marți, 7 ianuarie 2014

Mărirea şi decăderea lui Adrian Năstase

Ziua de ieri a marcat o nouă decizie importantă a justiţiei din România, condamnarea definitivă la pedeapsă cu detenţie a lui Adrian Năstase pentru un proces de corupţie.
Sentinţa a surprins prin duritate şi a mobilizat PSD, Victor Ponta a acuzat din nou justiţia de decizii politice şi care execută comenzile prezidenţiale. Asta poate contribui şi la mobilizarea USL şi la stingerea unor dispute minore şi fără sens. 
PNL partenerul de guvernare USL s-a comportat rezervat,   nu a comentat sentinţa. 
Ponta a promis demolarea cărămidă cu cărămidă  a regimului Băsescu. Deja punctele de sprijin grele care au blocat parlamentul în procesul de legiferare devine mult mai puţin favorabil lui Băsescu la CCR, unde cei favorabili preşedintelui sunt la egalitate cu adversarii săi. Speranţa mea este ca CCR să nu mai legifereze aberant în locul Parlamentului, doar să intervină când într-adevăr sunt dispute constituţionale nu isterii de-ale Băsescului. 

Vorbind de puterea lui Băsescu, anul ăsta se va reduce semnificativ, doar să mai blocheze ceva legi şi cam atât, eventual ca justiţia să-i facă pe plac şi să mai condamne ceva adversari politici ai preşedintelui. Şi cam atât.

Revenind la decizia colegilor de facultate a domnului Adrian Năstase, se pare că, chiar dacă ajunşi în posturi importante din sistemul de justiţie românesc, parcă au făcut la fefe, sau sunt rebuturile facultăţii care învaţă ştiinţa dreptului. Chiar dacă probatoriul dovedea vinovăţia lui Năstase, şi s-ar putea să fie aşa cu decizia 5-0, justiţia este din nou chioară şi nu legată la ochi!
Ştiinţa dreptului ne spune când să acţionăm în litera şi când în spiritul legii. În cazul de faţă decizia poate fi corectă în litera legii, dar nu se justifică în spiritul ei. Pedeapsa pe care o dă legea este cu rol educativ şi de reflecţie, de exemplu.
Adrian Năstase a fost umilit o dată, să ajungă în spatele gratiilor, el, cel mai puternic om din România, acu câtva timp. Acum era suficient ca pedeapsa să fie achitată, dar foloasele materiale obţinute să fie confiscate cum s-a şi decis. Cât despre pedepsirea soţiei Dana Năstase, nu pot să citez decât imbecilităţile lui CTP, jurnalist care, câteodată nu ştie ce vorbeşte! Cum să intre la puşcărie soţia omului politic, care nici măcar nu este implicată politic? Doar ca să simtă răzbunat alde CTP că este fiică de nomenclaturist! Păi sunt alte odrasle de nomenclaturişti care ar binemerita pedepse şi mai mari pentru dobitociile exprimate sau acţiunile care nu sunt conforme cu legea.

Revenind la clientul penal Băsescu, ieri la CSM s-a mai consumat un episod care ar putea fi încadrat la trafic de influenţă şi şantaj în justiţie prin declaraţiile, de faţă cu presa, adresate procurorului general. Acesta s-ar putea bine mersi sesiza că preşedintele nu numai că îşi depăşeşte atribuţiile, cu imixtiuni în actul legislativ, dar şi produce acte pentru care alţii,  şi nu doar obişnuiţii pulimii sunt pe cale să intre la puşcărie.
Dar de propriile acte şi declaraţii Traian Băsescu va trebui să mediteze după 2015, când nu va mai fi ceea ce este! 

Revenind la cazul Năstase am urmărit cu plăcere un eveniment jurnalistic deosebit petrecut la Realitatea tv.  Şi acest demers jurnalistic privea problema din titlu.
Moderatorul Dorin Chiosea, fost jurnalist sportiv, reconvertit la politică a invitat pentru a discuta acest subiect cu doi jurnalişti de foarte bună calitate: Ion M. Ioniţă şi Ovidiu Nahoi, pe care îi apreciez pentru imparţialitate şi astuţie jurnalistică. Alături de ei, în studio mai era invitat şi profesorul Adrian Cioroianu, şi el jurnalist tv, dar şi fost demnitar şi ministru.

Cei trei oameni de presă alături de moderator au analizat cazul Adrian Năstase. Toţi spuneau cât de puternic a putut să fie, cum a reuşit finalizarea dosarelor aderării la UE, cum era adulat în stil ceauşist de către baronii PSD. Aceştia îi montau greţoase spectacole  în care să îi arate cât de iubit, în pofida aroganţei afişate faţă de popor.
Vorbind de corupţia pe care o dă puterea a vorbit domnul Cioroianu care a fost ministru, cum sunt o grămadă de oameni care vor să-ţi ofere servicii pe care te pomeneşti că ţi se bagă pe gât cum au fost se pare şi containerele de chinezării inutile pentru oameni de gust precum familia Năstase.

Ioniţă a spus că justiţia românească creată acum de Băsescu şi care judecă puternici ai zilei, de neconceput prin anii '90 îi va face zile grele şi lui Băsescu, după 2015!

Şi Nahoi a amintit povestirea unui consilier a lui Constantinescu, despre părăsirea Palatului Cotroceni când a revenit la putere Iliescu, cum au luat din nou troleibuzul şi la o frână au căzut unii peste alţii, uitaseră cum se te sprijini în mijloace de transport în comun, după ce patru ani ai fost învăţat cu maşină la scară!

Cioroianu spune şi de dificultăţile lui Năstase pe care le-a avut cu oamenii obişnuiţi, el învăţat cu oameni superiori, precum sunt problemele lui Traian Băsescu, artist al conversaţiei cu vulgul, dar cu mari dificultăţi cu persoane din zona academică.

Cazul Adrian Năstase prezintă un subiect de meditaţie pentru oricare din marii demnitari de azi ai României şi trebuie să-i pună pe gânduri. 

S-a spus de el că este putred de bogat, că Dana Năstase îi ordonase să devină miliardar, realitatea nu acoperă aceste ipoteze. În schimb cum am mai spus, sunt indivizi care s-au îmbogăţit neruşinat făcând politică şi nu afaceri şi deocamdată nu umblă prin tribunale, dar nu-i timpul pierdut!

Emisiunea de aseară a fost bună pentru că au lipsit păreriştii de serviciu, gen Chireac, lideri sindicali fâsâiţi şi parlamentari agramaţi şi neghiobi.

Dacă va continua aşa Realitatea tv. are toate şansele să redevină un  post interesant şi vizionat de mult lai mulţi oameni dornici de informaţii, nu de propagandă! 

5 comentarii:

  1. Realitatea e in faliment si astepta ce mai tare oferta politica ; acest mesaj il transmite.Cand scriu acum e la TV ptr.sotie Ponta cu niste realizari pe care doar pe vremea lui Ceasescu le auzeai ,dar eu raman la ce spunea Ion Creanga :mai sarac ca anul asta ......

    RăspundețiȘtergere
  2. Justitia chiar e in slujba lui Basescu ,deoarece a luat doar 4 ani ;cea facut el si Dana Nastase sunt gainarii ,iar la ce bani aveau nici nu trebuiau sa auda.Merita Nastase 20 ani de inchisoare , exemplu ptr. toti borfasii ca el ,iar madam vreo 10 sa uite de tote privilegiile pe care le-a avut si probabil cale are.Asta e justitie adevarata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Jo,parca esti Antena 3 , jur o sa-ti spun de acum incolo : Gadea colegul meu de facultate.... Tu nu mai incetezi cu aceste obsesii anti Basescu ? Pontache al tau,cred ca dupa gafa de proportii cu plagiatul de unde si-ar fi dat demisia si prim min din Honolulu,aseara a facut una mai gogonata ca plagiatul... Vad ca tu spui in treacat,daca ar fi spus asta Basescu nu-ti ajungeau paginile de critici...Ponta sa dat ,(ca prim min.este extrem de grav,) la justitie,la CSM la Curtea de casatie si justitie cea mai inalta forma de judecata in stat unde 5 ( cinci ) judecatori au spus la unison : GUILTY iar asta o sa atarne foarte grav in spatele lui 20 ani de-acum incolo,mai ales in fata UE si SUA. Omul asta e nebun ? Nici nu ai voie sa comentezi la nivelul si rangul lui in stat. Pana si Chireac ,l-amm vazut aseara pe Romania 1 spunea : daca la prima condamnare a lui Nastase mai sunt semne de intrebare la asta e clar nu a fost nimic politic ( sa vezi si sa nu crezi !!!!). Deci omu a furat,,,,procurorii au facturi falsificate de Dana Nastase,li sa construit case fara factura ,credeti ca daca nu erau acte super clare erau nebuni cei 5 jud sa-l condamne ? Iti doresc si tie JO, sa glumim, sa furi milioane de euro,sa-ti ceara inapoi 0,68 mil euro si sa faci puscarie un an din patru zic astia . Cred ca jumatate din Romania s-ar duce la puscarie benevol ca sa ramana cu banii la eliberare. Tu ce ai dle??? Doar 4 ani la fraude dure ,falsificari,neplata taxa vamala,etc etc Pe la noi prin MH a facut prapad la furaciuni ,stiu chiar de la ce-i ce le-a tras-o,el si M itrea. In fine ,Dana a fost implicata la fel ,a participat activ la jaf si la furt,merita puscarie... Imi pare rau in final ca gandesti identic ca Ponta si-l vezi de vina pe ...Basescu ca a furat Nastase ca la usa cortului...si astepti cu infrigurare terminarea mandatului lui Basescu sa fie atacat de procurori. Iti spun eu de acum ,facem pariu ? Va fi anchetat cum sunt de cca doi ani anchetati : Udrea si Berceanu si cel cu marmura. Mai discutam... d.m.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mecanismele de partid de colectare de bani pentru sefii partidelor functioneaza la toate partidele si toti trebuie pusi la zid nu numai unii pentru care justitia primeste comenzi politice si nu spagi. Marea vina a lui Nastase este ca aroganta lui l-a adus la putere pe marinarul care vazandu-se imparat si-a depasit profesorul !!! Aici noi suntem vinovati cu totii ca nu-i punem la punct pe toti! Mai esteo problema de legislatie nu avem o lege a lobby-ului sa se adune bani la vedere si sa fie contabilizata utilizarea lor pentru partide nu pentru conducatorii lor. Coruptia a atins nivele care nu mai pot fi tolerate.

    RăspundețiȘtergere
  5. Un popor care isi alege corupti nu este victima...este complice (Petre Tutea)

    RăspundețiȘtergere