vineri, 13 martie 2020

Maica Tereza, Liiceanu și alte câteva chestiuni actuale

Nu aș fi sărit din pat și să mă înființez la laptop ca să scriu în această seară, dar lectura articolului scris de Gabriel Liiceanu din contributors.ro mi-a mers la inimă!

Ce face în mod esențial în articol Gabriel Liiceanu?
Îl apără pe Vlad Voiculescu de acuza că tatăl său a fost declarat turnător la securitate.
Vlad Voiculescu a fost denumit de Liiceanu Maica Tereza pentru contribuțiile sale la ajutorarea celor cu probleme de lipsă de medicamente anti cancer și alte inițiative extrem de lăudabile în domeniul sănătății. 

Știu foarte bine ce însemna în comunism să ai un dosar prost, adică ce au făcut părinții tăi. Pe mine nu m-a costat grozav, doar faptul că în 17 ani de carieră profesională nu am putut merge la burse și conferințe în Occident. O știu sigur din reproșurile pe care mi le-au făcut securiștii.
Într-un fel am avut nooc că m-am născut la sfârșitul anilor 40, că dacă eram născut la începutul anilor 40 aș fi avut probleme mari cu școlarizarea, cum a pățit-o prietenul meu doctorul Rau Vișinescu, al cărui tată era fost avocat băgat la pușcărie la începutul anilor 50. Așa că nu a fost primit la liceul de elită din oraș, ci la Liceul Comercial, ca apoi intrând la Drept să fie dat afară pe motiv de dosar cu tată deținut politic. Norocul lui că pe la începutul anilor 60 nu mai conta așa dosarul, comuniștii aveau nevoie de intelectuali și observau că numerus clausus aplicat de fasciști în anii 30 și de comuniști în anii 50 nu mai funcționa. 

Nici autorul Gabriel Liiceabu nu a fost scutit de aceste probleme de dosar. 
Așa că a aprecia sau blama pe un om pe baza dosarului părinților este una din cele mai ticăloase aberații, cu miros de mentalitate comunisto-fascistă!

Ieri am blamat mișcările lui Orban privind renunțarea lui Cîțu la șefia guvernului. Azi îmi mențin opinia nuanțat.
Ce să-i faci așa sunt la noi mentalitățile cu iz feudal în partide, dacă nu ești șef administrativ nu mai ai ascendentul de șef de partid!
Dar cei care blamează cel mai tare acest lucru sunt chiar cei de la USR. Păi cum mai stă rebutul politic de Barna în fruntea USR. Aerul proaspăt la care speram toții din partea acestui partid nou s-a poluat și se comportă la fel ca partidele vechi pe care le blamează. Iohannis i-a încredințat azi din nou funcția de prim ministru. Toată epopeea însărcinării lui Orban s-a desfășurat prin ședințe video pentru că un senator liberal este infectat cu coronavirus. Se pare că președintele a obținut de la celelalte partide inclusiv PSD asigurarea că mâine noul guvern Orban va fi voatat de urgență în Parlament. Se pare că doar Tăriceanu refuză, dar din ALDE a rămas doar el și Vosganian!
Rămâne acum ca Orban să fie în stare să repare în fața electoratului gafa de ieri. Chiar dacă PNL pierde electori, pe principiul vaselor comunicante merg la USR și asta nu este rău! 

Și ultimul lucru de care mă ocup este CCR, adunătura aia de anafabeți ticăloși, scursurile PSD ajunse pe post de apărători ai acestui partid în conflicte politice, care nu au de loc de a face cu Constituția României.
Și am proprietatea cunvintelor.
Ieri au respins ordonanața de urgență privind alegerile anticipate. Că această procedură este caducă de când cu pandemia este ceva, dar să respinge posibilitatea ca votul să se desfășoare în trei zile în diaspora, mai ales în condițiile pandemiei este criminal! Apoi prevederea măririi numărului de paralamentari care să reprezinte pe românii din dispora este o altă măgărie. 

Cea mai ticăloasă este cea care privește posibilitatea de a vota oriunde în România la parlamentare. Pentru că s-a votat în ultimii 30 de ani pe liste suplimentare și că erau suspiciuni de vot multiplu, acum este eliminat acum cu controlul electronic cărții de identitate. Votul la parlamentare nu este uninominal, deci se votează pe partide, deci așa se restrânge libertatea de a vota dacă nu poți vota decât în localitatea de reședință. CCR explică că este tocmai invers, că prevedrea din OUG restrângea dreptul de vot!  Exact ca în Caragiale: de fapt e vițăvercea!

5 comentarii:

  1. Dar cum e votul la parlamentare? Ca nu e nici uninominal, nici doar pe lista de partid, e un amestec de nu mai intelege nimeni nimic. Aia de la CCR au zis ca daca s-ar putea vota oriunde nu s-ar mai respecta rolul circumscriptiilor electorale, adica au si alea un rol, ceva ca la uninominal. Tu intelegi cum se aleg candidatii la parlamentare? Daca da, spune-ne si noua.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este pe listă de partid. Deci nu poți restrânge dreptul de vot la o circumscripție că intri în conflict cu Constituția. Rezultatele se validează la nivel proporțional pe întreaga țară. Interesul este al UDMR în anumite zone unde candidații lor nu ar putea îndeplini condiții de alegere cum este Clujul din cauza studenților etnici români. La fel și zone universitare unde PSD are avea șanse. Dar fundamental este dreptul de vot care, cum se vede poate fi oriunde. Doar la primari unde este uninominal votezi în locul de reședință. În rest ai dreptul să alegi o listă și aici ar trebui să li se permită în primul rând studenților. Dar CCR nu a mers la școală și nu știu ce este mai mic și mai mare.

      Ștergere
    2. Scuza-ma Joe, ca insist, dar nu mai e sistemul acela propus de Cristian Parvulescu, sistem care combina votul pe lista de partid cu vot pe candidat nominal, sau naiba stie cu ce? Acela sigur nu era vot pur pe lista de partid. Deci pe scurt: nu se mai aplica sistemul de vot Parvulescu?

      Ștergere
    3. Cred că ești plecat demult din țară d nu mai știi? Votul la parlamentare se dă pe listă de paryid, sau independenți. Trebuie depășită cota de 5% din votul toatla să ai reprezentanți în parlament. nNu mai există din 2016 decît votul pe listă, proporțional! În concluzie, oriunde te ai afla votezi o listă de partid nu un candidat.

      Ștergere
  2. Multumesc. In acest caz obiectia CCR impotriva votului dat oriunde in tara e total absurda si rauvoitoare.

    RăspundețiȘtergere