miercuri, 21 mai 2014

România după vizita lui Biden

A plecat vicepreşedintele SUA din România.
Ce rămâne? 

Dar întâi o paranteză!

Mărturisesc că am avut un sentiment foarte amar la reacţiile unora dintre forumişti.
S-ar putea ca eu să trăiesc în trecutul pe care nu-l pot uita. 
Digi24 are însă grijă să-mi reamintească cu frânturi din jurnalele de actualităţi din perioada 1945-1989.
Acum când pericolul rusesc este mai prezent decât oricând prin agresiunea asupra Ukrainei sentimentul se acutizează. Văd că mulţi au uitat binefacerile comunismului. Ori erau prea mici, ori a trecut prea mult timp, când nu ne mai pasă de asta, că putem vorbi liber şi înjura pe oricine, chiar dacă sunt unii care vor să ne reamintească că nu-i chiar aşa.

Din acest punct nu pot accepta gândirea de stânga! 
Asta nu înseamnă, cum au înţeles greşit unii, că stânga nu trebuie să existe. 
Stânga este mai orientată spre nemulţumirile celor lipsiţi de şanse şi celor de dreapta trebuie să li se reamintească faptul că într-o societate normală şi democratică nimeni nu trebuie abandonat. 
Unii dintre guvernanţii noştri au uitat asta o perioadă şi au avut cinismul să nu le pese şi să spună asta cu aroganţă.
A confunda asta cu dreapta este iarăşi o greşeală. 
Dreapta nu doreşte ca resursele unei naţii să fie risipite iresponsabil, ca birocraţia să dicteze dictatorial, ca să se fure cu argumentul că cei defavorizaţi sunt ajutaţi. 
Acesta este esenţa politicilor liberale şi de dreapta!

Vizita lui Biden în România a fost un semnal pozitiv. 
Că SUA nu-şi abandonează aliaţii loiali. Şi noi am dovedit cu asupra de măsură asta, prin participarea la toate acţiunile SUA şi NATO. Unii au fost nemulţumiţi că a fost doar vicepreşedintele SUA. Ministrul de Externe Corlăţean spune că se va lucra şi pentru o vizită a preşedintelui SUA. Dar probabil că asta este decizia americanilor. Oricum Biden este unul din vicepreşedinţii americani cu însărcinări politice extrem de importante, în comparaţie cu alţi vicepreşedinţi anteriori. Poate a contat şi persoana, poate şi echilibrul rasial în administraţia americană. Aşa că Biden contează extrem de mult!

După cum se observă, cele două prime persoane ale politicii SUA au ales să viziteze doar România, Biden şi Polonia, preşedintele Obama. Celelalte ţări din zona est şi central europeană nu au parte de aceste vizite semnificative.
Contează şi faptul că în materie de atitudine constant pro-americană la nivelul autorităţilor, dar şi a opiniei publice România şi Polonia sunt fruntaşe. Nu degeaba părinţii şi bunicii noştri i-au aşteptat 45 de ani pe americani! 

Celelalte ţări vecine sunt mai reticente, Cehia şi Slovacia nu vor prezenţa unor baze pe teritoriul lor, iar Ungaria lui Orban sfidează UE prin decizie foarte controversate, motivând că Germania este prea mare şi prea departe de Ungaria şi dezinteresată de ea şi a ales colaborarea pentru programul nuclear cu Rusia. 
Mai ales declaraţiile sale privind autonomia ungurilor din Ukraina i-a enervat pe polonezi, a;a că obraznicul şi agresivul Orban a trebuit să dea înapoi şi să dea vina pe traducere. Tipic unguresc! 
Pe de altă parte atitudinea anti-rusă a Poloniei este privită mai cu rezervă de Putin şi fără reacţii de la plutonieri de tipul Rogozin. Se pare că şi contenciosul polono-rus este rezolvat. 

De ce atunci agresivitatea faţă de România a ciracilor lui Putin? Simplu, pentru că cu România există un contencios, cel privind  Republica Moldova, pe care Rusia vrea să o ţină sub control şi se loveşte de interesele noastre. Aşa că o prezenţă activă americană în România nu poate decât să îi facă mai prevăzători pe ruşi şi să adaste la planuri agresive aici. 

Unii care sunt mai departe de răsuflarea îngheţată a ursului rusesc au cam uitat cum era în Războiul Rece. 

Au uitat oare englezii şi francezii şi sunt preocupaţi că vor fi invadaţi de românii de etnie ţigănească?
Văd ca Farage are nostalgii după indo - pakistanezi. Şi-o fi dorind nişte terorişti care să mai arunce în aer metroul londonez?  Măcar ţiganii noşti doar cerşesc şi fură, însă rudele lor din subcontinentul Indian se gândesc cum să ajungă la huriile lui Allah! Eventual cu ceva englezi cockney după ei!

Şi nemţii parcă au uitat de cum au salvat Berlinul de Vest avioanele americane de blocada sovietică din 1948, sau când Kennedy în 1963 a rostit: Ich bin ein Berliner şi milioane de vest-berlinezi erau în extaz. Altele erau socotelile cu rusnacii călare pe estul Germaniei, inclusiv pe jumate de Berlin. Au trecut 25 de ani şi mai interesant este cum să vinzi Mercedes şi Audi milionarilor ruşi. Sper ca măcar Merkel care este est-germană să nu uite de binefacerile cizmei bolşevice!

Acum când Europa a căzut pradă unor naţionalisme înguste, este nevoie de unitate şi de aceea trebuie să mergem la vot duminică 25 mai, 2014.  

Pentru că vrem o Europă unită împotriva oricăror agresiuni.

25 de comentarii:

  1. 2. Pamantul era pustiu si gol; peste fata adancului de ape era intuneric, si Duhul lui Dumnezeu Se misca pe deasupra apelor.
    3. Dumnezeu a zis: "Sa fie lumina!" Si a fost lumina.
    4. Dumnezeu a vazut ca lumina era buna; si Dumnezeu a despartit lumina de intuneric.

    12. Pamantul a dat verdeata, iarba cu samanta dupa soiul ei si pomi care fac rod si care isi au samanta in ei, dupa soiul lor. Dumnezeu a vazut ca lucrul acesta era bun.

    26. Apoi Dumnezeu a zis: "Sa facem om dupa chipul Nostru, dupa asemanarea Noastra; el sa stapaneasca peste pestii marii, peste pasarile cerului, peste vite, peste tot pamantul si peste toate taratoarele care se misca pe pamant."
    27. Dumnezeu a facut pe om dupa chipul Sau


    Asta a fost dupa.
    Si daca imi dai 10 lei iti spun si cine e Omul

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnu Joe, matale nu iti place Rusia sau Comunismul ? Ca nu e clar. Ca Obama tocmai i-a pedepsit pe oligarhii rusi. Adica capitalistii aia milionari care influenteaza politica mai ceva decat fratii Koch sau Mustarul Heinz. Da' sunt si oligarhi buni, ca aia ukraineni care au pus sa ii bata pe ailalti. Bree, complicat rau. Nu mai poti zice nimic, nu mai poti injura ca imediat vin Rusii astia sa te intimideze sa nu mai zici nimic rau de ei. Ticalosi. Da noi, ca bradul de mandrii, mai impungem si noi cu creionul pe sub subratul alui mare, nu ca tampitii aia (ca mereu au fost mai tampiti, se vede cu ochiul liber) de prin preajma care isi cam vad de alor. Ca si astia rai de mai comenteaza aici care nu inteleg nimic. Da macar mai citesc cu litere de tipar pe ici pe colo. Nu ca intelectualii aia pentru care ai semnat mata petitia sa primeasca tabla de pus in piept, semn exterior de valoare, de injurau si tara si poporul si pe toata lumea. In scris. Da cand Mihaiesi injura pensionarii ca sunt o plaga pe umerii tarisoarei si ca voi sunteti de vina ca in 89 am mostenit (adicalea noi, astia de nu ne mai amintim comunismul) o tara de rahat. Pardon de expresie dar asa era citatul. Eu zic ca nu se referea si la matale !

    RăspundețiȘtergere
  3. Joe singurul mare adevar incontestabil al acestor ani este ca suntem un popor de slugi care ne-am inchinat la inalta poarta, la Moscova, iar acum primim directive de la Washington fara sa le trecem prin coloana vertebrala. Avem conducatori iresponsabili care sunt departe de statura unor mari oameni de stat; smenari de porturi, golani de mahala care batjocoresc o tara si un popor. Singurul mare adevar rostit in aceste zile este cel legat de coruptie. Este foarte clar ca unchiul Jo a dat firmanul viitorului presedinte. Ramane sa vedem ce va fi: un mare om de stat, sau tot o carpa ca toti cei care s-au perindat in acesti 25 de ani. Ca sa nu generalizez a existat o mica exceptie invinsa de sistem, Emil Constantinescu dar nici el nu poate candida la titlul de mare om de stat deoarece mai avea mult pana acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De inchinat nu am scapat, nu am facut decat sa intoarcem rasturnam M si avem acum W. Foarte tareeee! Si hotii vor ramane tot in picioare, deoarece pentru a fi lasati ei sa fure, ne vor vinde pe noi si saracia noastra in continuare.

      Ștergere
    2. :)))))))) buna !

      Ștergere
    3. Ati uitat sa spuneti ca M-ul a fost ars cu fierul rosu pe trupul Romaniei, in timp ce W-ul si l-a pus Romania de buna voie pe piept ca pe o medalie. Sa recunoastem si ca nimeni nu impiedica astazi R. sa se orienteze spre est, in timp ce M.a impiedicat 40 de ani R. sa se orienteze spre vest; si daca nu cadea URSS, M si Iliescu ar fi continuat blocajul.
      Interesele R. si W sunt similare in chestiunile esentiale, dupa cum similare sunt si interesele UE si W in chestiunile esentiale. Contradictiile de interese intre R si W, ca si cele intre UE si W sunt minore si rezolvabile
      prin negocieri civilizate, Politica W-ului poate fi influentata de UE, politica M-ului nu poate fi influentata. Si sa nu
      uitam ca politica M-ului e in contradictie cu interese esentiale ale Romaniei. In problema "inchinarii", e o diferenta
      intre a avea Inalta Poarta la mii de km distanta si a o avea la doi pasi. Ce-i roade pe actualii lideri politici ai Romaniei nu e treaba cu "inchinarea" ci faptul ca Inalta Poarta - W le spune sa nu fure, in timp ce vechea Inalta Poarta - M le sugereaza ca alaturi de M ar putea fura in voie. Iar asta chiar e o problema, fiindca mentalitatea foarte multor romani nu este de slugi, ci de hoti.

      Ștergere
    4. În fine o opinie echilibrată!
      Bine că mai sunt oameni care judecă, nu se la să momiţi de populisme ieftine şi care nu uită istoria cu: "Stalin şi poporul libertate ne-au adus!"

      Ștergere
    5. Bre M si W sunt litere diferite de R. Ba chiar le doare in sedila de cum se simte R. Interesate sa vada gramatical cu se foloseste R. Iar chestia cu interese esentiale comune e dusa rau de tot. Adica R este o putere globala cu interese economice, strategice sau pur militare globale ? Haide Bre'. Citez dintr-un rus : "eu vreau egalitate, dar nu pentru catei". Si, evident, faceti aceiasi greseala ca si J. Ce treaba are Rusia cu communismul ? Au murit cu 2 ordine de marime mai multi Rusi luptand impotriva comunismului decat Romani. Mai bine urati Israelul (Marx, Trotki, Pauker erau evrei) sau Georgia (Stalin era Gruzin) sau Moldova (Gh Gh Dej era moldovean) sau UE (Barosso a fost maoist militant, adica cu grenada) sau America (mentorul auto=proclamat al lui Obama a fost membru important al PC USA)

      Ștergere
  4. Joe, cred ca nu extragi corect esenta din comentariile mele. Deci reformulez. Eu nu spun ca trebuie sa adoptam o atitudine antiamericana. NOT AT ALL !.Spun doar ca trebuie luat mai catinel in a da cu sufletul in relatia cu americanii, adica sa ne limitam strict la apartenenta la NATO( conditii pe care trebuie sa le respectam). Precizind asta, nu stiu de unde tragi concuzia ca avem nostalgia comunismului rusesc si ca VREM cu rusii. Uiti ca suntem in UE? . Ca o sugestie, zic sa lasi patima si sa evaluezi mai ramificat folosind IF -ul.
    P.S. Cred ca nu te astepti sa primesti numai OK -uri pe blog, pentru comentariile tale. Si mai cred ca , nu are importanta ca unii comenteaza ca anonim. In fond mesajul conteaza. Poti sa analizezi si alte pareri, pentru ca vezi tu, nu exista unanimitate ca pe vremea comunistilor :)A

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Bine spus. Dar pentru Joe a zice ceva ce este adevarat in relatia sa de dragoste cu America (Joe, daca ar fi sa alegi, pe cinei ai sacrifica, sincer: USA sau Romania ?) este Anathema ! Dai in ei, dai in clasa muncitoare, dai in fabrici si uzine. Si vice versa, daca zici ca si Rusii au reptatea lor iar interesele Romaniei nu sunt neaparat identice cu cele ale SUA atunci esti un porc comunist care ai uitat cand spalai hartia igenica sau o cumparai la mana a doua, putin folosita.

      Ștergere
    2. Ai idee care sunt interesele României, care contravin intereselor americane, sau acelea care sunt similare cu ale Rusiei?

      Ștergere
    3. Basesu; intarirea puterii UE; pace la granite; reducerea cheltuielilor militare; neinterventie in viata politica interna

      Ștergere
  5. La Tv germana au fost 3 confruntari directe intre Schulz si Junker, cei doi candidati la scaunul lui Barosso. In fara de faptul ca s-au contrazis civilizat unde era cazul, au avut si multe puncte de vedere identice. In legatura cu USA ( NSA, acordul de liber schimb, etc ) daca-i auzea Joe, se porneau tunetele despre bolsevici, despre "blocada Berlinului" samd. Nu au avut doar de criticat USA-ul, dar fraza rezumat a celor spuse de cei doi a fost rostita de Junker ( candidatul dreptei !! al PPE ) : " A venit vremea ca USA sa discute in sfirsit cu cineva de la egal la egal...." Auzi dumneata ! bolsevici, sa se duca in Transnistria, ce au facut astia in copilarie, n-au admirat avioane americane !!!??? au fost copii de pcr-isti ??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inca ceva... Junker cum e el sugubat a mai spus una buna: " Americanii ar trebui in relatia cu UE sa mai si asculte, nu numai sa traga cu urechea" . Nu mai trebuie sa spun ca publicul era in delir... gramada de nemti nerecunoscatori si bolsevici, nu-i asa Joe !?

      Ștergere
    2. Mircea repet, care sunt interesele României contrare SUA?
      Există interese germane în Europa de Est care contravin celor americane?
      Restul sunt baliverne....


      Ștergere
    3. Nu, Ai dreptate, dar invers da ! Există in sua interese contrare atît României, cît si contrare UE ! Si asta e mai mult decît evident !!!

      Ștergere
    4. Păi care-s alea?
      Că nu s-au desfiinţat vizele ptr români? hahaha şi polonezii au!
      Astea-s ciudăţenii americane!!! La aliaţii din est cei mai siguri sunt încă vize!

      Ștergere
    5. te faci ca nu-ntelegi, bolsevicule !

      Ștergere
    6. Păi eu sunt bolşevic?
      De ce mă rog? Că sunt pro-american?
      Păi bolşevicii vin din Rusia asta blândă şi neagresivă!

      Ștergere
    7. Pai daca ma iei cu vizele pt romani !? Tu chiar nu l-ai auzit pe Schauble, ministru de finante german, in culmea crizei euro, live si direct la TV cum spunea ca euro este supus unui atac si dinspre Wall Street, te faci ca nu vezi ce fericiti sunt toti ca sunt ascultati ILEGAL, pina la virf. Si tu ma intrebi de ... vize !!?? Sau si astia-s toti "bolsevici", vai de tine.

      Ștergere
    8. Nu stiu cind are de gind Joe sa se reseteze si sa vada realitatea asa cum e ea, nu cum i-ar placea lui sa fie lumea.:-/

      Ștergere
    9. Realitatea este că România este în UE şi NATO, iar Rusia a fost, este şi va fi un agresor periculos pentru români.
      Cine nu vede asta a rămas corijent la istorie!

      Ștergere
    10. Basesu; intarirea puterii UE; pace la granite; reducerea cheltuielilor militare; neinterventie in viata politica interna

      Ștergere
  6. Calitatea de membri UE si NATO a contribuit mult la eliminarea celor mai periculoase derapaje ale politicienilor romani, gen incercarea de puci din 2012. Altfel am fii fost nu departe de ce se intampla acum in Ucraina.

    RăspundețiȘtergere