vineri, 22 noiembrie 2019

Milițienii democrației


Expresia îi aparține lui Sever Voinescu de la Dilema veche și mi se pare foarte expresivă. Într-o democrație unii au încă mentalități de milițan, d'aia cu pulan în loc de argument.

Interesant că în democrație iliberală a Ungariei vecine, Viktor Orban vrea să impună o lege prin care să pedepsească pe adversarii din Parlament ca un milițian al democrației.

Că avem și noi în media milițeni se poate vedea la Antena 3, unul ar fi parazitul Ciuvică, ba mai este și o așa zisă jurnalistă veninoasă și blondă, care a fost de meserie milițian. Dar nu-i nicio mirare că la Antena 3 se cultivă astfel de milițieni.
Mai ciudat este că în media și pe online au apărut milițieni ai democrației de unde nu te așteptai. 
Dezbaterile fără protagoniștii prezidențiali față în față au dezlănțuit milițienii democrației, care doreau neapărat dezbateri, care nu mai clarificau însă nimic!

În tot cazul sunt de acord cu criticile la adresa formatului dezbaterii organizate de Iohannis și USL. Nu l-a servit pe candidat, ba dimpotrivă au stârnit un val de critici prin online, milițienii democrației apărând sub forma unor vocali suporteri USR, dezamăgiți de prestația lui Iohannis, dar mai ales de cea a jurnaliștilor invitați, acuzați că l-au menajat pe președinte.
Aceste critici unele vehemente, între care m-a mirat nervozitatea lui Stelian Tănase nu duc la nimic bun.
De milițianca Denise Rifai nu mă mir, era și este foarte nervoasă de neinvitarea Realității Plus la aceste dezbateri, poate mai bine pentru ei, că ar fi fost și ei acuzați că intrat și acest post în acest cor de lăudători.
Totuși am remrcat ieri seară că și-a schimbat opinia. Aceste critici induceau ideea proastă pentru democrației de absență la vot. Și aseară am remarcat că în prezența a doi jurmaliști și Rifai pledau pentru o participare masivă. Că ăsta ar fi pericolul în situația unui absenteism care ar îmbunătății scorul precar al PSD și Viorica Dăncilă. 

Am observat o anume aroganță agresivă la unii din liderii USR, amendată imediat de Valeriu Nicolae, aliat din PLUS, de o anume îmburghezire a liderilor USR, de politicianismul pe care-l blamau mai ieri.
Cel mai milițian se comportă Andrei Caramitru, care pare să-și fi pierdut complet busola.
Cum remarca Valeriu Stoica, fostul lider liberal, useriștii și mai ales Barna au avut trufia să candideze pentru alegerile prezidențiale, concurând un aliat de calibrul lui Iohannis. Dacă ar fi făcut o alianță largă a forțelor democratice, Iohannis ar fi obținut un scor peste 50%, care ar fi arătat  starea de spirit a electoratului românesc. Iar USR/PLUS și-ar fi conservat zestrea electorală de le europarlamentare

Pentru că abia acum se observă evoluțiile electoratului românesc. Bazinul electoral al PSD s-a micșorat simțitor. Cel mai interesant articol aparține antropologului Vintilă Mihăilescu în articolul ce-ne-arata-aceste-alegeri-in-care-nu-s-a-intamplat-nimic-diasporele taranul-emancipat--neamul-lui-dancila/

Ce spune în esență Mihăilescu. Că în zona rurală, în special în Moldova s-au petrecut schimbări importante, determinate de emigrația masivă din zonă, care a declanșat o urbanizare la presiunea realităților sociale și a internetului. Există o tendință de urbanizare frânată însă de infrastructura precară rutieră, dar și din domeniul educației și a sănătății.
Nu mai exista dependeanța de stat, înlocuită de banii trimiși de rudele aflate în Occident. Care au determinat și modificarea mentalităților. Evident că au apărut țărani care au nivel superior de trai și venituri, cum văd furnizorii mei de legume din malul stîng al Oltului din Saele, Teleorman. De fapt tot cursul inferior al Oltului este al legumicultorilor prosperi, cu solarii și sere care aprovizionează  sud vestul României, Oltenia, Argeș, etc. Sunt și fermierii din Teleorman, Bărăgan, Dobrogea, Banat care produc cereale la nivelul celor din Vest.
Ori acești oameni au părăsit zona tradițională a stângii pesediste. Au rămas prizonieri ai acelor mentalități cei de aici, din sudul României unde emigrarea nu a fost atât de masivă ca cea din Moldova.

Chiar dacă sunt probleme trebuie să fim optimiști și să ne folosim puterea dată de democrație, să alegem, să votăm!

Un comentariu:

  1. CT Popescu mi-a dovedit aseară că nu se poate dezbăra de mentalitățile de milițian al democrației, parcă îl vedeam pe CTP din 1990 cu Piața Universității.
    În plus iar vrea să ne dovedească că se pricepe la toate,la fizică, la dezintegrare radioactivă. Dar nu știe că în 2009 la confruntarea Băsescu Geoană KW Iohannis era doar primar de Sibiu și șeful FDGR și propunere de prim ministru. N-a mai fost! A devenit în schimb președinte.

    RăspundețiȘtergere