vineri, 8 noiembrie 2019

Dezastrul lui Ponta

În ultimele săptămâni, imediat după moțiunea de cenzură care a dus la căderea guvernului PSD, două partide au intrat în fibrilație.

Primul a fost USR, sau mai degrabă liderul său Dan Barna și a câțiva acoliți s-au apucat să ceară chestii imposibile primului ministru desemnat Ludovic Orban. Noroc că reacția vigilentă a jurnaliștilor și a media în general i-a adus la realitate și au decis să voteze viitorul guvern în Parlament.

Mult mai ciudată a fost reacția lui Victor Ponta. El a spus clar și tare că Pro România nu va vota guvernul Orban. Au urmat negocieri și câțiva lideri ai acestui partid credeau că dacă tot ai votat căderea guvernului Dăncilă este necesar să participi și să votezi în Parlament și guvernul desemnat să-l înlocuiască.

Cel mai sonor pentru acest vot era Mihai Tudose, fostul prim ministru, înlocuit de doamna Dăncilă. Mihai Tudose este acum în situația de europarlamentar, deci nu putea vota, dar apropiați ai acestuia din Filiala Brăila au decis să voteze viitorul guvern. Interesant că și lideri precum Daniel Constantin și mai ales Sorin Câmpeanu erau de acord să voteze învestirea guvernului Orban. 

Guvernul a fost învestit și pe pe Ponta l-a apucat nebunia. S-a certat contondent cu Mihai Tudose pe Facebook și doar faptul că este europarlamentar l-a făcut pe Ponta să ezite să-l dea afară.

Dar ce este mai ciudat este că i-a dat imediat afară pe Daniel Constantin și pe Sorin Câmpeanu.  Păi Ponta spunea pe la televiziuni că are un candidat de prim ministru în Sorin Câmpeanu, pe motive notorietate și mai ales onorabilitate. Cred că domnul Câmpeanu a exercitat postul interimar de prim ministru după demisia lui Ponta în 2015. 

Tot acest scandal pur și simplu dezagregă acest partid și Ponta rămâne singur. Și se pare că așa și vrea. Dintr-un partid de perspectivă care putea fi o alternativă mai modernă și europeană a PSD, Ponta îl desființează.

Asta nu poate avea decât o explicație, Ponta își dorea să preia PSD fără camarila lui Dragnea, cum a mărturisit anterior. Asta reiese și din informațiile date chiar de el că discuta cu PSD, inclusiv cu doamna Dăncilă și probabil făcuseră un pact ca să-i blocheze și întârzie pe liberali.
În acest mod Ponta greșește profund. Nu va mai avea în spate un partid viabil cu care putea negocia cu oricine.

Se poate observa că Ponta nu a învățat nimic din prostiile anterioare pe care le-a comis. 
A rămas doar arogant și mincinos, de aceste hibe nu se poate dezbăra.

2 comentarii:

  1. Pina la urma Ponta a dovedit ca nu este un politician abil si cu citdecita viziune , iar implicarea lui in aceasta activitate poate fi dezastruoasa ptr natiune. Incearca niste speculatii care nu il mai recomanda ptr aceasta activitate .Au avut dreptate Basescu , Dragnea , Johanis si Dancila .

    RăspundețiȘtergere
  2. Ponta - un caz tipic de mare smecher care se incurca in propriile smecherii.
    A incercat sa joace la prea multe capete si sa santajeze in prea multe parti. Parea sa aiba initial o strategie promitatoare, dar si-a pierdut rabdarea si a complicat pe parcurs atat de mult lucrurile, incat a pierdut-o din vedere. Strategia initiala a lui Ponta a avut la baza urmatorul mesaj: Romania are nevoie de un adevarat partid social democrat de tip european; PSD este condus de catava vreme de un grup infractional organizat si nu mai poate fi considerat un partid social democrat; reformarea PSD nu este posibila decat daca intreaga conducere actuala a partidului ar disparea, lucru extrem de improbabil; cum reformarea nu pare posibila, este probabil ca PSD-ul nu poate fi salvat; dar in PSD sunt multi oameni de valoare, care cred in social democratie si pe acesti oameni merita sa ii salvam noi; suntem gata sa ii primim in Pro Romania, sa preluam parlamentari si simpli membri si intregi organizatii locale; Pro Romania are astfel perspectiva de a creste rapid in urmatoarea perioada, si va creste cu atat mai repede cu cat vom elabora o tactica mai eficienta de a submina PSD-ul; in acest scop, si pana va creste suficient, Pro Rom. va trebui sa se foloseasca de PNL; vom sustine deci o motiune de cenzura impotriva guvernului Dancila, alaturi de PNL; apoi ne vom confirma insa rolul de partid de stanga, evitand sa intram intr-un guvern al PNL; vom sustine o perioada un guvern minoritar PNL, dand insa asigurari electoratului social democrat ca suntem gata sa sanctionam orice derapaje; in final, la viitoarele alegeri, ar deveni astfel posibil pentru noi sa obtinem o proportie tot mai mare a voturilor acestui electorat, lasand PSD-ul mult in urma, la numai cateva procente.
    Deci acesta ar fi fost obiectivul lui Ponta, plauzibil a avea succes, posibil a fi urmat chiar de o candidatura la presedintie etc. Dar obiectivul trebuia urmarit cu persevenrenta, iar omul nostru este, se pare, foarte susceptibil la deficit de atentie si hiperactivitate, sindromul copilului zvanturat; evenimentele l-au surexcitat, a visat deodata ca i-ar putea cadea in mana PSD-ul cu totul, apoi ca ar putea intra chiar de acum intr-un guvern sau altul, si-a pierdut capul, a scapat din ochi obiectivul plauzibil, si obiectivul...s-a facut pulbere.

    RăspundețiȘtergere