luni, 3 martie 2014

Ukraina according to Ernu

Am parafrazat titlul după un roman cunoscut american!
Azi în Adevărul am citit una din cele mai pertinente analize privind Ukraina.
În primul rând folosesc litera k mai potrivită decât românizarea cu ce-ul italienizant.
E chestie şi de tradiţie, cu o limbă română scrisă cu kirilice până în 1850-1860.
Vasile Ernu poate fi criticabil pentru opiniile lui stângiste neo-narodnice, marcate de mentalităţi culturale slave, dar indiscutabil posedă o expertiză mult mai mare privind spaţiul din estul României. 

Ceea ce m-a şocat este observaţia că acest posibil război este de fapt un război civil, pentru că practic sunt o naţiune, că ukrainienii sunt cam un fel de ardeleni,  cu ceva experienţă şi nostalgie central-europeană.

Sunt unele concluzii ale lui Ernu pe care vreau să vi le împărtăşesc prin profunzimea observaţiei.
Ce spune Ernu:

Discut cu prieteni şi lideri de opinie din zona Odesa, Crimeea şi Harkov, aşa-numitele zone ruseşti, şi ei îmi spun: „Nu avem nevoie de trupe ruseşti, noi ne vom descurca singuri”. Trebuie înţeleasă, respectată şi ţinut cont de opinia „ruşilor” din Ucraina. 
„Nimeni nu a reuşit să facă mai mult pentru împăcarea şi unificarea forţelor politice naţionale din Ucraina, în 22 de ani, cât a făcut Putin în câteva zile” – îmi scrie un amic din Kiev care cunoaşte bine fenomenul.
Geopolitic, Rusia pierde categoric pe termen lung: îşi taie posibilitatea de a câştiga Ucraina în manieră „civilizată”, adică să o cumpere, aşa cum procedează SUA & UE. Dar, cel mai rău, îşi înrăutăţeşte relaţia cu „partenerii” SUA & UE, fără de care nu va avea altă cale decât să se îndrepte spre China. Însă, aici o aşteaptă prea multe surprize. Pe termen scurt, însă, Rusia câştigă, iar Occidentul e nevoit şi dispus să cedeze unele poziţii aparent câştigate.


Concluziile lui Ernu m-au pus pe gânduri, vă propun şi dumneavoastră să le citiţi şi analizaţi.

http://adevarul.ro/international/europa/sa-mori-putin-mori-obama-mori-ue--1_53145a73c7b855ff56d383cd/index.html



6 comentarii:

  1. Draga Joe, tu incercind mereu sa fi "political correct" te-ai infipt de foarte multe ori "pe partea inchisa" cum zicea cineva aici. Dar asa se poate intimpla foarte usor sa fi "impins pe tusa" daca ai vazut ceva rugby. Acum , ca ti s-a intimplat asta, ne dai articolul asta, nu vrei sa spui cu gura ( tastatura ) ta ca ai exagerat si incerci sa fi "logical correct"... mai bine mai tirziu decit niciodata. Daca mai recunosti si ca Crinulache al tau a fost un bou, esti complet reabilitat !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mircea dragă dacă-l citeşti pe Ernu mai atent vezi că şi acesta cere sprijinul UE şi SUA pentru Ukraina!

      Ștergere
    2. Subiectul cu Ucraina e lamurit, daca tot imi raspunzi ... zi ceva de Crin, sau spune ca "ma abtin", ca sa inteleg c-ai "cazut pe ginduri" ca si dupa scrierea asta a lui Ernu.

      Ștergere
  2. Hopa,uite aparu un " mirciulica " care ca si mine iti mai taie din zbor cu Crinache-popandaul de camp care n-are nimik in cap si culmea ca are adepti...ca tine. Cat despre Ernu m-a cam bagat in ceata :ca pierde pe termen lung dar castiga la scurt,pana una alta ,asta vede ca UIkraina va fi preluata de rusi si pe urma mai vedem noi ? Aiurea....Apropo,poate gresesc dar Stalin care a gandit granitele Ukrainei cu ce drept a lipit si Crimeea 100% ruseasca ? De ce sa fi ePutin condamnat asa de rau ? Poate ca nu a cerut cand trebuia Crimeea si a apucat sa semneze tratatele intre tari dar altfel.... Parca Irakul a avut bombe nucleare si nu mai stiu eu de uraniu...dm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stalin a anexat bucăţi din alte ţări la Ukraina, Polonia, România, Cehoslovacia.
      Hruşciov a dăruit Crimeea Ukrainei!

      Ștergere
  3. J, ai ales bine titlul pentru respectivul articol. Nu stiu daca ai citit cartea (recunosc ca eu am facut-o acum 30-35 de ani, asa ca poate mai uit), dar Garp-ul original era cretin dpdv medical si traia intr-un univers separat, fara contact cu universal real (sau cel putin nostru). :). M

    RăspundețiȘtergere