sâmbătă, 20 martie 2021

Jurnal de echinox de primăvară friguros

 

Primăvara astronomică debutează cu temperaturi negative dimineața, azi -1 grad C. Eu sunt echipat corespunzător pentru exercițiile de dimineață. Fac mișcare la aparatele din parcuri 35 de minute. Azi am fost în parcul de la Finanțe.

Aș vrea să revin un pic la pamfletul lui Liiceanu contra lui Dinescu. Am avut ceva reacții negative și vreau să mă explic. Nu am pus niciun moment sub semnul întrebării întreprinderea formidabilă a lui Liiceanu cu editura Humanitas, de unde am cumpărate majoritatea cărților. Însă nu pot să nu remarc intervențiile pamfletare nechibzuite ale lui Liiceanu, cu persoana nepotrivită și momentul nepotrivit.  În sprijinul acestei afirmații și a disputei lui Dinescu cu Blandiana în care s-a băgat neinvitat Liiceanu am găsit în contributors.ro articolul fostului dizident Gabriel Andreescu https://www.contributors.ro/mircea-dinescu-boem-si-calculat-si-mult-mai-mult/, cât și a lui Dorin Tudoran:

https://antoneseiliviu.wordpress.com/2021/03/15/dorin-tudoran-kilometrul-zero/ din blogul lui Liviu Antonesei. În plus apare și intervenția lui Dinu Adam din grupul intelectualilor dizidenți de la Iași care lămurește anumite calomnii aplicate lui Dinescu scoase din România Mare a lui Corneliu Vadim Tudor https://antoneseiliviu.wordpress.com/2021/03/16/dinu-adam-gilceava-inteleptului-cu-meandrele-concretului/. De asemenea Dorin Tudoran lămurește și cu rezistența prin cultură, confundată cu rezistența și dizidența politică. E ca la comuniști cu ilegaliștii, unii erau dizidenți fără să știe nimeni!

Și acum ceva tot despre trecut. Premierul Cîțu l-a demis pe Octavian Bjoza care se ocupa de foștii deținuți politici ca secretar de stat. Aici se pare că Bjoza a atins niște chestiuni sensibile și mesajul primit de Cîțu a fost clar, demisia lui Bjoza. În discuție sunt drepturi pe care le-ar primi descendenții unora din cei care au fost partizani în munți contra comuniștilor sau personalități controversate precum Mircea Vulcănescu. Vulcănescu a fost un martir al pușcăriilor comuniste. El a fost subsecretar de stat la Finanțe în guvernarea lui Antonescu. Culmea că șeful lui, ministrul de Finanțe a fost exonerat printr-un proces postdecembrist. Soluția ar fi un nou proces pentru Mircea Vulcănescu care să fie exonerat de acuzele procesului făcut de comuniști în 1946-47. Altă problemă este eticheta de legionari a rezistenților din munți și a celor din experimentul Pitești dată de securitatea comunistă. Unii din cei care luptau în munți erau copii sau adolescenți în vremea rebeliunii legionare, deci nu putea comite crime împotriva evreilor. Liderii legionari în frunte cu Horia Sima au fugit în Germania și mișcarea legionară a fost zdrobită.  A rămas în România lider informal, unul dintre cei mai remarcabili fizicieni români, George Manu, alături de Horia Hulubei și Șerban Țițeica. Acesta era fondatorul primului laborator de fizică nucleară de la Universitatea București, a prevestit înfrângerea lui Hitler în 1941, dar a fost închis și a murit la Aiud, refuzând colaborarea cu comuniștii și cu invadatorii bolșevici.  Apoi Holocaustul românesc este responsabilitatea exclusivă a mareșalului Antonescu. El a ordonat pogromul de la Iași, represaliile de la Odessa și lagărele din Transnistria. Ar trebui  o comisie, una mai aplicată decât cea a lui Tismăneanu să restabilească adevărul istoric în aceste probleme. Mă tem însă cât va fi la Comisia Wiesel șef un Alexandru Florian, un tip cu reflexe și nostalgii comuniste, va fi dificil pentru o analiză obiectivă.

Tot legat de probleme de acest gen, ministrul Năsui a fost supus unei moțiuni din partea PSD, printre altele fiind acuzat și de probleme cu trecutul din vremea comunismului. Năsui a prezentat probe care arătau că o bunică a lui a fost închisă de comuniști și tatăl condamnat de securitate. Moțiunea a căzut, dar Năsui propune un catalog al lucrătorilor de  securitate, dar și al rudelor acestora. Păi ne-am întoarce exact în comunism, unde rudele, fii, nepoți erau vinovați de faptele părinților, argumentează chiar istorici afiliați la CNSAS, unde există o astfel de listă a lucrătorilor securității. Unii spun că trebuie pedepsiți și turnătorii, opinez că unii chiar ar trebui să fie judecați, dacă au comis rău prin turnării, dar atenție! Turnătoria nu avea niciun efect dacă nu era securitatea! Pentru că revenind acum în actualitate, turnătoria este privită acum favorabil! Există avertizorii de integritate care denunță fapte care pot fi infracțiuni. 

Revenind în actualitate guvernul Cîțu a definitivat Planul de Redresare și Reziliență (PNNR) und se alocă mulți bani pentru infrastructura de transport, dar și la educație și învățământ și la sănătate.  Ministrul Drulă anunță că în acest an se vor contracta segmentele din Autostrada A7 care face legătură între Iași și București, de la Nord la Sud în Moldova. Tot în Moldova se vor atribui studiile de fezabilitate pentru A8 - Autostrada Unirii Iași Târgu Mureș. Aștept cu nerăbdare a atribuirea contractelor deexecuție pentru Autostrada A1 Pitești Sibiu pe cele cel mai complexe tronsoane Tigveni Cornetu și Cornetu Câineni Boița. Înțeleg că se va face și joncțiunea cu Râmnicu Vâlcea prin Tigveni, care va putea să decongestioneze drumul pe Dealul Negru dacă se va face rapid. Se face și un drum expres Craiova Târgu Jiu. Ar fi necesar să se facă studii de fezabilitate pentru Lugoj, Turnu Severin Craiova din culoarul Gdansk Pireu și pentru Oradea Arad. 

Legat de Guvern o știre bună din puct de vedere local. Radu Perianu a fost numit consilier la Primului ministru Cîțu! Vom avea astfel o legătură directă a primarilor din Argeș cu guvernul pentru proiecte locale. 

S-a inaugurat în fine Piața Primăriei unde s-au băgat o grămadă de bani pentru o toaletă publică care are și lift! Sunt mari discuții pentru PUG și PUZ unde ar putea fi afectată din nou Pădurea Trivale. Sper să nu se întâmple?

Din păcate sunt  și vești mai puțin bune. Săptămâna a debutat cu apariția a celui de-al treilea val al pandemiei de Covid. Bucureșiul, Timișoara se închid din nou, numărul de infectați a depășit 6000, dar mai îngrijorător este că alături de un număr ridicat de decese, secțiile ATI s-au umplut din nou. sContinuă vaccinările, au apărut și erori de vaccinare. A fost și epopeea Astra Zeneca care a fost oprită în alte țări, dar în România nu! Țin minte că unii ziceau că așteaptă vaccinul de tip Astra Zeneca, acum toți vor Pfizer sau Modern cu mesagerul ARN. Cred că toate vaccinurile sunt bune, șansa să faci Covid scade. După cum se vede Covidul acționează ca un catalizator la cei cu alte boli complicate. Mă enervează când mă uit la Antena3 care promovează antivacciniști, dar mai nou vraci, cum făcea pe vremuri Adrian Păunescu. Eu aș închide acest post pentru terorism!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu