luni, 1 martie 2021

Jurnal de Mărțișor


Azi îmi scriu jurnalul săptămânal din prima zi de primăvară. Este 1 Martie, Mărțișor. Ziua a debutat bine, era cer acoperit, dar nu bătea vântul și era plăcut atunci când mi-am făcut programul de sport. Vremea s-a schimbat brusc a venit un front rece cu vânt de iarnă. La Sibiu ninge! Deci vreme schimbătoare în prima zi de primăvară. 

Voiam să scriu despre actualitate, dar Julian Parizianu m-a alimentat cu altceva, un documentar despre fotografiile arhitectului Andrei Pandele despre perioada cea mai cruntă a regimului Ceaușescu, când Bucureștiul era distrus pentru Casa Poporului și se plăteau datoriile, lăsându-ne să crăpăm de foame și de frig în anii 80. Eu îmi amintesc de o perioadă la fel de dură a anilor 50, dar era o deosebire! Cam toți aveam rude la țară și ne mai descurcam, lipsurile generalizate din anii 80 nu mai aveau suportul rudelor rurale, care fie deveniseră muncitori la oraș, fie nu mai aveau nimic din cauza CAP. Am văzut scene degradante în Găvana, Pitești, cartier exclusiv muncitoresc cu niște blocuri și pentru rătăciții de la Institutul de Nucleare din Pitești. Oamenii disperați la cozi se transformaseră în animale. Fusesem în 1977 în URSS și la Dimitrovgrad intrând într-o alimentară nu se găsea ....nimic! Mi-am zis că la noi or fi lipsuri, dar nu credeam să ajungem în această situație. Și Ceaușescu m-a contrazis! Era mult mai rău. Văzând un serial german Deutschland 86, o securistă est germană spunea că or fi lipsuri în DDR, dar în niciun caz ca în România! Văzând filmul am constatat ceva, nu mă mai scoteau din minți aparițiile lui Ceaușescu, pentru care purtam o ură viscerală, devenise dușmanul meu personal. Puteam să-i urmăresc spiciurile gângave ale lui Ceaușescu fără să mă mai enervez. Au trecut totuși 30 de ani!

Revenind la actualitate azi în Parlament au început discuțiile privind bugetul. Premierul Cîțu a ținut unul din cele mai bune discursuri, presărat cu apropouri miștocărești la adresa socialiștilor. Reacția pesediștilor mi-a amintit de useriști, au venit cu păpuși cu trimitere la alocațiile pentru copii, apoi i-au atacat trecutul școlar al lui Cîțu. Ciudat că fostul tractorist Ciolacu vorbește de studii, el având niște particulare dubioase, iar Cîțu doctorat în economie în SUA și carieră de bancher în Noua Zeelandă. Cel mai penibil a fost Grindeanu, dat jos prin moțiune de cenzură de pesedeii lui în 2017. 

Cum Atila era biciul lui Dumnezeu, așa useristul Ungureanu este biciul lui Barna. Acest fost brancardier care mă surprinde că este parlamentar, la Buzău unde era candidat, luaseră pesediștii tot, dar manevrele pluseriste  l-au băgat în Parlament. Aș că acest individ care cred că are probleme cu capul a devenit invitat permanent la A3 pe motiv că atacă neîncetat PNL. Faptul că Rareș Bogdan s-a luat de Barna l-a activat pe Ungureanu care acuză că Rareș B. a avut afaceri cu spitale din Cluj. Acest individ incapabil de studii medicale superioare este cel mai mare dușman al medicilor, punând în discuție cariera unora. Noroc că Rareș Bogdan  a răspuns stăpânit și moderat. În chestiune era ciocoismul lui Barna care a pus în Parlament un angajat să-i ridice ochelarii. Și Voiculescu și Năsui nu ne dau niciun motiv de bucurie, sunt niște impostori care parazitează USRPLUS, mai bine rămâneau parlamentar, Năsui și viceprimar Voiculescu. 

O altă controversă apărută a a fost a numirii lui Andrei Muraru, consilier al lui Iohannis ca ambasador al României în SUA. A sărit în sus Vladimir Tismăneanu, un oportunist jalnic, cu trecut deochiat, dar făcut șef de Băsescu laș condamnarea comunismului, el cu trecut comunist.  care amenință cu renunțarea la cetățeniei române dacă Muraru devine ambasador la Washington. În replică Dorin Tudoran, un rezistent și dizident adevărat îl ia peste picior pe Tismăneanu. Tudoran nu mai este unul din preferații mei, cu trecut de  republican american, atacă acum din toate părțile administrația Biden în România Literară. Dar în cel privește Tismăneanu are perfectă dreptate. Se raliază criticilor și Marius Oprea la adresa lui Muraru cu care a fost coleg la IICMER. Treaba lui!

Mare scandal legat de BOR. Parlamentarii au vrut să crească finanțarea schitului românesc Prodromos de la Athos. Au votat contra cei de la USRPLUS și confirmă acuzațiile de neomarxism, dar și de habarnism istoric. Domnitorii români au fost cei care au finanțat mânăstirile din Athos. În plus sunt dispute privind botezul între rinocerul anacronic Șpagoveanu de Tomis și Calinic de la Argeș. Teodosie Șpagoveanu ar trebui trimis la mănăstire, tâmpeniile lui pun în pericol  credincioșii!

Bugetul va trece, sper ca investițiile anului acesta să își atingă scopurile de a avea o țară cu infrastructură europeană.



2 comentarii:

  1. Opinie din Deutschland2 martie 2021 la 14:36

    Mulțumesc pentru junalul de Mărțisor. Poate că ar fi trebuit sa te abții de la evocarea evenimentelor politice si sa te gândești numai la primavara…J

    Am on mică observati/opinie personală: bani pentru muntele Athos? Nu am dat destui după cum chiar tu spui? Și ce avem din asta azi? Nimic. Nici măcar o mânăstire. Bani la catedrala din București, bani la Athos, sute de biserici noi în 30 de ani și arși sau omorâți de infecții nososocomiale în spitalele românești, lasați în voia soartei, fără nici un suport din partea guvernului. Parcă era vorba de priorități, sau asta e o temă numai în campania electorală!!

    Biserica română și popimea put de bani!! Unde este aportul lor social în țară? Câte spitale are biserica română sub coordonarea si finațarea ei? Câte cămine de bătrâni are biserica pe cheltuiala ei? Câte grădinițe?

    Dupa ce se construiesc în țară atâtea spitale noi câte biserici, atunci sa ceara biserica bani de la stat..Nici un parlamentar nu a fost votat ca sa trimita bani la Athos!!! Să-și vadă de ce au promis în campania electorala!!!



    Încet, încet acest guvern trebuie sa se apuce de treabă că trece perioada de grație. Cine nu livrează, pleacă din guvern. Așa simplă este regula.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vai,Joe ,cata dreptate are colegul de mi sus,raspunzi ? Te rog...

    RăspundețiȘtergere