joi, 29 ianuarie 2015

Despre învăţământ

Deseori caut texte interesante pe contributors.ro, locul pontificatului lui Tismăneanu. În afara textelor dumisale mai poţi găsi articole interesante din când în când.
Aici am găsit textele unui geolog român profesor la New York care este adeptul explorării gazelor de şist! Interesant, nu-i aşa?
Ei bine am găsit un articol aparţinând domnului Mihai Maci profesor de filosofie la Oradea. Articolul este izvorât din experienţa sa de profesor şi priveşte nivelul pregătirii studenţilor.
Oare se face filosofie la Oradea? Aparent aşa ar fi chiar dacă departamentul unde predă domnul Maci este în cadrul Facultăţii de ştiinţe socio - umane, unde se face psihologie, sociologie - asistenţă socială şi ştiinţe ale educaţiei.

Îmi amintesc despre filosofie şi cum a intrat Gabriel Liiceanu la facultate pe la începutul anilor 60. Erau doar 3 locuri! N-a făcu filosofia degeaba, fiind astăzi un prestigios filosof, scriitor şi persoană publică.  Este interesant că printre filosofii prezenţi în Agora mai sunt prezenţi şi Andrei Pleşu, critic de artă la bază, sau Horia Roman Patapievici care-i de formaţie fizician.

Revenind la problemele domnului Maci, acesta este disperat că din liceu studenţii săi au ieşit cu un nivel foarte precar. Nu ştiu să citească. Asta mi-a amintit că la universităţile americane, unii profesori ţin un curs în care citesc şi analizează o carte. De asemenea Nicolae Manolescu care are aceleaşi probleme cu nivelul studenţilor face la cursuri lecţii de citire a poeziei şi a unui roman, încercând să-i scoată din tiparele standardizate a rezumatelor care se servesc pe internet. Şi domnul Maci vede că studenţii săi au lucruri care seamănă pentru că nu le-a luat telefoanele deştepte, care sunt sursă de inspiraţie.

În mica experienţă de profesor am văzut cu exasperare că studenţii au tendinţa să copieze după alţii sau după telefon smart. Aşa că am trecut la o teste grilă şi la rezolvarea de probleme. Le-am permis să folosească formulele din manual pe care le-am pus la dispoziţie, dar probleme nu era chiar la fel, fiecare avea date de intrare diferite. Cred că reţinerea mecanică de formule nu-i treabă inginerească. La examen le-am dat datele de intrare diferite, urmând ca cea mai mare pondere să aibă rezultatul calculelor. Cu mare regret am constatat că sunt unii, care au statut de lider şi au greşit formulele şi rezultatele eu fost dezastruoase. Au fost o minoritate care nu s-au luat după ceilalţi şi au aplicat formulele corecte şi au ajuns la rezultate bune. Ei bine cei puţin nu erau neapărat cei bine cotaţi. Te poţi înşela câteodată la evaluarea unui student. 

Discutând de departamentele facultăţii domnului Maci, constat ca om că este extrem de important să existe oameni care să fie capabili să facă asistenţă socială. Societatea românească de azi are şi mulţi perdanţi. Mă îngrijorează în Bucureşti mai ales, dar şi în Piteşti apariţia cerşetorilor tineri, care sunt aurolaci, şi nu fac nimic să iasă dintr-o situaţie dramatică. Unde este asistenţa socială? Chiar nu se poate face nimic cu aceşti nefericiţi ai sorţii?

Cu absolvenţii domnului Maci mi-e teamă că s-ar putea  face ceva în acest sens. Pentru asistenţă socială trebuie să ai şi un pic de pornire, frică de Dumnezeu şi compasiune. Văd că există tot felul de ONG care se ocupă cu soarta acestor nefericiţi. De ce nu acţionează şi la Gara de Nord. care abundă de oameni trişti şi fără speranţă. Două instituţii poartă vina pentru acest spectacol degradant, Biserica şi Primăria! Biserica, pentru că acesta îi este rolul în societate şi Primăria care ar putea acţiona mai eficient. Până atunci o să vedem pe străzi, mai ales în zonele centrale unde este mai uşor de cerşit oameni care cerşesc şi mai trag din punga de aurolac!


2 comentarii:

  1. Draga Joe, ce este ciudat in a fi adeptul gazelor de sists ? Eu sunt de peste 10 ani ! Ca si sprijinitor al Rosiei Montane ! Ambele au fost blocate de interese straine Romaniei. Romania fiind, ca si alte multe domenii doar teren de lupta. Si ne complacem aici (ca si oribila injosire a bucuriei de a avea MCV !). USA a blocat pe canadieni la Rosia Montana si Gazprom pe americani cu gazele de sist. Si o gramada de ratati (aia de care vorbesti tu in articol ca fiind analfabeti in liceu) traiesc platiti fiind prin intermediul unor NGO-uri sa faca politica anti-nationala. Stii ca aceste NGO-uri nu au surse e finantare cunoscute ? Uite asta este domeniul real al SRI, nu anti-coruptia.
    Si in fine, malitios, nu pot sa nu remark ca tu, un PDL-ist de dreapta esti aparatorul Statului Mare ! Da, ai dreptate. Asta este poltica specific romaneasca a fostilor social-democrati (fosti FSN de altfel) trecui la Populari (urmasii ideologici ai socialismului fascist de altfel). M

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu s-au făcut nici măcar sondaje serioase pentru gazele de șist ca să vedem dacă sunt și cît sunt. Și după studii geologice mai durează vreo 10 ani pînă la o producție comercială. Așa că aiureala cu Gazprom (deja veche ca zvon tembel) este pentru cei cu teoria conspirațiilor.
    La fel de aiuristică este afirmația cu intervenția americanilor.
    Manifestațiile într-adevăr nu au avut un fundament tehnic sau economic ci erau doar oameni pătimași fără ocupație care băteau cîmpii. Singura opinie valabilă anti-Roșia Montană era că ne furau străinii și aurul, avînd în vedere contractele. Se scoate aur aici de vreo 5 000 ani și trebuie acum să vină niște escroci să ne învețe, Ca și petroliștii din Austria și englezii cu vinurile din Prahova ! Mă amuză și expresia socialism fascist: parcă ghicesc etnia preopinentului. Și mă rog, dacă românii apără statul mare și e rău, evreii sau americanii de ce o fac - la ei o fi bine ? Lipsă de logică.

    RăspundețiȘtergere