sâmbătă, 10 mai 2014

Mândria de a fi român

Reluarea articolului domnului Pleşu mă obligă se reiau şi eu anumite păreri.

A fi român este decizia luată de părinţi din dragoste, nu ai decis tu să fi român, ci părinţii!

Deci nu-i nicio mândrie în asta! Poţi decide însă  să nu mai fi român şi să pleci din ţară, să emigrezi. Înainte de 1989 era mai greu şi nu lipsit de pericole. Acum este mult mai simplu.  Unii au decis deja emigrând peste ocean în SUA sau în Canada şi ei pot fi mândri că sunt americani, canadieni, etc. 
Sunt şi conaţionali ai noştri care au plecat la muncă prin Europa şi unii dintre ei au decis că mai bine rămân acolo. Şi luând această decizie riscă mai mult, pentru că Europa nu este aşa de primitoare ca America de Nord. 
Fie vorba între noi şi acolo, în Lumea Nouă există o mefienţă faţă de nou veniţi.

Mândria de a fi român nu are legătură cu actualitatea, nici măcar cu istoria României din ultimii aproape o sută de ani.

Această afirmare a românităţii are legătură cu situaţia românilor din Transilvania de acum aproape 3 secole, când apartenenţa la etnia românească era batjocorită şi era de ocară în ochii stăpânilor. Emulii Şcolii Ardelene au redescoperit filiaţia latină a românilor, motiv de mândrie şi descendenţă nobilă şi au clamat drepturi egale în această provincie imperială prin Supplex Libellus Valachorum, la Revoluţia din 1848 şi prin Memorandum. Ei aveau toate motivele să fie mândri că sunt români!

Din păcate în perioada interbelică această mândrie a fost exploatată de naţionalişti extremişti în mod sinistru şi apoi de revanşa naţional comunistă, după ce în obsedantul deceniu, românismul era o anexă a bolşevismului slav. Azi încă trăim reziduurile toxice ale acelor vremuri de loc îndepărtate.

Astăzi în Europa sunt mulţi români în diasporă la muncă, unii le zic căpşunari, trăiesc modest, muncesc pe rupte ca să aibă să-şi construiască acasă o existenţă decentă. Sunt parazitaţi de unii conaţionali care sunt pe acolo doar ca să fure. Avem o problemă serioasă de percepţie date de infractorii români şi unii dintre noi se jenează să recunoască că mai sunt români. 
Îmi reamintesc că demult am văzut un film italian cu Nino Manfredi, emigrant italian în Germania. Se jena să recunoască că este italian, erau văzuţi rău, se vopsise blond. Asta până la un meci de fotbal când italienii le administrează nemţilor o corecţie şi o lecţie de fotbal şi Manfredi lasă toate frustrările şi se laudă că este mândru de faptul că este italian. 


Cred că aşa ar trebuie s-o facă toţi românii. Să nu le fie jenă că sunt români!
PS. Am corectat eroare de memorie graţie lui Dan Andronescu!
Manfredi, nu Mastroiani!

12 comentarii:

  1. a. de ce trebuie sa te simti mandru ca apartii unei nationalitati sau tari ? Cred ca mandria de a fi om este mai importanta
    b. cum definesti "romam" ? genetic exista cel putin 2 tipuri diferite a dovedit studiul genetic al NatGeo. In interiorul si in exteriorul Arcului Carpatic. Prin limba (ce te faci cu evreii care in majoritate nu au vorbit ivrit ?). Prin cultura identica (precum americanii pe care ii vezi indreptatiti la jingoism) ? Dar ce te faci cu cele cel putin 3 culturii de pe teritoriul Romaniei, complet diferite ? Poate prin religie ? Ce te faci cu catolicii ? Si nu uita ca initial totii locuitorii acestei zone au fost supusii Bisericii din Roma nu a celei din Constantinopole. Si ce zici de Basarabi (turkmeni), Musatini (rusino-polonezi), Mihai Viteazul (grec), Cantacuzino, Ghica, Sutzu, Anton Pan, Davila (franco-ungur), Ciprian Porumbescu (polonez), Carol (german), Eminescu (destul de sigur Sarb), evreii Fundoianu, Tzara, etc, Aromanul Resuu, gecul Caragiale etc, etc,
    Teoria, aca o cauti, spune a nu esti ceea ce te nasti ci ceea ce decizi sa fii (de exemplu Gotii, Hunii, Iasii, Cazacii etc care nu existau ca atare; sau azi Americanii, Australienii, Chilienii, Argentinienii, Mexicanii etc; distractiv ca exista o natie si un popor Taiwanez !). Deci vorbim de "mandrai de a te decie ce esti" nu "de cea ce esti". Asa cum unii sunt Stelisti si altii Petrolisti. Nu ai de ce sa iti fie rusine sa iti schimbi apartenenta (chiar daca tu recunosti acest drept numai americanilor si canadienilor; restul sunt magari. Asa cum a fost Uscatescu, sau australienii sau, iarasi, evreii ce sunt americani si nu israelinei ! E ceva ce nu prea merge in logica ta)
    c. sincer, nationalismul (cu exceptia celui culinar) mi se pare o asa prostie...Cand nu e tragic ca in Cazul Genocidului evreilor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Joe asta are noroc cu asemenea prieteni ( comentatori ), care-l corecteza de fiecare data cind o ia pe aratura ( mai mereu ). Pentru el un roman american sau canadian poate fi mindru, restul nu !!?? Ca ne-au luat astia de europeni nu e pt el o bucurie, nu e bine ca noi nu mergem in slapi si bermude la muzeu in Florenta, plini de mindrie nord... cum scria un alt Anonim acum citeva zile. Iar fraza:

      b. cum definesti "romam" ? genetic exista cel putin 2 tipuri diferite a dovedit studiul genetic al NatGeo. In interiorul si in exteriorul Arcului Carpatic.
      ca si c. sincer, nationalismul (cu exceptia celui culinar) mi se pare o asa prostie...

      sunt chiar tulburatoare, sper ca si pt Joe !

      Ștergere
    2. Mihai Vasilescu12 mai 2014 la 10:20

      Joe, cateva banalitati: 1. Apartenenta la categoria "roman" e o stare mentala. 2. Desi e o stare mentala, nu poti decide ca "nu esti roman", chiar daca ai incerca sa-ti uiti originea, in Franta sau Canada. 3. Vrei sau nu, esti catalogat in prima instanta dupa comunitatea in care te-ai nascut, conform unor opinii preexistente, care insa se pot schimba. 4. E normal sa fim constienti ca prestigiul comunitatii noastre e mai redus decat al catorva altora, dar trebuie sa observam si ca respectul de sine al comunitatii romanesti e nejustificat de scazut. 5. Nu e cazul sa compensam nici prin exagerarea succeselor, nici prin atacuri care generalizeaza tarele comunitatii; ambele reactii sunt de inteles psihologic, dar nu se justifica rational; nu se justifica rational nici mandria, nici rusinea de a fi roman. 6. A dori binele si succesul comunitatii noastre e un instinct foarte sanatos, dar la fel de sanatos e si spiritul critic; a critica (inclusiv fata de straini) conducerea politica si/sau institutii ale tarii tale NU este un gest nepatriotic; nu e nepatriotic nici sa invoci ajutorul unor institutii straine pentru corectarea anumitor carente, dimpotriva. 7. Desi ar parea ca atasamentul fata de propria comunitate nationala e de acelasi tip ca orice atasament tribal, inclusiv cel fata de o echipa de fotbal, exista o diferenta esentiala: aspiratia la succesul comunitatii proprii nu implica automat insuccesul altei comunitati; diferitele patriotisme nu sunt angajate intr-un joc de suma nula.

      Ștergere
  2. si Paine si Ciocolata nu a fost un film despre poporul italian ci despre criza existentiala a unui individ. Capone nu a avut problema asta

    RăspundețiȘtergere
  3. Joe, mandria de a fi ceva, inseamna mandria de a fi OM. Nicio natie nu e de pus in rama, fiecare padure are uscaturile ei. Nobody is perfect!. Recunosc ca, exista valori culturale (si nu numai)specifice fiecarei natii, DA!. Mai exista modul de comportament (educatie) care deriva din conditiile in care oamenii traiesc. Aici putem pune in discutie, modul in care statul , care este managerul natiunii, stie cum sa asigure conditii pentru ca fiecare individ sa respecte reguli de bun simt.Apoi nu uita de globarizare. Asa ca nu mai exagera cu lucruri idealiste. A

    RăspundețiȘtergere
  4. Fiecare a comentat ce a înţeles el!
    Eu am încercat să explic de unde ne vine tradiţia cu mândria de a fi român!
    Legat de America de Nord, nu ştiu ce aţi înţeles, dar acolo se practică un patriotism sănătos şi se împărtăşesc valori de care nu ai cum să nu fii mândru!
    Este mai greu să te declari mândru că eşti francez prin adopţiune! Este o istorie în spate din care nu ai făcut parte!
    Ionescu a renunţat să scrie româneşte, fiindcă era totuşi francez jumate şi s-a educat francez, Cioran a renunţat şi el la lb. română, dar i-a rămas ceva esenţial la un emigrant, accentul!
    Iar jena de a te simţi român o resimţi când auzi că pe undeva prin Europa câte un nenorocit se comportă ca un animal, ca un hoţ, ca un nemernic, pe când majoritatea compatrioţilor muncesc din greu şi onest!
    Nu mi-a fost însă niciodată jenă sau ruşine să-mi declin apartenenţa etnică când eram în contact cu străini, oriunde în lume!

    RăspundețiȘtergere
  5. PNL susţine că România ar avea astfel aceeași oră ca Germania, Italia, Spania, Franța, Polonia, Cehia, Ungaria, Belgia și Olanda. Schimbarea orei este un manifest simbolic prin care vrem să transmitem că împărtășim toate valorile Europei de Vest și urmărim sporirea eficienței pe plan economic și social.
    asta mandrie!!sa o ascultam la aceiasi ora pe dna Merkel si sa executam precis in acelasi minut ,fara scuza fusului orar!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vorbind de oră, nu mă interesează simboluri, în Ungaria este cam aceeaşi oră cu România, mai ales în vestul ţării.
      Şi ai surpriza să fie ora 4.30 am, de exemplu şi soarele să fie sus pe cer.
      La noi CET ar fi ok în vest, dar ce te faci cu Constanţa de exemplu?

      Ștergere
  6. Draga Joe,

    As opina aici, in primul rand, ca: daca vii in America sau Canada ca turist, la prieteni, la vreun congres sau cu vreo bursa scurta e bine sa te abtii sa te pronunti asupra Americii de Nord. Numai cand vii aici dupa toate peripetiile personale de a ajunge aici, si traind aici cel putin 2-3 ani pe banii castigati de tine, aici, nu pe vreo bursa etc., poti sa-ti permiti sa scrii pe astfel de teme fara sa faci gafe si greseli grave. Am vazut ca si tu ai scris cate ceva in trecut, dar m-am abtinut sa aduc corectiile necesare. Da, noi avem, spre deosebire de "capsunarii" din Europa absenta jenei de a ne numi romani, cu demnitate. Din fericire, aici nu au ajuns (nu au avut cum) de-alde cei care ne fac de rusine neamul prin Europa. Dar realitatile proprii acestor meleaguri le stim numai noi (sunt asa de multe ca poti scrie o carte, asa ca nici macar nu incep a le enumera, bune sau nu). In orice caz pot spune ca cea mai capitalista tara este departe de visul capitalist al d-lui Liiceanu! E drept, se fac greseli si in comparatiile cu unele tari europene: cum scria un specialist in revista "Economist" deunazi, un amarat care face aici cam $34000 ar trebui sa faca in Suedia $57000 ca sa traiasca la acelasi "nivel" numai datorita diferentelor de preturi imense (benzina, electricitate etc.), de unde si adevarata notiune de "nivel de trai" care aici se simte, chiar daca nu ai fi printre cei bogati. Dar sa revin la "Romani". Ce e trist, spre deosebire de alte etnii, este ca romanii de aici sunt dezbinati, nu sunt uniti, se aduna pe claci, bisericute etc., si in general nu se ajuta ca evreii, nemtii, arabii, armenii etc., decat atunci cand e vorba de prieteni buni, vechi. E o mare scadere.
    Deci, aviz amatorilor: nu incercati sa scriti despre America sau Canada stand intr-un fotoliu intr-un apartament din Bucuresti, chiar daca ati avut norocul sa fi calcat pe aici in vizita - riscati sa spuneti prostii copilaresti. America e intr-adevar America, dar trebuie sa o cunosti bine indeaproape, timp de mai multi ani. V

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu vreau sp dau nimănui lecţii!
      Cam toţi amicii care au venit în SUA au dus-o greu şi foarte greu la început!
      Nu umblă nicăieri cu câinii cu covrigi în coadă! Dar ţesătură socială nu te rejectează cum se mai întâmplă în Europa, aia este diferenţa, America este o lume de emigranţi.
      Însă există acolo un set de valori pe care Europa nu le preţuieşte ca priorităţi.
      D'aia admir eu pe americani!

      Ștergere
  7. 1. Asta cu mîndria e generalizată în toată lumea, e doar o lozincă electorală, populistă și ridicolă; probabil că și un trib de prin Noua Guinee spune asta. Pînă la un punct nici nu e așa rău, exagerarea e însă penibilă mai ales cînd e gratuită.
    2. Nord-americanii nu au patriotism sănătos ci criminal: imperialismul iudeo-american vrea să dirijeze el totul ca să fure cît mai mult, nu admite opoziție, comentarii, alte păreri. Dacă ei sunt (după statisticile lor) cel puțin 25 % homosexuali și drogați toți trebuie să fie la fel, altfel nu respecți drepturile omului. Dacă nu îți plac femeile cu țîțele cît o minge de handball, nu știi ce e estetica. Dacă nu te extaziezi la urletele demente de rock, rap, crap, hip și numeroase altele nu știi ce e muzica. Dacă nu înfuleci cu mare bucurie o chiftea turtită și nu bei cognac franțuzesc de min. 100 $ sticla dar diluat cu gheață sau apă minerală, nu știi ce este arta culinară, dacă nu te bagi la mormoni, hormoni, yehoviști, adventiști etc.nu ești tolerant.
    3. Chestia cu studiile genetice asupra populațiilor s-a dovedit pînă acum, afară de niște situații extreme doar o aiureală.
    4. Dragă Joe, bagi de seamă că a îți face un blog e un risc. Ai destule comentarii desprinse din antologia humorului sau din colecțiile de texte ale psihiatrilor, produse de pacienții lor grafomani.

    RăspundețiȘtergere