duminică, 29 martie 2020

J'accuse de Roman Polanski



Pentru că am timp destul am tot căutat aseară un film.
Am dat de acest film J'accuse realizat de Roman Polanski, dar nu l-am putut vedea din cauza traficului care era excesiv.
Așa că am nimerit peste un film su spioni și spionaj numit Spioni de elită având ca actori principali pe Robert Redford și Brad Pitt. Filmul este din 2001, se vede după computerele și celularele care tocmai debutaseră ;I este bine realizat pentru că acțiunea trebuie să fie cât de cât realistă și interpretarea actoricească convingătoare. Și cum să nu fie dacă cei doi actori sunt Redford și Pitt!

Azi dimineață am pus din nou filmul J'accuse care apare pe imdb ca An officer and a Spy. Pentru că și acest film este un film cu o afacere de spionaj de acum 125 de ani. 
Este celebra Afacere Dreyfus despre care se spune că și azi împarte Franța.

Dreyfus care era căpitan de artilerie este acuzat că face spionaj în favoarea Germaniei. Aceasta se baza pe un document numit borderou pe care îl descoperă maiorul Henry de la Deuxieme Bureau, agenția de spionaj a Franței. Pe baza acestor acuzații Dreyfus este degradat și trimis în pușcărie pe Insula Diavolului din Guiana Franceză.

Colonelul Picquart este numit șeful acestei agenții de spionaj și descoperă că toată afacerea era un fals pus la cale de maiorul Henry, care intercepta corespondența atașatului german la Paris. El își dă seama din alte documente că adevăratul trădător era de fapt căpitanul Esterhazy. Vârfurile armatei franceze refuză să recunoască în acesta un spion. Motivele erau antisemitismul și esprit de corp al acestora care erau mai toți aristocrați. Este mai surprinzător că Esterhazy era de origine maghiară și totuși a prevalat antisemitismul care devenise puternic în Franța. 

Picquart dezvăluie mașinațiunile și este sprijinit de articolul din L' Aurore al lui Emile Zola intitulat ca și numle filmului: J'a, ccuse.
Piquart este arestat și închis procesul Dreyfus se reia și acesta este din nou condamnat. 
Dar de abia în 1906 este rejudecat și repus în drepturi.
Guvernul anterior cade și Președenția Consiliului de Miniștri o ia Clemenceau și  ministru de război este numit Picquart devenit general.
Cred că acest cutremur din   armata franceză a fost benefic pentru Franța. Cu corpul de generali implicați în afacerea Dreyfus, armata franceză ar fi fost cu siguranță învinsă de germani în Primul Război Mondial! 

Interpretarea lui Jean Dujardin în rolul colonelului Picqaurt este impecabilă.
Însă în primul rând reiese măiestria marelui regizor Roman Polanski care face un film convingător pe care-l urmărești cu sufletul la gură!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu