marți, 3 martie 2020

Sondaje


Ieri a fost publicat ultimul sondaj IMAS Europa FM. 
Unii jurnaliștii s-au grăbit să tragă concluzii apocaliptice.
De ce? 

Pentru că PNL a scăzut și PSD a crescut!
Un eveniment care nu a a fost luat în considerare pentru rezultatele acestui sondaj a fost moțiunea de cenzură prin care a picat guvernul Orban. Deci este aparent un succes al PSD și un  eșec al PNL, chiar dacă acest insucces era voit.

Ca unul care lucrează cu cifre nu absolutizez valorile din sondaje. El pot da un trend, o tendință.
Valoarea de peste 47% pentru PNL mi s-a părut exagerată. Eu eram tentat să cred că valoarea este pe la 40%, care este acum dată de ultimul sondaj din februarie. Valoarea mare din ianuarie era și pe valul de simpatie după victoria lui IOhannis, dar și după o guvernare reușită a PNL și Orban. Abia acum și-au dat seama liderii USR+ cât de important este să guvernezi și după cum se vede USR+ vrea la guvernare, dar sunt respinși de Orban.
Pe de altă parte PNL și Orban sunt în tratative cu USR + pentru candidați comuni la primari. Cred că această strategie este bună. Ce ar trebui să-i îngrjoreze pe liderii USR + este faptul că trendul alianței lor este scăzător. Erorile politice se plătesc și ar trebui să-și reeavalueze strategiile electorale.
Un prim pas pozitiv este dat de aceste negocieri în care reprezentanți USR au șansa să devină candidați pentru primării importante, în primul rând în Moldova și Țara Românească.

Cred că în acest sens PSD pe de altă parte are două alternative, prima să boicoteze alegerile anticipate în care pot avea ceva șanse de reușită cuplate cu localele, sau iluzia prostească a grupării Dragnea că PNL va avea probleme cu pensiile din septembrie. Cred că se înșeală, pentru că se poate invoca forță majoră dat fiind situația economică internațională defavorabilă.

Sondajele mai spun că partidele mai mici sunt pe cale de dispariție. Procentele Pro România au migrat deja la PSD ca de altfel și parlamentarii.
PMP nu are decât șansa fuziunii cu PNL, iar ALDE n-a mai rămsa decât cu Tăriceanu și Vosganian.
Mă ia râsul că se mai inventează partide care nu satisfac orgoliile unor politicieni efemeri.

Sondajele sunt utile pentru ca partidele să-și evalueze corectitudinea sau insuccesul strategiilor electorale. 

4 comentarii:

  1. Totusi, sondajele sunt un mijloc de manipulare. Nu cred in ele cum nu cred nici in democratie. Oamenii sunt manipulati FARA SCRUPULE, NEFIIND PEDEPSITE MINCIUNILE SFRUNTATE, si oe urma oamenii voteaza! Cum sa voteze corect? Pe langa faptul ca tu ca muritor de rand NU POTI VERIFICA corectitudinea numararii voturilor. Suntem la mana bunei credinte sau a lipsei acesteia a politicienilor si a retelei serviciilor secrete!

    RăspundețiȘtergere
  2. Joe
    Tu erai siderat de o relatie pe care ai avut-o cu Orban ( probabil ca de scurta durata cit o fotografie)
    Acum ca te vad cu Rares cu Citu ... Bine ca am mincat ca altfel ma inecam.
    Cum, poti decadea atit de mult ???
    Raspunde-mi te rog !!!

    RăspundețiȘtergere