în cifre absolute de 2 milioane. Nu are de unde să crească. Pe la țară se votează primarul. Dar ține minte, în Moldova votează emigrantul care trimite banu'!
      Nu cred că îmi iau dorințele realitate, stânga de tipul ăsta a cam dispărut în est, la unguri și polonezi. Deci este un motiv serios, USR va putea deveni un competitor puternic dacă va ști să se adreseze acestui public!
      Și ai putea să te revelezi în identitate, sau ți se pare că nu e cazul

      Ștergere
  2. Nu inteleg de ce vorbesti de 2 milioane cand au votat peste 3 si 1/3 milioane cu Dancila la prezidentiale. De unde provine diferenta, din mari admiratori ai lui Dancila care altfel nu sunt votanti PSD, sau dintre oameni care nu pot sa il sufere pe Iohannis, dar altfel, la celelalte algeri n-ar vota PSD? Or fi si dintr-acestia, dar nu prea multi. Pe de alta parte, admit ca votul celor din diaspora a contat totusi destul de putin. Au contat mai mult legaturile lor (inclusiv ale celor care n-au votat) cu cei de acasa. Chiar daca n-ar fi votat nimeni in diaspora, procentajul lui Iohannis ar fi fost peste 60% si al lui Dancila, evident, sub 40%. Da'uite, ca sa vedem mai exact, o problema cu procente scrisa pentru un copiii meditati la matematica de doamna Dancila. "Am avut alegeri prezidentiale; la aceste alegeri s-au obtinut, in numere rotunde, 9 840 000 de voturi valabile; doamna Viorica a obtinut 3 340 000 de voturi si ălălalt candidat a obtinut 6 500 000 de voturi; ăștia care au fost pân alte tari au dat 930 000 de voturi valabile. Intrebari - 1. cat au fost procentele din voturi obtinute de doamna Viorica si respectiv ălălalt candidat? Aratati operatie cu operatie modul cum ati facut calculul. (indicatie pt. prof. care corecteaza: asta e pt cazul ca unii copii au vazut rezultatele la televizor) 2. Daca ăștia dă pân alte tari n-ar fi votat de loc, care ar fi fost procentele candidatilor?; se prespune ca din toate cele 930 000 voturi valabile obtinute din afara tarii noastre, adica de la ăia care nu sunt chiar români, n-a fost niciun vot pentru doamna Viorica; indicatie - atentie, asta inseamna ca toate aceste voturi se scad numai de la ălălalt candidat. Raspunsuri: 1. 33, 95% , respectiv 66,05% 2. 37,5%, respectiv 62,5%
    Deci se observa ca si fara diaspora.....
    Nu doresc sa-mi dezvalui identitatea, ca sa zic asa, fiindca am fost cam prea glumet si eu vreau sa trec drept om serios.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iarăși încerci să aduni mere cu pere.
      La europarlamentare au votat PSD 2 milioane, și la fel în primul tur de prezidențiale.
      Ăsta este potențialul PSD. Este normal ca la turul final să se adauge și alte voturi venind din alte părți.
      Deci să nu ne mințim, de fapt la fel a fost și în 2016 cam tot atâția pe un absenteism mare la parlamentare.
      Se reduce bazinul oamenii mai și mor și ca la Brexit dacă ar fi azi referendum n-ar mai fi Brexit!
      Ptiu am pierdut golul lui Benzema hahahaha...

      Ștergere
    2. Joe, imi place sa dezbat cu tine, fiindca esti uneori foarte usor de contrazis. Pai fii atent aici. La Europarlamentare a contat enorm factorul Dragnea, adica ura contra lui inclusiv in randul votantilor PSD. De-aia s-au luat doar doua milioane. Iar in turul unu la prezidentiale, foarte multi votanti PSD s-au orientat spre Diaconu, sau spre altii, inclusiv Paleologu, fiindca le-a fost târșe sa voteze cu Dancila. Am si eu rude care sunt votanti PSD si antenisti chiar, si au votat Diaconu in primul tur. S-au dus la vot si pt turul doi si cu cine crezi tu ca au votat, dupa ce au vazut ei la antena 3 ce "dictator arogant" s-a facut Iohannis si "ce curajoasa s-a aratat acea femeie victimizata", care s-a dovedit si o vorbitoare foarte buna. Iar Diaconu a avut peste 800 000 de voturi. Cel putin 600 000 dintre acestia au fost votanti PSD-isti. Sunt cifre raportate de IRES care arata ca si vreun sfert din votantii lui Paleologu au votat cu Dancila in turul doi, deci si aceia se poate presunpun ca sunt votanti PSD, dar le-a fost tarse sa voteze cu ea in primul tur. IN fine, au fost multi votanti PSD care n-au votat in turul unu, dar au fost scosi la vot de primari in turul doi. Admit ca NU toti cei 3 si 1/3 milioane ai lui Dancila din turul doi sunt votanti PSD, fiindca mai sunt si unii care fac pe interesantii si s-au suparat ei rau pe Iohannis ca a fost arogant, dar altfel ei sigur nu voteaza cu PSD, nu? Dar acestia au fost putini. Votantii PSD puri au fost in jurul a trei milioane, cel putin.

      Ștergere
  3. Doamna Viorica le-a explicat elevilor: Copii, eu am zis ălălalt candidat, fiindca el a zis primu' de mine candidatul ăla.

    RăspundețiȘtergere