Astăzi, chiar acum mi
s-au întâmplat două situaţii cu tinerii care sunt fii ai blamatei noastre
generaţii.
Coboram grăbit din bloc
să mă duc pentru o treabă. Trecând prin tunelul de sub bloc am luat-o cu o
fracţiune înaintea unui cuplu un el şi o ea, el având şi capa de la haină trasă
peste ochi. Observând că se împinge în mine m-am scuzat, individul dorea să intre
pe cealaltă parte a tunelului şi l-am deranjat şi a mârâit în continuare şi eu
mi-am cerut din nou scuze!
Ieşind pe uşa batantă
de la magazinul TRIVALE am mers în urma a trei tineri care se îngrămădea în secţiunea
lor. Unul a exclamat către altul: "Să mori în puşcărie". Eu i-am
replicat: "Doamne fereşte de aşa ceva!", la care acesta mi-a replicat
că amicul petrecuse deja trei ani pe la mititica!
Dacă a ratat ceva
generaţia mea de rataţi este că a ratat educaţia acestor tineri, le lipseşte
fundamental "cei şapte ani de acasă"!
" Observând că se împinge în mine m-am scuzat, individul dorea să intre pe cealaltă parte a tunelului şi l-am deranjat şi a mârâit în continuare şi eu mi-am cerut din nou scuze!"
RăspundețiȘtergereJoe, hai sa ne lamurim !? Dupa cum te cunosc si vaz ca tot tu te-ai scuzat, deduc ca de fapt tu te impingeai in el. Ca daca nu te opream pe Margaretenschlucht in 6.01. ajungeai jos in 5 secunde, aterizind in cap !
Noi astia , ai batrini, avem cei 7 ani de acasa, doar ca unii-s asa mai navalnici din fire. Si cunoastem si tineri reusiti, cu 7 ani de acasa, nu generaliza si tu ...
Chiar dacă pare ciudat, în seara asta eram pe strada mare şi iar a dat peste mien un fiu al aceleaşi generaţii ratate.
ȘtergereFără să-şi ceară nicio scuză!
Nuștiu dacă s-a impus termenul de generație ratată, suprapusă (în timp) cred eu cu baby-boomerii Americii. Nu știu dacă faci bine că ajuți la impunerea termenului. E ratată în așteptări (ile ei), i s-au retezat aripile, dar nu e ratată în realizări. Ajunsă la ora bilanțului activ, generația noastră are ce raporta. Și nu e de mirare: orice generație sfârșește prin a avea ceva de raportat. Ar fi la mijloc legea progresului? Țuțea credea în ea. Mă tem că și eu.
RăspundețiȘtergereExistă și reversul medaliei (dualitatea - o noțiune paradoxală în unele instanțieri). Cred că ai văzut și tu disperarea cu care se împing colegii noștri de generație (mai ales cei mai răsăriți cu doi-cinci ani înaintea noastră) oriunde locul seamănă a coadă (loc îngust, ceva de dat, un loc mai în față, etc.) Mă tem că primul incident descris de tine (cu un cuplu tânăr, vezi gluga pe cap) are o frecvență considearbilă și cu un cuplu de seama nostră (mai puțin, mititica).
Mai grav ar fi dacă cei de vârsta noastră (exceptând vârfurile) ar fi luați model de comportament. Din fericire, tinerii numai modele nu caută.
Eu sper că lucrurile se vor rezolva în timp, nu de la sine, dar nici cu ingerințe pedagogice abrupte. O asimilare mai naturală ar da rezultate mai durabile. Forța (lucrurilor) din epoca totalitară nu a impregnat permanent manierele și comportamentul în general al multora din cei din generația noastră. Sechelele sunt vizibile și, constat că argumentând, ți-am dat dreptate pe porțiuni. Și noi avem lipsuri la nivel comportamental. Deci, am ratat.
Pentru mult timp ne vom mândri cu vârfurile, în vreme ce masa va fi needucată. Lucru care a fost valabil și în cazul generației noastre (mă gândesc la cât de instruiți și manierați erau lumpen-proletarii anilor 50-80, țăranii cooperatiși și câți alții)
Laurențiu O.
J, lipsa de politete (adica acele reguli sociale, impuse cutumiar, car fac viata in societate suportabila) desi spune atat de mult despre educatie, spiritualitate si calitate umana (faimoasa replica a Marchizului de Salisbury cand a fost impins de un trecataor oarecare si Lord Halisbury a vrut sa il admonesteze ca, deh Salisbury era Prim Ministru: "lasa-l draga, poate nu este un Gentelman". Sic) nu este cel mai grav. Nici lipsa de cultura nu este cea mai grava. Nici lipsa de educatie profesionala (viata publica nu are decat absolventi de jurnalistica, istorie (vai de mama lor), psihologie si drept la Titu Maiorescu. plus absolventi de la Colegiul de Aparare !). Ceea ce mi se pare grav este ca in general sunt looseri. Si par mandrii de asta ! M
RăspundețiȘtergereCorectez referitor la Țuțea: el NU credea în progresul omenirii. Dădea exemplul regilor Franței care puțeau (pentru că nu se spălau, că n-aveau băi în palat), în vreme ce romanii aveau până și băi publice.
RăspundețiȘtergereRămân încrezător în progres, chiar dacă contemporaneitatea îmi oferă argumente minime.
Laurențiu O.
da. dar trebuie a definim progressul. nu cred in progresul omului (omul nou al fascistilor si socialistilor). dar cred in progresul technologic si la capacitatea rasei de a se adapt la acesta fara a e schmba in natura. 60 de ani de socialism trumfant in Europa si USA au dus la sh*** asta de societate. cu politically correctness, big brother, internet si media politics, etc.
ȘtergereOare unde este omul lui Socrate ?
M
Interesanta si complexa topica iar comentariile sunt pe masura! Nu prea vine sa-i numesc nici "generatie ratata", nici "looseri", cel putin atunci cand imi privesc in ochii copii de 33, respectiv 23 de ani! Ar trebui sa ne uitam si la noi, "baby-boomerii" ce mostenire le lasam ... in care cea mai grava mi se pare lipsa unor modele, idealuri ... Le oferim o multime de comoditati, gadget-uri tehnice inimaginabile nu mai curand decat acum 5-10ani dar nu le putem raspunde la intrebarile legate de ce le va oferi ziua de maine, ca sa nu vorbim de poimaine!
RăspundețiȘtergerefoarte correct. Este o societate fara idealuri. cred ca Chomsky a vorbit de curand despre asta. fara ideal nu ai drive. fara drive nu lupti. fara lupa (mitul Prometeic) nu esti om. agresivitatea organizata este cea mai definitorie caracteristica umana. singura pe care nu o egasim in regnul animal. poate la unele primate dar totusi nu organizat planificata ci doar de grup. M
Ștergere