vineri, 5 martie 2021

Jurnal din 5 martie 2021


























Începutul lunii martie marchează istoric două dezastre: unul politic, altul natural.

La 6 martie 1945 s-a produs primul moment al capturării României de către bolșevici, a fost instaurat guvernul Petru Groza. Asta prin ordinul lui Vîșinski., comisarul care conducea de facto România. Petru Groza a fost perfectul partener al comuniștilor români, a dirijat țara spre comunizarea completă.

Al doilea eveniment, de data asta natural s-a petrecut pe 4 martie 1977. Dacă la primul eveniment nu am fost prezent, m-am născut în 1949 la al doilea am fost martor. Vineri 4 martie era ziua de bridge de la clubul din Pitești care funcționa la Palatul Culturii, actuala Curte de Apel. S-a auzit prima dată un fel de tropăit ca și cum ar fi tropăit o echipă de dansuri, după care cineva a strigat: Cutremur! Am rupt-o la fugă din sala de la etaj și pe hol vedeam grinzile de lemn ale vechii clădiri cum trosneau și se mișcau. Afară un stâlp metalic de iluminat public se îndoise la 90 de grade! Singura temere a mea a fost ce se întâmplă cu tancul de aluminiu al reactorului TRIGA, care se afla în hala reactorului sprijinit pe niște capre de lemn chiar lângă groapa adâncă de 10 metri unde urma să fie introdus. Nu s-a întâmplat nimic, caprele au jucat câțiva centimetri. Fundația reactorului proiectată de Pix Apostolescu era excelentă, dovedită că este atât de bine înfiptă în pământ și la cutremurul din 1990. Despre cutremur am auzit explicații doar de la Europa Liberă. Târziu a aprobat Ceaușescu care era în vizite prin Africa. După cutremur Europa Liberă a devenit un releu pentru români, autoritățile comuniste au permis transmiterea de mesaje telefonice de acolo!

Actualitatea politică românească a fost extrem de frământată.

Primul eveniment judiciar a fost condamnarea de către Curtea de Apel București a Elenei Udrea la 8 ani  și a Ioanei Băsescu la 5 ani de pușcărie. Probabil din motivul că Udrea a fost ministru se judecă ultima instanță la ÎCCJ. Cazul privește procurarea de fonduri și spălare de bani pentru campania de realegere a președintelui Băsescu. Iată că lui Băsescu nu i-a intrat la pușcărie numai fratele, urmează și fiica cea mare. Toți cei din jurul lui Băsescu sunt pușcăriabili.

Al doilea eveniment judiciar a fost închiderea de către o judecătoare de la Tribunalul București a dosarului 10 August cu represaliile jandarmilor. Normal că acest eveniment a produs un alt cutremur, de data asta politic. A reacționat Cioloș de la Buxelles cerând o comisie în Parlament. Dar faptul că atât primul ministru Cîțu, cât mai ales președintele Iohannis au cerut ministrului Justiției, cât și a celui de Interne să lămurească situația au generat imediat reacții. Îndrăzneala președintelui să cheme la ordin l-a trezit pe biciul lui Barna, cretinoidul Emanuel Ungureanu care l-a înjurat pe președinte, similar a necunoscută europarlamentară pluseristă a reacționat și ea împotriva președintelui. De parcă miniștri pluseriști sunt infailibili, mai abitir decât Papa. Hop și cele două pupeze de la Spotmedia, Ioana Dogioiu, cât și Magda Grădinaru îl găsesc vinovat pe Iohannis că a numit-o în fruntea DIICOT pe Georgiana Hosu, care este demisionată din 20 septembrie. Observ cu stupoare că orice face Iohannis nu este bine, apud IED și MG. Când îl îndemnau pe Iohannis să nu respecte legile privind demiterea lui Kovesi era în regulă? Sau când expreședintele Băsescu dădea ordine justiției era la fel de corect? Bate un vânt de nebunie prin anumite locuri, deh primăvara unii își iau câmpii!

Mare dispută, Voiculescu, expertul din fruntea Sănătății vrea mască la copii la ora de sport, dar Câmpeanu de la Educație nu o recomandă, cum se întâmplă în toată Europa. Recunosc că și eu când fac mișcare dimineața în parc și la amiază la fel îmi dau jos masca să pot respira în voie. Ca alegător de plusere la primăria Pitești  mă declar foarte dezamăgit. Cum or fi cu alții electori plusere nu știu?

Cel mai proaspăt și mai tragic incident a fost la Onești unde milițenii deghizați în polițiști nu au fost în stare să blocheze un criminal nenorocit care luase ostateci doi muncitori într-un apartament revendicat de criminal! S-au câcâit  mai mult de 5 ore și dementul i-a omorât, ei neintervenind prompt să-l neutralizeze. Ba se pare că au băgat și niște gloanțe de cauciuc în victime la intervenția fără rost. Bode de la Interne i-a demis prompt pe șefii poliției de la Onești și Bacău. Dar sunt evident nemulțumiți care vor să-i fi demis imediat, sau să-și dea demisia.

Cum se mai potrivesc protestele pentru bani mai mulți ale acestor milițeni care nici să păzească păpușoiul nu-s în stare. Cum nici cei din sănătate nu-și merită banii când oamenii bolnavi mor cu zile arși că asistenții nu-s în stare să-i supravegheze.

Aici la Pitești, Emanuel Soare a fost schimbat din funcția de prefect, o să fie sub prefect. Prefect va fi o doamnă Mateescu de la plusere, cu un trecut cam controversat.

Am citit articolul profesorului Corcheș din Dilema veche. El vrea să scape de supravegherea social media și a internetului, în general. Eu primesc multe mailuri, pe care în majoritate le șterg. Sunt rebuturi, forward-uri cu clipuri cu animăluțe, care nu mă interesează, mă mai uit la cele cu imagini din lume, unele mă invită să vizitez cu gândul locuri exotice sau să revăd locuri pe unde am fost. Facebook este plin de imbecilități anti-vacciniste, siturile de știri sunt pline de fâsuri fără știri, dar cu titluri pompoase. În loc să fie utile sunt un bagaj inutil de informații care pot fi și vătămătoare.

Și de la extern citesc cu stupoare că este respinsă traducătoare olandeză a poetei afro-american care a citit la inaugurarea Biden pe motiv că-i albă! Aceste ideologii woke sau cancel culture sunt la la fel de nocive ca rasismul albilor.

Pe de altă parte se zvonea că la Capitoliu pe 4 martie se va petrece un asalt al trumpiștilor, n-a fost!

Am terminat de văzut seria Deutschland, începând cu 83, 86 și în final 89, cu căderea zidului, dar și cu ceva din Revoluția Română de la Timișoara. Merită văzut!

Am terminat un roman polițist, The Russian și citesc la Jurnalul ultimilor ani al lui Iorga. Este perioada anilor 1938 -1940, cea mai tensionată perioadă a finalului interbelic, care se termină cu asasinarea de către legionari a autorului.

Să sperăm totuși la mai bine!


3 comentarii:

  1. Poate ne povestesti cand ai prilejul cum l-ai convins pe Presh sa zmbeasca?

    RăspundețiȘtergere
  2. I-am spus bancul cu șase sași în șase saci

    RăspundețiȘtergere
  3. Poza mea cu președintele Iohannis este de la Congresul PNL din 2013 când dl. Iohnnis era doar primar de Sibiu. Văd că am avut succes cu ea, dar sunt și reacții negative! Fiecare cu părerea lui.

    RăspundețiȘtergere