luni, 19 ianuarie 2015

Suntem o generaţie ratată?

N-a trecut suficient timp de la articolul meu despre experienţa mea profesională că mă văd obligat să reacţionez cam pe aceeaşi temă.
Întâmplător trecând peste posturile TV am văzut cum se dădeau citate încriminatoare dintr-o diatribă publicată/prezentată de Răzvan Corneţeanu. Prima reacţie a fost să reacţionez ca Gâdea. Dar mi-am amintit de articolul din New York Review of Books, At the Bottom of the Heap al lui Tony Judt. 

http://www.reportervirtual.ro/2015/01/generatia-ratata-a-tatalui-meu.html#comment-242438

Şi eu am sărit ca ars când l-am citit prima dată, dar recitit după mai mulţi ani, prin 2013 m-a făcut să-mi reconsider atitudinea. 
Ce spune în fond Corneţeanu?
Că generaţia tatălui său şi a mea, noi cei născuţi imediat după război, cei care ne-am născut în comunismul adus de tancurile şi balalaicile (automatele) bolşevicilor de la Răsărit de noi suntem nişte rataţi. Că asta n-ar fi nimic, dar noi suntem ăia care am inventat hoţia generalizată. 

Ce-mi aduc aminte eu?
Că am crescut în cultul cărţii, a învăţăturii, că şcoala însă ne îndoctrina să iubim partidul instalat la putere de aceeaşi bolşevici, condus de o grămadă de rebuturi, de ticăloşi şi gangsteri politici. Că trebuia să ne fie ruşine de istoria României, să fim mândri de rădăcinile slave, că asta am fi, nişte slavi care am învăţat prost latină. Realitatea trăită de mine în copilărie era că trăiam toţi într-o sărăcie cruntă, că pământul ţăranilor era furat de bunăvoie şi băgat al colectiv unde urma să mâncăm de la cazan, că ţăranii erau cocoşaţi de cote ca pe vremea arendaşilor. 
Maturizându-mă am trăit începuturile unei prosperităţi pe la sfârşitul anilor 60 şi începutul anilor 70. Îmi amintesc cu claritate cum ajungând în măreaţa URSS, la Dimitrovgrad am vizitat o alimentară şi am rămas trăsnit, nu se găsea nimic!
Mi-am zis în barbă că orice s-ar întâmpla la noi n-o să văd alimentare goale, m-am înşelat profund, ale noastre era şi mai goale!

Această societate a lipsurilor generalizate a provocat reacţia oamenilor, ei au început să aducă acasă diverse lucruri utile în gospodărie, hârtie igienică, detergent, din simplu fapt al lipsei acestor produse din magazine.   
Se furau segmenţi la Dacia pentru că nu se găseau ca piese de schimb, sau cele care se găseau erau din materiale proaste şi nu rezistau, cele din uzină măcar respectau standarde de calitate. Cum ieşea o Dacie din uzină trebuia să o reapari, pentru că la controalele de calitate se făcea rabat.
Se fura benzină de la Petrochimie pentru că era raţionalizată şi pe cartelă.

S-a generalizat sistemul de fuşăraie. Oamenii fabricau la serviciu lucruri utile în gospodărie. Erau cunoscută friptura la Disc, fabricată din oţel superior prin Ardealul care era, totuşi, cu mentalităţi  mai evoluate.
Să mai faci un disc sau ceva echivalent ar părea exotic sau stupid, poţi găsi aceste tipuri de produse în exces în supermarketurile care ne-au invadat!
Momentul de aur al hoţiei a avut loc exact după Revoluţie, când depozitele intreprinderilor au fost golite şi produsele care stătea acolo au fost valorificate în Turcia. Unii s-au îmbogăţit din asta bişniţa era cea mai populară afacere din vremea comunismului şi câţiva ani după.
Cei care au devenit bogaţii de azi au mentalitatea vânzătorilor şi gestionarilor de alimentare care ne dijmuiau veniturile pentru a ne da produse necesare vieţii. Comportamentul politicienilor şi a unor dintre afaceriştii asociaţi este inspirată din acele vremuri sinistre, bişniţă şi în consecinţe ţepe pentru fraieri ca noi. Ăsta este capitalismul de cumetrie blamat de Iliescu, dar inventat şi protejat chiar de el la începutul anilor 90.

Nu cred că suntem o generaţie de rataţi. Se intra extrem de greu la facultate, calitatea intelectuală era preţuită, chiar dacă politrucii şi securiştii făceau excepţie de la această regulă. Se intra greu în vremea mea la Profesională, pentru că o meserie îţi asigura un loc bun de muncă. Oamenii aceştia nu au fost hoţi şi erau crescuţi la ţară, în conservatorismul lui Rebreanu şi Preda, unde exista cultul valorii. Comunismul i-a mutat la oraş şi totul s-a bulversat şi valorile mahalalei comuniste nu aveau nicio legătură cu bunul simţ. Aceste oraşe dormitor au pervertit pe oameni, comunismul a reuşit în anume cazuri, apărând omul nou, hoţ şi nesimţit. 

Totuşi majoritatea românilor a muncit în credinţă, a fost trimisă  la agricultură să recolteze, acum nu mai este nevoie, era doar un exerciţiu de degradare civică. Aceşti oameni au menţinut România în stare de funcţionare în pofida cretiniei politrucilor şi a securiştilor, care vânau sabotori şi duşmani. De fapt ei erau marii duşmani ai românilor, acum sunt mulţi bogaţi şi dau tonul nesimţirii agresive.

Nu a fost un fenomen generalizat, pentru că de la Dacia nu se mai fură, cine ar fura un căpeţel de aţă ar fi concediat.
Am văzut pe şantierul de la CNE Cernavodă prin 1995 acest avertisment clar stipulat de şeful canadian al securităţii fizice şi oamenii au înţeles, în locul unui serviciu bine plătit vor aveau parte de şomaj.

Ce mă surprind că acest articol care are un mare deficit de cunoaştere a realităţilor comuniste, autorul era elev pe vremea comunismului victorios, conţine stupiditate şi multă răutate.
Şi este persoana contraindicată, acest individ l-a ţepuit pe Patriciu la Adevărul, este un imoral şi după cum scrie este doar un ticălos de duzină.


Dar merita să-i dau replica!

14 comentarii:

  1. Bine ca tatal astuia nu poate si el sa publice parerea lui despre fi-su. Ca ne-am indragosti de comunism ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Mircea i-ai citit articolul şi replicile? Are şi partea a doua la fel de agresivă şi arogantă.
    Un hoţ ne face morală?
    Cum ne făceau securiştii pe vremuri, cei care azi ne stropesc cu Audi produs la tine, în împrejurimi.

    RăspundețiȘtergere
  3. M-ai umplut de respect cu acest articol,ai mare adevar in el. Asa este,suntem de aceiasi varsta ,asa s-a intamplat, "stapanul invata sluga hoata " sa aplicat la noi in Romania tare de tot. Cum dle,sa culegi struguri si sa nu mananci struguri ? Sa lucrezi la fca de la Pitesti sa ai Dacie in curte si sa nu ai...segmenti ei neexistand in comert ? Normal ca din pacate trebuia sa-i furi,dar ca pe urma nu luai un set ci luai si pentru frate,sora,prieten,vecin si...vanzare este altceva,dar una peste alta : AI DREPTATE,asta e purul adevar. Bravo,altoieste-l pe cel zice altfel. dm

    RăspundețiȘtergere
  4. Un subiect super-vast pe seama caruia se pot umple mii de pagini de blog .... nici nu mai stiu cum sa interpretez acele vremuri: nostalgie, reprobare, frustrare ....

    O intrebare: ce puteam fura noi, "soarecii" de birou in acele vremuri? Probabil ... timp, unii i-ar zice chiul, eu as numi-o compensatie pentru mizeria de salariu si restul conditiilor de trai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesant ce spui?
      Cu tine chiar pot deschide o discuţie.
      Ai acum o experienţă dublă ai muncit în România şi acum transpiri în Canada, nu pe afara, la serviciu!
      Care-i diferenţa?

      Ștergere
  5. Nu, nu suntem o generatie de ratati, tipul este un RATAT.

    RăspundețiȘtergere
  6. Un dobitoc. Ca si anuntul lui Turcescu este o diversiune pentru a provoca valuri intre cei de buna credinta (cum e cazul lui Joe). Telul Sistemului este de a fractura inca o data societatea Romaneasca. A culpabiliza pe cei i varsta, mai putini expusi brainwashingului prin internrt. A da argument (false, dar cati mai au cultura sa inteleaga asta, cate carti citeste generati Face Book ? Pe vremea lui J se invata serios. In 89 contrabanda cu carti era mai rentabila decat cu Kent. Iar saptamana filmului sovietic (Oblomov, Satra, Andrei Rubliov, Drama la Vanatoare, Solaris, Siberiada etc ) se juca cu casa inchisa. Azi daca nu e Capitan America e Lunetistul. Cati au vazut Fructele Maniei sau Once Uppon a Time in America? Mai multi stiu de Justin Timberlake decat de Peter O'Tool. Si i ar oripila sa vada Picknick at Tiffany's. Ei sunt ratatii manevrati politic. O alta arma impotriva ramasitelor vietii politice romanesti. Un pas inainte spre Orwel. Vedeti bre Brazil al lui Gilligan. Voi de ati luat inapoi ceva ce nu ati avut niciodata.M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sry Breackfast. Ma gandeam sa adaug si Calauza (pickni k la marginea drumului ; fratii Strugarski)

      Ștergere
  7. nu isi are locul aici, dar cum eu nu am blog, o pun aici. E prea buna sa o ratez.
    De la Bill Bonner

    You probably thought we were exaggerating the connection between the Paris terrorist killings and the credit bubble. We almost thought so ourselves. But then a report in the French magazine La Libération told us about Amedy Coulibaly, the terrorist who took hostages at a kosher food store and killed four of them. With no job and no income, how did he finance his life? How did he buy his weapons? He borrowed 6,000 euros from a consumer credit company, Cofidis, which offers online loans. His attack was financed on credit!

    And not just his. Coulibaly also helped finance the brothers who attacked Charlie Hebdo:

    “I helped him (one of the Kouachi brothers) by giving him a few thousand euros so he could finish buying what he needed.”

    So, now we see that both sides in the war on terror are financed on credit.

    But wait. How are those terrorists going to pay back these loans? The local radical ‘emir’ had a conversation with Coulibaly. Don’t worry about your debts, he told the terrorists, “Allah will take charge of them.”

    No kidding.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În primul rând ce legătura are postarea mea!
      În al doilea cine eşti?
      cred că merit asta pentru că poţi să-ţi expui opiniile!

      Ștergere
  8. Citind articolul, am avut senzatia ca omul spune si totodata NU spune lucruri adevarate. Cred ca am avut senzatia aceasta paradoxala avand in amintire o zicere pe care am auzit-o de la un regizor rus, parca Nikita Mihalkov. La o festivitate de premiere el a spus ca "adevarul spus fara compasiune, ci cu ura, e ca si un neadevar".
    Altfel, autorul articolului face o "analiza" de un simplism grobian. amestecand lucruri importante cu chestii derizorii si vorbind de parca ar face el mari descoperiri. De fapt, schizofrenia unor intregi generatii invatate sa spuna un lucru si sa gandeasca altul si proliferarea delatiunii au fost tipice tuturor regimurilor comuniste, Au fost discutate pe larg de oameni mult mai destepti decat el. La fel a fost discutat si rasdiscutat numarul redus al dizidentilor in Romania si lipsa miscarilor de protest organizate. Nimic nou in acest sens, dar omul le prezinta ca pe mari dezvaluiri. Articolul nu pune absolut nimic in context si totodata face multe generalizari false, semn clar de primitivism intelectual. In fine, adaugand si afirmatiile de un ridicol orbitor despre puritatea celor mai tineri, ramanem cu o singura concluzie: ca avem de-a face cu un prostanac.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mai corect raspuns. Ce vreau sa adaug: sa vedem si partea buna a comunismului, facand abstractie de ratacirile lui Ceausescu. Cum era Romania inainte de comunisti ? Cat de inapoiata era populatia ? Care era procentul localitatilor urbane, al analfabetilor si al saracilor lipiti pamantului, care traiau in bordeie insalubre multe formate dintr-o singura camera ? Credeti ca fara comunism am fi putut scapa de acea pelagra neagra a primitivismului si saraciei generalizate, mai ales in Oltenia, Muntenia si Moldova, dar si in Dobrogea ? Credeti ca harta Romaniei ar fi aratat la fel astazi fara venirea rusilor si a comunistilor? Da, asta e sacrificiul "generatiei ratate", domnilor. Sa nu mai spun ca lipsa de cultura, de discernamant si de implicare a noii generatii s-ar putea sa ne lase chiar fara tara sau cu o Romanie mult mai mica. Tineti-o tot asa spre distrugerea finala, dragi ziaristi agramati.

      Ștergere
    2. Pot fi de acord numai in parte. Este adevarat ca Romania s-a modernizat intr-o oarecare masura sub comunism.
      Dar progresul a fost mult mai redus decat in alte tari care inainte de razboi se aflau cam la acelasi nivel cu Romania, sau erau mai sarace. Astfel de tari, precum Grecia, Portugalia sau Irlanda au ajuns sa aiba in 1989 PIB-uri de doua-trei ori mai mari decat noi. Si, foarte important, ele au obtinut aceste rezultate FARA sacrificii impuse populatiei. De vina pentru progresul mult mai redus al Romaniei este fara indoiala comunismul impus de rusi. Fara comunism, Romania ar fi progresat mult mai repede, la fel ca alte tari din Europa, si ar fi aratat mult mai bine in '89. Iar populatia ar fi fost mult mai putin traumatizata de sacrificii inutile. Tocmai aceasta traumatizare, ca si obiceiurile proaste deprinse in comunism isi spun cuvantul si astazi. De aceea nici democratia nici capitalismul nu functioneaza cum ar trebui si lucrurile merg asa cum merg. Evident, generatiile de dupa razboi nu pot fi acuzate in corpore pentru contextul nefericit. Dar eu as accepta macar acuzatiile ca atat partidul cat si o mare majoritate a populatiei au aclamat timp de peste un deceniu si jumatate ceea ce dumneavoastra numiti "ratacirile" lui Ceausescu.

      Ștergere
  9. Dacă vrem să vorbim de o generațe ratată cred că trebuie să ne referim la cei născuți începînd cu anul 1980.

    RăspundețiȘtergere