sâmbătă, 4 septembrie 2021

Haos ca-n filmele cu proști








Cam așa se poate caracteriza ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile pe scena politică românească.

Râdeam de prostia pesediștilor care au făcut moțiune de cenzură să-și dea jos propriul guvern. Iată că prostia și stupiditatea se repetă. 

Totul a pornit de la inițiativa liberală a programului Saligny (se citește și se pronunță cu gn, așa declara însuși inginerul Saligny). Ideea unui program care să complementeze cel din PNRR privind urbanizarea zonei rurale este în principiu corectă. Pluseriștii au respins-o de plano. Pentru că pe ei nu-i interesează politic, au prea puține sau de loc primării rurale pluseriste. Versiunea oficială este că se vor cheltui bani aiurea, cum s-a întâmplat cu vechile PNDL. Deosebirea este că acum este o altă administrație, mai strânsă la pungă și mai atentă. Pe de altă parte prim ministrul Florin Cîțu trebuia să îndeplinească promisiunea față de primari pentru alegerile din partid. Acest proiect este puternic sprijinit și de UDMR pentru că zonele unde predomină maghiarii sunt printre cele mai slab dezvoltate din România. Totul a pornit de la introducerea intempestivă a acestui proiect la o ședință de guvern. Au convenit însă să revină la ședință seara. Dar pluseriștii reuniți într-o adunare a conducerii lor au decis să facă scandal, punându-l pe Stelian Ion, mimistrul justiția să mintă public că nu a primit originalul ordonanței, contrazis de prezentarea scrisorii trimise de ministrul dezvoltării cu data de 25 august a originalului ordonanței. Că după remanierea lui Stelian Ion, ministrul interimar Bode a adus la ședința de guvern fără prezența pluseriștilor unde s-a aprobat ordonanța exact materialul realizat de ministerul justiției. Cred că această minciună, combinată cu lipsa celor de la USRPLUS la acea ședință de guvern a enervat pe inflexibilul Cîțu să ceară remanierea lui Stelian Ion, acceptată de președintele Iohannis. Adevărul este că Stelian Ion a fost unul dintre cei mai slabi miniștri de justiție și era așteptată schimbarea lui. Un deputat pluserist declară senin că ei nu pun accentul pe oameni, odată ce Cîțu amenință schimbarea tuturor oficialilor pluseriști din structurile guvernamentale, inclusiv prefecții după depunerea moțiunii de cenzură. Ori tocmai schimbarea unui pluserist ministru a detonat a doua oară scandalul din coaliție. Ori remanierea lui Stelian Ion a bubuit și mai tare, acesta fiind un ministru cu mult sub așteptări, incapabil de reformele promise în justiție. Am citit și deformările realității, ca să nu zic minciunile lui Cristian Ghinea privind desfășurarea evenimentelor. Ei în loc să se certe cu PNL pe tema eliminării SIIJ trebuiau să negocieze cu maghiarii de la UDMR. Președintele nu a dorit să comunice cu pluseriști puși pe scandal. Nu știu dacă intervenția lui Iohannis ar fi fost salvatoare. 

Cred că și PNL și-a făcut greșit calculele. Cîțu și liderii PNL s-au dovedit inflexibili în relația cu USR PLUS în ideea că aceștia nu au nicio alternativă. Și iată că au găsit-o, alierea cu cel mai nefrecventabil partid parlamentar, adică cu AUR! Bănuiesc că în spatele acestor învârteli și confruntări stă Dacian Cioloș, probabil cel mai toxic politician al momentului. Este cel care a făcut abuz de încrederea lui Iohannis, i-a trădat pe liberali, și-a făcut un partid cu origini suspecte, a alimentat tot timpul confruntările cu PNL, a militat pentru ieșirea de la guvernare. Sunt mai mult ca sigur că și aranjamentul moțiunii de cenzură împreună cu AUR este tot opera lui. Barna este prea naiv și puțin versat în malversații politice. Dar după cum se desfășoară lucrurile liderii USRPLUS par a fi niște impostori și aventurieri. Aceasta alianță de conjunctură cu AUR se va lăsa cu repercusiuni externe. Cioloș probabil va părăsi funcția de șef al RENEW de la Parlamentul European sau va fi dat afară și cei de la USRPLUS excluși din această formațiune politică.

Moțiunea de cenzură a fost lansată aseară, se pare că totuși va fi depusă luni. Ce urmează este extrem de neclar, și oricum viitorul sună prost. Dacă moțiunea va fi votată și de PSD, guvernul Cîțu va cădea. Ce urmează?

Un nou minister cu un nou prim ministru. Dacă rămâne Cîțu, se poate ajunge la alegeri anticipate, în care cei mai în pericol vor fi cei de la USRPLUS. 

O soluție foarte exotică pentru a împăca capra și varza va fi ca propunerea de prim ministru să fie Kelemen Hunor! Dar pentru USRPLUS dacă au scăpat de dracul, au dat de sersea! Calitatea discutabilă a politicienilor maghiari este iezuitismul politic, totuși ei sunt loiali, când promit ceva! 

Dacă nu trece moțiunea, guvernul va fi minoritar și poate sprijinit din umbră de PSD. 

PSD nu poate forma un guvern și nici nu dorește, în primul rând pentru că din acest haos nu are decât de câștigat. Situația este dificilă, pandemia este în valul 4,  PNRR încă nu a fost aprobat și mai ales nu pot forma o majoritate decât   cu AUR și cu USRPLUS!

Viitorul PNL este dificil, poate scădea, pentru că fără un sprijin clar și ferm în parlament nu poate proceda la reforme. Cel mai afectați vor fi însă cei de la USRPLUS. Alianța asta AUR nu dă bine de loc și cineva profețea că la alegerile proxime vor avea mai puține voturi decât membri. 

Cam asta despre politică.

USRPLUS repetă circul declanșat de PD pe vremea CDR prin 1998, dar atunci ei aveau atu pe demagogul genial Băsescu, care a făcut un partid de 33% egal cu PSD. Dar cum se spune: eu te-am făcut, eu te omor. PD-PDL este istorie!

USRPLUS are în schimb pe toxicul Cioloș care nu cred că știe ce vrea, iar pluseriștii nu prea au habar de politică.

Nici Cîțu nu prea este în temă, crede că  politica și guvernarea sunt un fel de companie de afaceri.

AUR reface defunctul PRM, iar pretinsa victorie a PSD sună groaznic.

Vinovați sunt toți pentru că nu înțeleg că în politică trebuie și un dram de compromis. Nu știu dacă Iohannis poate repara din ce s-a stricat. Dar în politică se spune ca în engleză: Never say never!

Și un pic de respiro fără politic cred că este necesar și-n blogul meu.  


4 comentarii:

  1. Infiorator!!! Nu-mi vine sa cred că USRPLUS a ajuns să facă asta, apărând ca un partid ghidonat de PSD sa rastoarne guvernul și să decredibilizeze PNL!!!! Cartitele PSD din USRPLUS și din PNL au menținut o ura permanentă între USRPLUS și PNL, lucrând în favoarea PSD!!!…adică în favoarea mafiei ghidate de Moscova care nu poate lăsa o coaliție pro-occidentale sa triumfe!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Joe, tu vezi ce scrii? ”Pe de altă parte prim ministrul Florin Cîțu trebuia să îndeplinească promisiunea față de primari pentru alegerile din partid.” Adica Cîtu castiga alegerile interne din PNL pe baza banilor publici? Ce e asta daca nu abuz in serviciu? Sunt si alte lucruri in neregula pe care le-ai scris in textul asta (inclusiv formulari neglijente, de exemplu ”Asta cam despre politică”), imi pare rau sa o spun. Nu mai intru in detalii, dar macar verifica-ti textele inainte de a le publica.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vad ca usor usor ai ajuns la ideea de a mentine in functii publice oameni cu tinichele penale atirnate de coada pe parcursul vietii. si partide care ajunse la putere nu urmaresc decit infascarea banilor publici. Dute la pescuit si lasa politica,

    RăspundețiȘtergere