marți, 28 septembrie 2021

Congresul rușinii naționale


Așa cred că poate fi denumit ultimul congres al PNL. În ultimul timp m-am abținut de la comentarii politice nu m-am uitat la canalele de șțiri, am renunțat mai mult sau mai puțin să citesc comentariile pline de venin ale unor jurnaliști.

Am participat și eu la un congres PNL, cel de acum 20 de ani. Era p perioadă foarte agitată. Tocmai se retrăsese Mircea Ionescu-Quintus, ultimul lider istoric al partidului, aflat la o vârstă impozantă. Reușise se adune la un loc toate fracțiunile cu ideologie liberală și acum era nevoie de un lider nou. PNL tocmai participase independent la alegerile parlamentare și luase ceva de genul 7%, procent de partid balama. Pentru conducerea partidului candidau trei lideri destul de tineri. Cel mai bine plasat era avocatul Valeriu Stoica, supranumit și combinagiul, locotenentul lui Quintus în materie de fuziuni. Alt competitor era Călin Popescu Tăriceanu, cel care ar fi reprezentat linia clasic liberală, bărbat frumos și cam atât. Avusesem la Pitești o întâlnire și eu și alți liberali decisesem să-l susținem. Al treiler competitor era tânărul de 41 de ani Crin Antonescu cel care a devenit cel mai strălucit orator parlamentar postdecembrist. Sala era tensionată, Stoica își cam aranjase ploile. Antonescu a avut un discurs strălucit, Tăriceanu a fost penibil, s-a încurcat, nu a fost în stare de un discurs coerent și pelticul Stoica a câștigat. Victorie a la Pyrrhus, pentru că lipsa lui de carismă, pactul care l-a făcut cu PSD l-au determinat finalmente să-și dea demisia ulterior. Congresul a fost însă decent, cu aplauze la vei trei competitori. 

Acum în 2021 când congresul PNL avea doar doi competitori congresul a avut o desfășurare rușinoasă! Dar nu de acum din 25 septembrie. Pentru că Ludovic Orban a declanșat o campanie absolut mizerabilă, incredibilă pentru disputa între doi lideri de partid, partid cu pretenții, cu papion, cum se pretindea. 

Faptul că Ludovic Orban s-a trezit cu un contracandidat l-a scos din minți. A scormonit în trecutul lui Florin Cîțu și a descoperit în o beție de tinerețe în America virtuoasă din Mid West care te bagă la pușcărie ca să te trezești din mahmureală. Tot timpul până la congres Orban și acoliții au aruncat cu lături în adversari și mai ales în Cîțu. Până acum ceva timp Orban era un politician normal, cu anumite calități de negociator. Își dorise mult liderșipul partidului, o pândise pe Alina Gorghiu și reușise să devine liderul PNL după eșecul de la parlamentarele din 2016. Părea a fi pe cai mari după europarlamentarele din 2019, care plasase PNL pe primul loc și pentru că făcuse o alegere corectă prin a-l aduce pe Rareș Bogdan. A devenit prim ministru prin negocieri inteligente ca să cadă guvernul Dăncilă și să guverneze până la parlamentarele din 2020. Dar după aceea s-a văzut că PNL obținuse rezultatul la europarlamentare în primul rând datorită efectului Iohannis. 

Au urmat alegerile locale și parlamentare din 2020. Aici Orban a făcut o mare eroare, putea să combine localele cu parlamentarele. Nu le-a făcut și la locale rezultatul nu a fost concludent, iar la parlamentare a pierdut primul loc datorită lipsei votanților în plină pandemie. Dar cauza principală acestor teste electorale a fost că a mizat în principal pe cai morți . Cu toate că semnalele de la locale arătau că sunt lideri de județe cu mari probleme, baroni cu cumetrii și interese care îi asemănau cu PSD, Orban nu a renunțat la ei și rezultatul a fost prost! În plus la negocieri de coaliție, USRPLUS l-a perceput ca un  lider corupt, al trecutului. Au profitat și au negociat avantajos ca Orban să își facă pofta de Președinte al Camerei Deputaților. USRPLUS a acceptat pe Florin Cîțu ca un tip mai tânăr încă neatins de morbul bizantinismului fanariot, tipic politicilor românești. Dar nu au prevăzut că Florin Cîțu nu este Orban, să le facă poftele. Și Uite că acum suntem în plină criză guvernamentală. 

Congresul organizat nota bene de Ludovic Orban a fost o rușine națională!

Disperat că pierde șefia, Orban a organizat la congres o comando  de derbedei de stadion, liberali, o Doamne! Care s-a ocupat cu huiduirea contracandidatului Florin Cîțu. A alimentat campania mizerabilă a jurnaliștilor favorabil USRPLUS. Ultim găselniță a fost să prostească oameni de litere și cultură onorabili să-l susțină. Păcat că domnul Manolescu nu mai este la curent cu situația din partid, că domnul Șora nu știe ce se mai întâmplă în politică. După ce a pierdut șefia Orban este și mai agresiv, ar vrea parcă să rupă PNL. Este o ieșire penibilă din politică. Și trebuie uitat!


4 comentarii:

  1. Abține-te Joe! Am așteptat de la coaliție o altfel de guvernare și reformele promise în campanie! Dar când Voiculescu a demascat mizeria cu vaccinările pe sprânceană în centrele de vaccinare deschise în unitățile militare, când noi, cei de 75 de ani, nu aveam loc de pleiada de parlamentari, consilieri, baroni aflați foarte departe de bătrânețe, când Voiculescu a arătat că raportările Covid-19, se coafează, ce a făcut Cîțu? L-a zburat din post! Idem apoi cu ministrul justiției. Află că pe oamenii de rând nu-i interesează ambițiile lui Cîțu ci reformele în justiție, în legea pensiilor, dispariția pensiilor speciale, reforme în Învățământ, sănătate, frânarea creșterii facturilor (care, probabil, ție nu-ți produc frisoane), transparență în luarea deciziilor și altele. Nici Orban, nici Cîțu n-au mișcat un deget, ba le-au mai pus și frâne USRPLUS-iștilor și au dat din plin apă la moara PSD. Tot ce au făcut liberalii în anul lor de guvernare împreună cu manechinul Iohanis a fost să aștearnă un covor
    pufos viitoarei guvernări PSD.

    RăspundețiȘtergere
  2. Te cam înșeli! mai ales în privința lui Voiculesacu! Uite, sunt suficiente vaccinuri și nu se vaccinează lumea și am ajuns la un maxim de infectări. Pentru că sunt suficienti prosti și lipsa de educație. Nu politica este de vină! Cât despre Stelian Ion a fost cel mai slab ministru de justiție. Păcat că Ghinea și Drulă nu sunt multiplicați în USR PLUS. Și cel mai tare mă enervează că te iei de Iohannis! Chiar ai orbit? Avem în fine un om de stat european și noi stăm în Poiana lui Iocan și ne lamentăm. Și nu reformele în justiție îi dor pe români, corentul și gazilii, DA!

    RăspundețiȘtergere
  3. Joe, stii gluma lui Mircea Crisan cu castarvetele? Asa esti si tu. Orice ti se spune, orice ti se demonstreaza, oricine spune altceva, tu o tii pe a ta! Nimeni nu intelege nimic, doar tu! Drumul e periculos.

    RăspundețiȘtergere
  4. CURAT MURDAR cum zice Nenea Iancu. Pe mine nu ma deranjeaza golania liberala care impute scena politica romaneasca de 30 ani. A fi liberal asta presupune sa fii un bandit fara scrupule. Asa a fost dintotdeauna cu liberalii. Si slava domnului cite exemple avem macar in astia 30 de ani. Ma deranjeaza faptul ca un numar imens de insi cu carte din Romania se cred mai presus deoarece sustin liberalii. Fara sa ii fac o critica cred ca de vina este comunismul care a oferit posibilitatea unui numar mare de oameni sa faca o scoala superioara , o facultate etc. Acum de cind cu optiunea lor liberala .apare dovada ca acesti oameni daca nu sunt cu mina infipta prin diverse bugete , sunt niste oameni care nu gindesc desi au diploma si din pacate multa multa vanitate. Pacat !!!

    RăspundețiȘtergere